Гласуване за театрална постановка на 2025 г.

• 2 927
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Да, да, и аз не съм против да се гласува за стари, просто е объркващо така, има прекрасни стари постановки и за тях винаги ще се гласува повече, ако няколко човека не са ги гледали преди, а сега, както е с Чамкория или Богът на касапницата, а новите заслужават своя шанс без конкуренцията на старите, защото иначе не е справедливо. Все едно някои някои филми шедьоври като Казабланка например да участват всяка година на Оскарите… Simple Smile

# 16
Гласувах за Сън в лятна нощ, въпреки че много харесах и Хеда Габлер. За съжаление не помня кога гледах Прима Фацие, иначе бих гласувала и за нея, но мисля че беше предишна година. Може и да бъркам обаче.
Изобщо за мен е много объркващо да се гласува за постановки, които са от предишни години. Богът на касапницата ми е една от любимите постановки, гледала съм го 3 пъти, но преди години, според мен сега трябва да се даде шанс само на новите постановки, нещо като Аскеер/Икар за 2025 г., или пък Оскарите...иначе е много неравностойно. Въпреки че разбирам, че много хора гледат тези постановки сега.
“Бога на касапницата“ се играе от 10 години. Някой спомена тук “Чамкория“ - то е също поне толкова сезони играно. В “Малинките“ пък се номинират постановки от преди 25 години - “Много шум за нищо“ (друг е въпросът защо да е толкова зле, след като явно зрителите не спират да го гледат четвърт век и да пълнят салони. Което си е за рекорд на “Гинес“ по скоро Simple Smile ) Разбирам да са постановки от една - максимум две години назад, ама от повече... колкото и да са хубави не са актуални. За това пък можем да направим класация “Спектакъл на всички времена“  и всеки да си сподели най - най - любимите, дори и вече да не са на сцена... Simple Smile

# 17
  • София
Аз така или иначе смятам да се пенсионирам от правенето на тези теми 😂, може да се разберете кой да поеме декември следващите и евентуално да се приемат нови правила за номинации и гласуване.

# 18
Може да съм изпуснала нещо понеже съм новак  и имам въпрос: всички пишат “гласувах”, да не би са има анкета … аз не видях такава.

# 19
  • София
Може да съм изпуснала нещо понеже съм новак  и имам въпрос: всички пишат “гласувах”, да не би са има анкета … аз не видях такава.

Да, виж най-отгоре е. Имате време до 14 сутринта.

# 20
  • София
Аз така или иначе смятам да се пенсионирам от правенето на тези теми 😂, може да се разберете кой да поеме декември следващите и евентуално да се приемат нови правила за номинации и гласуване.
Извинявай, sea.sea, не е някакъв упрек към теб Hug, по-скоро си разсъждавам как би било добре и справедливо спрямо наистина новите постановки. Сега погледнах - Prima Facie е от 2024 г., ако тогава сме гласували - вероятно щях да предложа нея, но сега има по-нови.

# 21
Olive, при гласуването не важи правилото постановката да е гледана през изминалата година.
И аз се надявам да не спечели отново 10-годишно представление. Много харесвам “Богът на касапницата” и “Чамкория”, но не са актуални точно за тази класация.
Моето колебание беше между Prima Facie и “Случаят Джем”. Гласувах за първата.

# 22
  • София
Извинявай, sea.sea, не е някакъв упрек към теб Hug, по-скоро си разсъждавам как би било добре и справедливо спрямо наистина новите постановки. Сега погледнах - Prima Facie е от 2024 г., ако тогава сме гласували - вероятно щях да предложа нея, но сега има по-нови.

Не, не, наистина не съм го приела с лошо. Аз и на Алиса съм казвала няколко пъти, че нещо много ангажименти ми стават и трудно смогвам. Grinning

# 23
Аз също смятам, че постановката трябва да е от изминалия театрален сезон.

Гласувам за "Сън в лятна нощ" на Младежкия театър.

# 24
  • София
Аз изобщо не мисля като вас. Най-малкото не всеки може да си позволи дори парите, за да обиколи премиерните постановки.
А да не говорим за време, на коя дата се падат и т.н.
Дискримитивно ми е на мен.

# 25
Аз пък считам за дискриминационно постановка на 2025 година да е някоя, която съм гледала преди почти 10 години... Който не е ходил на тазгодишни, просто да не гласува. Аз не бих имала нищо против да не участвам, ако не съм гледала нищо ново от изминалата година.

# 26
Аз смятам, че независимо коя година е премиерната за даден спектакъл, ако все още се играе, пълни залите и радва хората, има място в тази класация. "Богът" е единственото "старо" представление в тазгодишните номинирани и вероятно не е случайно. Освен това театърът не е филм, заснет веднъж завинаги, това е живо изкуство, играе се тук и сега, независимо от колко време, търпи развитие и промени, има различна динамика и никога не е едно и също всеки път. Така че аз лично, макар че ходя доста по премиери и нови заглавия, не виждам проблем да се гласува за всякакви представления, които все още са на театралната сцена.
Но ако толкова много са против, просто трябва да се обявят тези критерии предварително другия път, не да се обсъждат на финала на гласуването, и да се знае. Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:03 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 27
Май не е единственото старо представление “Богът”; и Prima Facie мисля не е премиера, та дори и “Представление и наказание”  не мисля че е… ама все тая. Гласуваме така или иначе за това, което ни е харесало най-много този сезон.

# 28
Да, имах предвид, че е доста по-старо от останалите, другите са от 1-2 години, което се обсъждаше горе като допустимо, затова не ги споменах.

# 29
Богът на касапницата - Премиера 2016 г. - НТ
Чамкория - 26. 12 . 2017 - Театър 199
Prima Facie - Премиера 5. 03. 2024 - Топлоцентрала
Представление и Наказание - Премиера 16.01. 2025 - Топлоцентрала
Информацията е от нета Simple Smile
По скромното ми мнение е релевантно да се гласува за спектакли от последните 3 години, защото разбирам и подкрепям основанията на sea. sea - финансови, времеви и пр.  Само че с 9 - 10 годишна давност, след като е толкова добро, а ти си театрален фен и се предполага, че ходиш на театър поне веднъж на 2 месеца - няма как да не намериш време да отидеш. Има класации - “Филм на всички времена“ и там хората си гласуват ако ще и за период от 70 години. Останалите номинации обаче са за събития -  предходната година, или ако са по непопулярни до 3 години. И това е неслучайно така.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:31 от Tilda.M.

Общи условия

Активация на акаунт