Войната по пътищата – защо всички знаем проблема, но нищо не се променя?

• 1 952
  • 73
  •   1
Отговори
Всеки ден – новини за катастрофи. Всеки ден – загинали и ранени. Това вече не са „инциденти“, а системен проблем, който от години отказваме да решим. Живеем в постоянна война по пътищата и сякаш сме приели това за нещо нормално.

След всяка трагедия има възмущение, обещания и проверки. После всичко утихва – до следващия случай. И отново започваме отначало.

Според мен сме забравили как сме стигнали дотук.

Пътищата, по които днес се движим със 100–120 км/ч, са проектирани в друго време – за каруци, пешеходци и много по-бавни автомобили. При тези скорости разминаването в едно платно не е било смъртоносен риск.
Днес обаче приемаме за напълно нормално два автомобила да се разминават на сантиметри един от друг със скорост 120 км/ч – което реално означава челен сблъсък с над 200 км/ч.

В същото време автомобилите, които управляваме, се продават така, че могат да развиват 250–300 км/ч, при разрешени 120–140. Това е все едно да ти дадат опасно лекарство и да кажат: „Ти си прецени дозата.“ Цялата отговорност остава върху шофьора, а системата почти не участва.

Очевидно е, че автомобилите и скоростите са се развили много по-бързо от пътищата, правилата и контрола. А резултатът го виждаме всеки ден.

Решения има и те не са тайна:

физически разделители между платната при двупосочни пътища;

повече кръгови кръстовища вместо опасни пресичания;

легнали полицаи и реални мерки в участъци с висока скорост;

постоянен контрол, а не кампании „след трагедия“;

сериозни и неизбежни санкции при груби нарушения.

👉 Въпрос към родителите:
Когато детето ви се качи в кола или пътува само, чувствате ли се защитени от системата – или просто се надявате да има късмет?

Лично за мен това е най-страшното – че разчитаме на късмет, вместо на правила, инфраструктура и реални мерки.

Ще се радвам да чуя различни мнения, защото мълчанието и примирението очевидно не водят до промяна.

# 1
Вие някога отваряли ли сте нормите за проектиране на пътища? За какви каруци, пещеходци и по-бавни автомобили точно са проектирани пътищата у нас, ми е интересно да разбера?

# 2
За моите почти 40 години за четирима души гарантирам, че спазват правилата на пътя - аз, брат ми и майка ми, които никога не сме шофирали и нямаме книжки , и ММ, който наистина спазва правилата до запетайката. Такива теми, точно за шофирането, неистово ме дразнят, защото авторите им също не шофират според правилата и са им виновни колите и пътищата, ама тръгнали конско да четат и да говорят за ‘ние’. Кои ние?!

# 3
  • Пловдив
За моите почти 40 години за четирима души гарантирам, че спазват правилата на пътя - аз, брат ми и майка ми, които никога не сме шофирали и нямаме книжки , и ММ, който наистина спазва правилата до запетайката. Такива теми, точно за шофирането, неистово ме дразнят, защото авторите им също не шофират според правилата и са им виновни колите и пътищата, ама тръгнали конско да четат и да говорят за ‘ние’. Кои ние?!
Има прегрешение и ПРЕГРЕШЕНИЕ. И според закона е така. Не е едно и също да караш със 100 в град или със 60.

# 4
При ограничение 50, какъв ти е плюсът точно да караш с 60, като ще спреш на следващия светофар? Ганчо бързаше, за да спре…

# 5
Първо -  пътищата, които са проектирани за каруци, отдавна са преработени. До колко качествено са преработени - не коментирам. Ама има петдесетина години от тогава...
Второ - тези, които карат като безсмъртни, не четат бгмама...
Каквито и наказания и промени да се правят, всичко е въпрос на умствен капацитет.
И трето - шофирам, спазвам правилника, но това не означава, че не се плаша от всеки джигит.
Ще ми се да има решение и да няма убийци, въоръжени с автомобили, но не виждам начин някой да ги спре да си ползват “оръжието“, ако сами не се спрат.

