Бременност и липса на плоден сак

• 536
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, мами🙋‍♀️ Момиче на 25 години съм. Моля за мнение, защото съм много притеснена. След закъснение на цикъла 11 дни и два положителни теста за бременност записах час за преглед при гинеколог за 5.01, но преди два дни започна да ме боли корема ниско долу и получих кафяво зацапване с неприятна миризма. Отидох в спешния център на Токуда и дежурния лекар в отделението по Гинекология ме прие за преглед след което при вагинален ехограф ми каза, че вижда миомно възелче по задната стена с размери 8-10мм и също така киста на жълтото тяло 44х58мм , но не видя плоден сак при което каза, че не е нормално при положение, че съм с такова закъснение и би трябвало да съм в 5г.с. Изпрати ме на ЧХГ, което потвърди бременност резултата от него е 396 трябваше днес да пусна повторно, но клиничната лаборатория ще работи чак утре. Моля за мнение нормално ли е да не се вижда плоден сак и възможно ли е да е извънматочна бременност както лекаря ме наплаши 😒

# 1
С такова ЧХГ на фона на това закъснение + кафяво зацапване има два варианта:
- спонтанен аборт (биохимична бременност по-скоро)
- извънматочна бременност.

За съжаление ако сте сигурна за г.с., т.е. знаете със сигурност кога е била овулацията, е малко вероятно нормално развитие на бременността.

Кървенето и болките продължават ли?

# 2
С такова ЧХГ на фона на това закъснение + кафяво зацапване има два варианта:
- спонтанен аборт (биохимична бременност по-скоро)
- извънматочна бременност.

За съжаление ако сте сигурна за г.с., т.е. знаете със сигурност кога е била овулацията, е малко вероятно нормално развитие на бременността.

Кървенето и болките продължават ли?

Болката е тъпа и на моменти, а зацапване сега нямам. За овуацията не съм сигурна не съм я следила никога, но доктора каза, че по негови изчисления би трябвало да е 5 г.с. На Коледа направих тест беше отрицателен, а два дни по-късно на 27ми теста отчете две чертички- втората бледа. На 28ми с първа урина направих още един тест отново положителен с бледа чертичка

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 20:55 от 🦋

# 3
5г.с. може да не се види на ехограф, те понякога и в 7-8 седмица и нагоре не могат да го видят, толкова е малко. Големината на плодния сак в 5г.с. е 1мм -1,5 мм. Ако ехографът не е много качествен, нормално да не се види.
На мен при закъснение 23-24 дни не можаха да го видят веднага , че ме караха двама различни лекари да ходя да пия 1 л вода за 30 минути. Но аз бях спокойна някак си вече си го знаех. Даже им се чудех, че не го виждат.
За първите седмици от бременността са нормални крампите ниско долу в корема.

# 4

За първите седмици от бременността са нормални крампите ниско долу в корема.
И зацапване.
Моето "зацапване" в 6та ГС, заради което в болницата ме питаха 100 пъти дали съм сигурна че съм бременна (като ме приемаха заради минус 10 кг за две седмици като резултат от зверска тоскикоза)  - скоро става на 19 г.

# 5
Стойността на ЧХГ е ниска, но напълно възможна за много ранна бременност. Обикновено плоден сак се вижда на вагинален ехограф при ЧХГ около 1000 - 1500 (понякога и повече). Така че при стойност 396 е напълно нормално да НЕ се вижда плоден сак, дори и да има закъснение по цикъл. Важно е как се покачва ЧХГ, а не една единична стойност. При нормална ранна бременност ЧХГ се удвоява на всеки ~48 часа, затова повторното изследване е ключово. Много често по закъснението не може да се изчисли реалната гестационна седмица, особено щом не е проследявана овулацията с точност. Така че по изчисления може да излиза 5 г.с., но реално бременността да е 3 - 4 г.с., когато още нищо не се вижда.

Кафявото зацапване в ранна бременност е често срещано. Болки ниско долу, подобни на менструални, също са чести. Неприятната миризма обаче може да насочва към инфекция, която няма общо с извънматочна бременност, но трябва да се лекува.

Най-важно сега е да пуснете повторно ЧХГ, за да се види дали се удвоява. Съветвам и за контролен ехограф след няколко дни, както и преглед за инфекция заради миризмата. Успех! 🍀

# 6
Днес отново пуснах ЧХГ в същата лаборатория и резултата е 1116

# 7
А първото изследване на коя дата е правено?

# 8
Ако първото е от 30ти нараства добре. При това положение по-скоро може да е късна овулация и реално не сте в 5г.с, по-скоро 4+нещо или тепърва влизате в 5та.
Щом в момента няма кървене е ок. Но все пак задължително още едно ЧХГ.

Моята вътрематочна бременност се потвърди в 5+3, извънматочната ми се видя в 7+0 с ЧХГ ПОД 1000 (660). Това за стойността на ЧХГ, за да се види на ехограф, е добър ориентир, но не е златно правило.

# 9
А първото изследване на коя дата е правено?

На 30.12

# 10
Това е много добра новина. Стойността се е увеличила почти 3 пъти, което силно намалява вероятността за извънматочна бременност.

Според мен няма нужда от трето изследване на ЧХГ, а направо да си идете на контролен преглед след 3 - 5 дни, почти сигурно ще се види вече сакчето.

# 11
Здравейте, ноември 2025г.,забременях и вс.изглеждаше добре,докато не прокървих и не ме заболя. Няколко дни ми прицапваше и ме следяха на всеки 48ч.,в крайна сметка се оказах с извънматочна бременост,която установиха в 7г.с+3 дни с нива 2000, преди това не се виждаше нищо(неможеха да установят къде е плода, от 1500 нагоре вече може да се види) ,но матката беше празна през цялото време от самото начало. Съответно ме приеха по спешност, симптоми имах болки в кръста и все едно ще ми идва това беше,но попринцип тези симптоми ги има и при нармална бременост. Не се плашете, случва се това,което е писано. Не е приятно,на 31г.съм с първа бременост и доста време мина в опити,накрая завърши така,но има и хубава страна,че се е случило оплождане.Бъдете падготвена психически за всичко, когато тръгнем по този път може да се случи всичко! Важно е да се съхраните и да вярвате. Успех ви желая!

# 12
От автора: Днес при повторно и последно ЧХГ 48ч след резултата, който беше 1116 днес е 1938.69 утре съм на преглед и силно се надявам всичко да е наред и да се види плоден сак

# 13
От автора: Днес при повторно и последно ЧХГ 48ч след резултата, който беше 1116 днес е 1938.69 утре съм на преглед и силно се надявам всичко да е наред и да се види плоден сак

Успех, стискаме ти палци всичко да е наред!

# 14
Стискаме палци да се похвалите с добри новини утре! 😊

Общи условия

Активация на акаунт