Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 180 136
  • 4 810
  •   3
Отговори
# 4 785
Каква дотация на печеливши предприятия. ,,Свила" произвеждаше естествена коприна за западния пазар, второто качество го продаваха във фирмения им магазин по 30-40-50 лева метъра.

Не познавам конкретно това предприятие, но знам, че като цяло масово предприятията биваха декапитализирани като им се вземаше цялата печалба и не се реинвестираше. Иначе като е построен  и споменатият Химко е бил много модерен, ама си е останал със същите инсталации докрай.
Ако тази "Свила" е била наистина печеливша е можело да не се приватизира, но не мога да взема отношение конкретно за това предприятие.

Ама защо продадоха печеливши заводи? Обувната фабрика ,,Бисер" работеше за износ за Италия, после италианец я взе под наем и продължи да работи, с високи заплати и въпреки големия брак, който работниците правеха умишлено, пак беше печелившо, но не му позволиха да я купи и затвори, сега са складове и повечето празни, та и от наем не печелят.

Тоест не е бил проблемът в приватизацията, а в липсата на такава, нали?

# 4 786
Същото стана и със ,,Свила" и ,,Жеко Димитров" в Хасково, сега внасят платове от Турция, ама покрай платовете и други неща.
Същото стана с Филипс, Грундиг, Сансуй, Накамичи, Сааб, Кодак, Пан Американ и още една камара знакови компании. Даже и Трабант го няма вече.

# 4 787
Приватизираха я и затвори, един от директорите взе машините и откри обувен цех в някакви гаражи, не толкова голям, ама нещо не плащал на хората и за 10 години затвори.

# 4 788
Месершмит изглежда така

Определено ми харесва - има си своя неповторим визия и бих карал такава!

Много е тунингован. Този, който видях беше съвсем скромен и нищо общо с тая пищност, която показваш.
Колите не са ми слабост и не разбирам нищо от тях, не мога да опиша по-подробно какво точно видях, но далеч не е това, което показваш на снимката.

# 4 789
Отидоха си заводите и фабриките поради една или друга причина, нооо да не забравяме Китай. Цяла Европа бе залята със стоките им.

# 4 790
Не е тунингован а е модел от 2013.
Иначе има и други
https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_KR200 

# 4 791
  • Sofia
Созопол,1961год.

# 4 792
Къщите са подобни на тези в Италия и средиземноморието.

# 4 793
Къщите са подобни на тези в Италия и средиземноморието.
Тези вляво – да,но другите са възрожденски къщи копирани от Гърция и Турция,(тогава Османска империя).

# 4 794
Гръцки тип са, предвид по- голямата част от населението в миналото.

# 4 795
# 4 796
  • Наблизо
Ехаааа дори днес 640 евро за телефон е много,а това е 97ма?

# 4 797
То затова само мутрите ги имаха.

# 4 798
Над 700 DM с ДДС отива, което си беше много сериозна сума. Отделно цена на минута и SMS.

# 4 799
  • София
Ехаааа дори днес 640 евро за телефон е много,а това е 97ма?
Че то тогава си беше страшен лукс да имаш мобифон. Кажи-речи само мутрите имаха.
ПП. Писали сме едновременно с Мирена и Лан. Да, и сметките бяха чутовни, и услуги като да ти изпише кой звъни се плащаха също и бяха супер скъпи.
Точно от 97-98, аз съм била дребен тийн, имам спомен от морето. Всеки ден на плажа се засичахме с едно семейство, не ни бяха приятели, просто почиващи наблизо. Та мъжът имаше мобифон, което беше супер явление. И всеки ден едно и също - влиза мъжът-притежател на великата технология в морето и онова почне да звъни. Жена му скача и почва да вика:
- ЧИЛИФОНА! ЧИЛИФОНААА! (някъде от източна България са били хората).
Онзи докато чуе, докато изпъхти обратно до сушата, и чилифона спре. Не е имало още масова функция да видиш кой е звънял, така че минават 15 минути, те се въртят, чакат, никой не пробва повторно. Накрая мъжът се прежали, влезе пак във водата и след 5 минути се почва пак:
- ЧИЛИФОНААА!
В нашето семейство постоянно попивахме разни лафове и ги усвоявахме за вътрешна употреба. Та години наред по-късно, когато звънеше телефон (и домашният, и по-късно мобилни), някой почваше да вика от стаята или терасата: чилифонааа!

Последна редакция: нд, 11 окт 2026, 17:24 от Flip

Общи условия

Активация на акаунт