# 6
  • Пловдив
При ограничение 50, какъв ти е плюсът точно да караш с 60, като ще спреш на следващия светофар? Ганчо бързаше, за да спре…
Примерно по някой от булевардите.

# 7
Примерно по някой от булевардите.
Точно по булевардите има светофари на 200-500 метра. Тъкмо натиснеш газта, и трябва да спреш.
Между другото, като наслагаха светофарни камери последните години, и Ганчо внезапно откри, че на фотогеничните локации можело да се шофира без ПРЕГРЕШЕНИЯ, даже няма нужда и от прегрешения. И настилката на тези локации спря да му пречи, и спря да се пробва точно там за колко секунди вдига 100 и колко милисекунди продължава тъмно оранжевото. Трябва да има повече фотогенични локации явно.

# 8
Няма да се промени нищо, което е финансово изгодно за разни хора. Как ли пък няма да се влиза в разходи, за да спасяваме живота на безотговорни хлапета и тъпи баби, тръгнали на пазар. Важното е на хората с колите да е удобно, щото те движат икономиката.

# 9
Всеки ден – новини за катастрофи. Всеки ден – загинали и ранени.
Преди не ги съобщаваха по новините. Сега отразяват всеки инцидент (и така трябва да бъде), но това не означава, че проблемът се задълбочава.

Кое не се променя? Един поглед в/у статистиката за загинали при ПТП дава точна представа какво се е променило:

1975 г.: 1076 загинали
1985 г.: 1113 загинали
1995 г.: 1264 загинали
2005 г.: 957 загинали
2015 г.: 708 загинали
2025 г.: 453 загинали

Нямаме магическа пръчица, но това е огромна промяна и тенденцията е трайно надолу.

# 10
  • Пловдив
Извади статистиката и за брой автомобили. Съвсем е по-добре съпоставимо със 75 и 85.

# 11
Решения има и те не са тайна:

физически разделители между платната при двупосочни пътища;

повече кръгови кръстовища вместо опасни пресичания;

легнали полицаи и реални мерки в участъци с висока скорост;
Пишеш колкото да се обадиш май. Как става това физическо разделение - масовите идиотски колчета, които слагат къде ли не? Или да слагат мантинели, за да са "физически разделители"? Нищо че има по 1 платно в посока и като ги разделиш така става като постоянно каране в тунел. Някой добре засилен може пак да премине мантинелата, да се обърне и да засегне други коли. Или да слагаме бетонни разделители? Като стане катастрофа, дори лека - безкрайна опашка, защото няма място за заобикаляне. Едвам се намират пари (или желание) да се преасфалтират участъци, които не са оправяни по 20г, а ти фантазираш как пътищата ще се прекроят основно. С кръговите също се прекалява - слагат ги къде ли не колкото да усвоят някакви пари.

# 12
Все едно тези пътища не съществуват от години и нямаме никаква идея какво се случва при катастрофа и без колчета. С колчета обаче катастрофите чудодейно намаляват.
Интересно е, че първият проблем с колчетата е как изглеждало като тунел Grinning Ами нека да е като тунел, Ганчо все някога трябва да си жертва фантазното Аз от Бързи и яростни в името на общата безопасност. Светът не свършва с неговото Ауди втора ръка.

# 13
Има прегрешение и ПРЕГРЕШЕНИЕ. И според закона е така. Не е едно и също да караш със 100 в град или със 60.

Закон е нещо което не може да бъде пренебрегнато: като закона за гравитацията - всеки го е изпробвал и води до един и същи резултат.
Закона за движение по пътищата въпреки че е писан с добри намерения не е закон а по скоро препоръка или препоръки за свеки който се съгласява да шофира!

# 14
  • Пловдив
За каране с 60 в населено място глобата е 20 лв, а за 100 - за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Източник: https://www.mvr.bg/opp/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B … D0%BE%D1%81%D1%82

Общи условия

Активация на акаунт