Професия учител - 24

• 45 468
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
В нашето училище има назначен ръководител ИКТ. Той се занимава с печатането и сканирането на удостоверенията и дипломите.

# 706
При нас преди беше зам.директора. Сега няма заместник (пестим бюджет) и със заповед съм аз. Един куп заповеди имам, защото нямаме нужда от заместник! Нищо не ми се заплаща. И стема си го извлачих сама- непреките разходи ще останат за училището. И по маршрутите същата работа.
В картата за дтв имаме точки конкретно за свидетелствата. И седмичното правя и то не ми се заплаща.

# 707
При нас този, които ги прави тези неща, го водят главен учител и има малко по-висока заплата.

# 708
В нашето училище зам. директор се занимава със свидетелствата и всичката бумащина.

# 709
Колеги, променям си мнението за мотивационните писма. Няма смисъл от тях.
Току-що разбрах, че в мечтаното ми училище, имат човек за мястото, което чаках три години да се освободи.
Вече мисля за смяна на професията………

# 710
  • Бургас
Май схемата е следната- кмета звъни на директора, защото на него са му звъннали от МОН. Ако съдя по последното събеседване при нас - мерим си връзките, на кой са по- отвисоко...

# 711
Здравейте, ходя на събеседвания и ми задават въпроса: как се справите с дисциплината в часовете и какво бихте направили с ученик, който не може да работи. Какъв е отговорът на въпроса, според Вас, който директорите очакват?

# 712
Зависи от конкретния казус на ученика. В най-добрия случай - викам го на консултация (ако проблемът е от незнание). Ако разваля дисциплината веднъж-дваж го изкарвам извън часа и му пиша неизвинено отсъствие със забележка в дневника. Ако проблемът започне да става системен - пращам го при пед. съветник. Ако проблемът е агресия - при психолог, след разговор с класен. При системни проблеми искам съдействие от класния, който пък уговаря среща с родители...
За деца със СОП - изготвям индв. програма и я следвам, но при проблем с дисциплина, пращам при психолог.

# 713
Не може да се пише отсъствие при отстраняване от час.

# 714
  • Пловдив

Естествено, че се пише.

# 715
  • Майничка

Естествено, че се пише.
Нито в ЗПУО, нито в НПО се конкретизира дали се пише отсъствие, така че в случая меродавен би бил Правилникът за дейността на конкретното училище.
Но до 4 клас изобщо няма опция "отстраняване от час" в нормативната база.

# 716
  • Пловдив
ЗПУО

Чл. 199. (1) За неизпълнение на задълженията, определени в този закон, в нормативните актове по неговото прилагане и в правилника за дейността на училището, след изчерпване на останалите механизми за въздействие върху вътрешната мотивация и за преодоляване на проблемното поведение на учениците може да се налагат следните санкции:
1. забележка;
2. преместване в друга паралелка в същото училище;
3. предупреждение за преместване в друго училище;
4. преместване в друго училище;
5. преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение.
(2) Когато ученикът възпрепятства провеждането на учебния процес, учителят може да го отстрани до края на учебния час.

Не е указано в кой етап на обучението. Проблемът в началния етап е, че няма кой да гледа ученика. Ние на един съвет умувахме какво да направим ако изгоним ученик при положение, че не можем да го оставим самичък. И изредихме сто неща, които биха могли да се направят:
1. Гледа се от учител в свободен час. Това означава да прецакаш почивка на колега.
2. Оставяш го при педагогически съветник, зам. директор, директор. От тези варианти само първия може да се направи от време на време.
3. Натрисаш го на прислужници, ЗАС, домакин, работник по ремонта, охрана или някой друг. Мисия невъзможна.
Описахме всичко това документално, но познайте дали може да се изпълни. С изключение, както казах на педагогическия съветник, което много, много рядко става и тогава се описва не като изгонване, а съвет да си поприказват и да си направят консултация някаква, ако педагогическия съветник не е зает с нещо друго. При нас обикновено той е секретарка на зам. директора.

# 717
  • Майничка
Чл. 200. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2024 г.) ...
(3) Мерките по чл. 199, ал. 2 и 3, както и санкциите "предупреждение за преместване в друго училище" и "преместване в друго училище" не се налагат на учениците в класовете от началния етап.

# 718
  • Пловдив
Пропуснала съм 2024 година Grinning

# 719
При нас при педагогическия съветник изпращаме и пишем отсъствие. От там нататък доклад, срещи с ученик, ако се наложи с родител. Това за прогимназия и гимназия, за начален етап не съм сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт