Ученик в 12-ти клас съм и дойде момента, в който вече трябва да избирам университет, в който да продължа. В случая съм се спрял на УАСГ и по-конкретно специалността "геодезия". Напоследък правя доста сериозни проучвания онлайн относно университета, условията в него и т.н., но по някои от следните ми въпроси още настъпват колебания породени от различните отговори или такива липсват като цяло. Въпросите са ми свързани със специалността, както и общежитията, за които по принцип съм донякъде запознат с условията на пребиваване. Въпросите са следните:
1. Трудността на самата специалност спрямо останалите в университета. Знам, че отговора може би ще бъде много относителен. Какво би ми предизвикало трудности през годините? Завържвам математическа гимназия, където изучавам висша математика и бих казал, че с математиката в специалността ще се оправя някак си, но за останалото още ми е малко неясна материята (разбираемо).
2. Общежитията. Не съм родом софиянче и ще съм поредният "провинционалист" в града. Знам, че изненадващо за строителен университет, повечето не са в цветущо състояние. Тъй като попаднах на новини, че са отпуснати средства от МОН за тяхното реновиране със срок до 27-ма ме интересува, дали всъщност има някакъв напредък по този въпрос. тъй като преди 2 месеца пак чух за "стая без мебели, само с една гръмнала крушка на тавана". Реновира ли се нещо в действителност или обичайно - парите отиват не баш по предназначение?
3. Алтернатива на общежитие. Обмислям вариант и за квартира, която да деля с мой познат. Не държа на нещо "луксозно", но със сигурност искам и да избягам от цитираното по-горе, следователно постижимо ли е намирането на такава до €300 месечен наем, която не е забутана прекалено далеч от университета (разбира се изобщо не съм се ориентирал към за централните квартали имайки предвид дадения ни по-горе бюджет).
4. Някои от вас успяват ли да намерят време и за работа, било то даже почасова? Интересувам се, защото макар и приел факта, че родителите ми ще ми помогнат със някакви средства, не искам да живея в столицата изцяло издържащ се от тях.
Ако някой от вас се е сблъскал с някои от въпросите ми по-горе, ще бъда радостен на всякаква обратна връзка, било то и критична. Смятам, че няма особенно много АКТУАЛНА информация по проблемите ми и отговорите би били полезни и на други бъдещи студенти избрали същия път като мен. Благодаря.