Хранене на малките деца

• 405
  • 10
  •   1
Отговори
Как се хранят вашите деца? Какво е менюто им? Готвите ли им специално за тях или ядат от вашата храна? Какво обичат и какво не? Ядат ли сладко, пакетирани храни?

Дъщеря ми е на 4г и все още й поръчвам детска кухня Фуристо - готвят много вкусно и разнообразно. Нещо, което ние вкъщи за жалост не правим. Понякога си похапва и от нашата храна, но главно обяда й е основното от кухнята, вечер е супичка със сухарче и често салата с краставици и домати. Сутрин й правя често пълнозърнет хляб с масло и Котидж и чери домати или пък кисело мляко с банан и бисквити. Хапва много плодове. Веднъж на ден й даваме блокче шоколад или нещо малко сладко. Понякога й правим палачинки или пържени филийки, които яде с шоколад или сладко. Не пие сокчета, само вода.

# 1
До двегодишна възраст дъщеря ми имаше алергия към белтъка на кравето мляко и готвех отделно. След това яде всичко.
Добре е, че детето ви не обича сладко. Някои деца са така. Моята опита чак на 2 години и няколко месеца, но няма как да я спра без строги ограничения, които са много трудни и в крайна сметка е много повече от блокче шоколад.
На 4 дъщеря ми отдавна ходеше на детска градина и не е обядвала вкъщи.

# 2
  • София
Всичките ни деца са яли домашна храна. При захранването им готвех отделно, после след 1-2 г. отделях от нашата храна преди да
я овкуся със силни подправки. След 2 г винаги ядат каквото семейството и ходят на градина. Сладкиши вкъщи се ядат само домашни, кисело мляко, плодове и черен шоколад, като последният рядко са го харесвали преди училищна възраст.
Най-малкият в момента е на 3 г. и 4 мес.

# 3
Домашна храна още от захранването. В началото на големи парчета, после на по-малки и накрая общото, но с малко сол. С първото дете опитах да взимам частна кухня, защото не ядеше нищо от предложеното, но се погнусих от донесеното. Така или иначе за мен яденето на нещо различно от детето, пък особено в различно време от семейството не е приемливо. Обичам да готвя и гледам менюто да е богато и полезно. През седмицата е само вечеря (и двете деца са започвали от първа яслена група на по година и 4-6 месеца) и не е трудно да се осигури нещо при добра организация.
Пакетирани неща не взимам, освен солети по изключение. Сладко синът не обича, дъщерята да, но аз не съм фен и много рядко приготвям десерти, затова тя яде мед, когато иска.

# 4
  • София
С първото дете готвех специално за него и си мислих менюта само за нея като беше супер разнообразно. С второто нямам време и всички ядем каквото сготвя. Пак гледам разбира се да е разнообразно доколкото ми позволява и времето все пак. Каката носи и за училище ядене, зашото не и харесва в стола яденето.
За кухня не е лоша идея стига да се яде от децата (моите не я харесват). За сладки неща - да, разбира се като всички деца харесват. Това не значи, че се тъпчат безобразно, но и не забранявам съвсем.

# 5
  • София/Севлиево
До тръгване на ясла на 2 години и 1 месец хапваше детска кухня и някои пюрета,после ясленска и градинска храна,а вечер,в събота и неделя от нашата.Сладко яде малко,ако купя нещо пакетирано гледам да е био.Любимата му храна е салата,обича и плодове,и много мляко и млечни.

# 6
Моето дете е на 1 год. и 10 месеца, ходи на ясла и там са закуската, обяда и следобедната закуска. Взимам и държавна детска кухня и за вечеря й давам основното или супата от кухнята. Събота и неделя - каквото има останало от кухнята от седмицата, а ако няма останало й приготвям някакви съвсем обикновени неща - кус-кус или макарони, зеленчукова крем супа, за закуска препечена филийка с масло и сирене или принцеса със сирене и яйце, кисело мляко с банан и бисквитки. Не яде от нашата храна, тъй като рядко готвим, караме предимно на салати и полу фабрикати.
На плодовете не е особено фенка, освен на бананите, но обича плодовите паучове и пюрета. Сокчета давам понякога, но от тези бебешките, и ги разреждам с вода.
Пакетирани храни като цяло избягвам, но понякога давам солети или от бебешките зрънчовци. Сладко обича, и то много, но давам само бисквити тип обикновени, или домашен кекс, а също и десертите от детската кухня.

# 7
Има голяма разлика между дете на 1 и дете на 6 години.
Моето никога не е било злоядо, но от известно време насам се храни ужасно безразборно, с което има предвид, че няма ясна граница между отделните хранения. Много често ако не го подканям, няма да си изяде закуската, а от обяд нататък е мазало. Ту хапне малко супа, ту сандвич, остави ги, после пак се сети. Ха сега нещо сладко, ха плод, пък пак солено. Особено вечер е като попско бакърче, омесва всякакви храни и вкусове, като най-любимото са му сандвичи, пици и шоколад и ако го оставим само това ще яде всяка вечер. След градина обикновено се връща гладен и като се почне от 6 до 9 и половина яде каквото се сети на пресекулки. Специално за него готвя супи и едни манджи, а специално заради баща му - яхнии ( най-омразната ми храна). Но то ако трябва да се съобразя със себе си, ще ядем само салати, сухари, месо, яйца и риба.

# 8
Готвя основно за децата, винаги гледам да има супа вкъщи, манджите да са без агресивни подправки и т.н. Баща им се е приспособил, допълва си с някакви мръвки или скара, а ако му дойде много бебешката храна маже филии.
Старая се да правя салата за нас, да виждат малките че и това е храна.

# 9
  • Countryside
Хранете се с децата, над 1г вече могат да ядат от общата храна, без много силни подправки и пасирано ако трябва. Моите зверове на 2г вече ядяха авокадо, рукола, чушка, салати, лук дори, кисели краставици Joy бъркаха в моята чиния и така се научиха. И пържоли ядат, и карантия, и боб и леща... Предлагам каквото съм преценила, винаги предлагам и салата, ако случайно откажат винаги имам резерва - яйца, макарони или кашкавал.

# 10
От около годинката се храни с нашата храна, преди това отделях пак от нея в подходяща форма и без сол/подправки. Изцяло захранена по ЗВБ, сега е на 1,9 год. яде сама и се понаучи да ползва прибори. Сладко не давам, освен плодове. От време на време й взимам оризовки от ДМ или някое бурканче за 12м+, ако не смогна с готвенето.

Общи условия

Активация на акаунт