Сушилнята - Всякакви въпроси и отговори - Тема 29

• 3 928
  • 197
  •   2
Отговори
# 180
Може би тъповат въпрос, но как се разбира, че е изтекъл фреона? Вижда се?
Компресора не може да работи нормално и не затопля.

# 181
  • Велики Преслав
Може би тъповат въпрос, но как се разбира, че е изтекъл фреона? Вижда се?

Няма как да видите флуид, който кипи при -40° да е останал там, още повече, че когато изтърват, най-вече се случва през микропропуск, та даже и масло трудно излиза. То пък и да излезе всичко е закрито и пак няма да се види с просто око.
  Единствения хладилен агент, който напомня за себе си при пропуск е амоняка…той пък никъде не се среща в битови компресорни агрегати, освен в старите абсорбационни хладилници.

сушилнята може да не топли по много други причини.
Запушване на дроселиращ елемент (капилярка, ЕЕВ съм виждал само при две сушилни) или тръбопроводи-топлообменници
Проблемен клапан на компресор, износени легла на клапана, електрически проблем и други.  
Проблемно бутало-ротор.

Всичките се свеждат до тези симптоми.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 08:14 от Васил Василев

# 182
При мен се видя, когато техника разглоби сушилнята.

# 183
Какво се видя?

# 184
  • Велики Преслав
Значи вашата е имала много сериозен пропуск!

# 185
Скрит текст:
Какво се видя?
Изтеклият фреон. Нали Рейна това пита.

# 186
  • Велики Преслав
Вижте, хайде да не пренаписваме физиката и химията, хората са го установили преди почти 200 години
  Фреоните са флуиди с много ниска температура на изпарение. Най-малкия теч, веднага се изпарява и веднага изчезва. При циркулацията на фреон (което е правилно да се каже хладилен агент) с него се увлича и масло. При пропуските когато всичкия  фреон вече го няма, няма как да видите нещо но масло има там от където е изтекъл.

За да не поражда спор или ако се породи, дано да е полезен, хубаво би било да прочете как е действителността с такива газове.
  А и хладилния агент е безцветен и без миризма. Мирише само амоняка. И има цвят.

П.С ако не е изтървала всичкия фреон и през това време когато техника е бил във вас все още е изтървала, при проверка с пропускотърсач се вижда как изтича. Ама не и физически да остане всичкия фреон на мястото на теча.

# 187
Под видя нямам предвид, че се е видял самия фреон, а липсата му на мястото (не знам как му е името и се надявам да не се хванете и за това), в което се помещава в сушилнята.

# 188
Под видя нямам предвид, че се е видял самия фреон, а липсата му на мястото (не знам как му е името и се надявам да не се хванете и за това), в което се помещава в сушилнята.

Щом в някое устройство има затворен газ, то задължително има и точка за измерване, където да се закачи манометър и да се измери налягането. И после евентуално да се напълни с нов газ, пак след като се оправи мястото на изтичане. Това правят при обслужване на климатиците например, освен почистването.
Иначе лятото и моето комби АЕГ спря да суши след 7 години работа, дойдоха от сервиза, взеха го и го върнаха. Причината беше баш фреон - една тръба направо се беше разпаднала, донесоха ми я.

# 189
Не разбирам защо се хващате за думата. Не съм гледала с какво го е измервал, гледал или каквото там. Оставих го човека да си работи. Не съм наясно с материята и с точните термини, които се ползват. Дори и да ми го е казал така, не съм го запомнила. И го казвам по просто му.

# 190
  • Велики Преслав
Не се хващам за нищо, тези неща е хубаво да се изяснят, защото просто нямате на представа какви случаи съществуват. Вие мислите сигурно, че се заяждам, но нищо такова няма .
  Реален случай, получавам обаждане, че хладилна вана за мляко, не работела и около нея миришело на лошо. Хората аналогията веднага я правят, че е изтървала.  Ей за такива грешки да не стават. Не че се хващаме, да се опитваме да покажем някаква грешка било ваша или чужда.  Форумите са хубаво нещо, но такива неща трябва да се изясняват, че иначе има много комични ситуации. Дано няма трагични.

Щом в някое устройство има затворен газ, то задължително има и точка за измерване, където да се закачи манометър и да се измери налягането. И после евентуално да се напълни с нов газ, пак след като се оправи мястото на изтичане. Това правят при обслужване на климатиците например, освен почистването.
Иначе лятото и моето комби АЕГ спря да суши след 7 години работа, дойдоха от сервиза, взеха го и го върнаха. Причината беше баш фреон - една тръба направо се беше разпаднала, донесоха ми я.

ЧС, нещо не съм съгласен. Къде в битовите хладилници, които не са претърпявали интервенции има точки за мерене на налягане? Никъде. От компресора излиза една затапена тръба, която след зареждането, се премачква и края след смачкването се запоява. Понякога има такъв излаз на филтър дехидратора, но там линиите за работа в заводите са на друг принцип. Битовите сушилни (без комбито) също никъде нямат.
Климатиците имат сервизен излаз за куплиране на измервателна апаратура, защото са друга категория хладилна машина. Промишлените хладилници пък примерно имат сервизни излази на много места.

На смукателна/нагнетателна на компресора,
На вход/изход на кондензатор
На вход/изход изпарител
На ресивер, течностотделител (рядко) и прочие.

Така че не, не е задължително. Преносимите климатици съща нямат-някои имат!

# 191
Със сигурност стават грешки, Васил. Питаш ме, уточнявам какво имам предвид. Просто тук в темата смятам, че малко хора са технически компетентни, за да употребяват правилната терминология. Ще го имам предвид за следващия път, да съм по-подробна в описанията си.
На Черна станция отговарям за хващането за думата.
ПС. Васил, от творчеството ти във форума, което съм прочела, твой пост не би ме навел на мисълта за заяждане.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 10:27 от Minnie.Mouse

# 192
  • Melmak
Мини, интересно ми е на каква сушилня ще се спреш. Аз още се чудя, защото така или инче сме в ремонт и няма да бъде монтирана веднага. С ограничение в бюджета е трудно, но нямам избор. Като спомена Шарп, който си купила за баба, вече и аз мисля в тази посока.

# 193
Съгласна, не съм мислила за хладилниците. Мислех за сушилни, климатици и други по-мощни уреди в промишлеността, където е моят опит.

# 194
Pandora, вчера и днес съм на път и не съм имала време да седна да гледам модели. Ще пиша в темата, когато се спра на някоя. Ще върна и назад темата да видя какви модели са се коментирали. Като не ми беше на дневен ред до сега и не съм си записвала модели, които ми пасват на желанията. На баба Шарпа, според мен не е никак лош. Има програма за вълна, ако не се бъркам, има знака, който показва че програмата е за сушене на вълна. На мен такава програма би ми била в плюс. Има и доста допълнителни настройки. Васил беше писал, че материала на някоя част, не помня коя, е добър. И материала не помня. Grinning Обаче помня че ги похвали за това. Та определено тя ще е в списъка за избор.

Общи условия

Активация на акаунт