УАСГ - Геодезия, общежития

• 212
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Ученик в 12-ти клас съм и дойде момента, в който вече трябва да избирам университет, в който да продължа. В случая съм се спрял на УАСГ и по-конкретно специалността "геодезия". Напоследък правя доста сериозни проучвания онлайн относно университета, условията в него и т.н., но по някои от следните ми въпроси още настъпват колебания породени от различните отговори или такива липсват като цяло. Въпросите са ми свързани със специалността, както и общежитията, за които по принцип съм донякъде запознат с условията на пребиваване. Въпросите са следните:

1.  Трудността на самата специалност спрямо останалите в университета. Знам, че отговора може би ще бъде много относителен. Какво би ми предизвикало трудности през годините? Завържвам математическа гимназия, където изучавам висша математика и бих казал, че с математиката в специалността ще се оправя някак си, но за останалото още ми е малко неясна материята (разбираемо).

2. Общежитията. Не съм родом софиянче и ще съм поредният "провинционалист" в града. Знам, че изненадващо за строителен университет, повечето не са в цветущо състояние. Тъй като попаднах на новини, че са отпуснати средства от МОН за тяхното реновиране със срок до 27-ма ме интересува, дали всъщност има някакъв напредък по този въпрос. тъй като преди 2 месеца пак чух за "стая без мебели, само с една гръмнала крушка на тавана". Реновира ли се нещо в действителност или обичайно - парите отиват не баш по предназначение?

3. Алтернатива на общежитие. Обмислям вариант и за квартира, която да деля с мой познат. Не държа на нещо "луксозно", но със сигурност искам и да избягам от цитираното по-горе, следователно постижимо ли е намирането на такава до €300 месечен наем, която не е забутана прекалено далеч от университета (разбира се изобщо не съм се ориентирал към за централните квартали имайки предвид дадения ни по-горе бюджет).

4. Някои от вас успяват ли да намерят време и за работа, било то даже почасова? Интересувам се, защото макар и приел факта, че родителите ми ще ми помогнат със някакви средства, не искам да живея в столицата изцяло издържащ се от тях.

Ако някой от вас се е сблъскал с някои от въпросите ми по-горе, ще бъда радостен на всякаква обратна връзка, било то и критична. Смятам, че няма особенно много АКТУАЛНА информация по проблемите ми и отговорите би били полезни и на други бъдещи студенти избрали същия път като мен. Благодаря.

# 1
Ще ти е по-лесно на общежитие, поне първи курс, като дойде време за заверки и за изпити. Места има, вероятно ще те разпределят в бл.33, 34 или 35. Ако имаш възможност, избери 35, че беше ремонтиран, за 33 и 34 не знам. Стаи без мебели не знам дали има, но то с три легла за трима човека в стая няма място за много мебели. Първокурсниците обикновено ги слагат по трима. В зависимост от съквартирантите може да се комбинирате за някакви подобрения - хладилник, микровълнова/котлон, но много място за мебели и техника няма. Университетът е в Лозенец, всичко близо до него като квартири е скъпо. За работа дали ще намериш време, си зависи и от теб. Петък мисля, че е почти свободен ден, но останалите 4 дни са плътно лекции и упражнения, и сигурно няма да ти стигнат силите да посещаваш редовно лекции, пък и упражнения може да пропускаш. Или ще е нещо с нощни смени, или нещо основно в петък-неделя, ако не е дистанционно и ако искаш да посещаваш упражнение и лекции редовно. Почасово има към разни магазини, Макдоналдс предлагаха, промоутъри, в строителството работеха някои... Трябва сам да се поинтересуваш, от стари теми и спомени преди десетилетие едва ли ще е много актуално, защото днес има повече възможности за работа и съчетаване с ученето, самите студенти не са толкова натоварени, защото няма нужда да правиш нещо на ръка - да пишеш с технически шрифт (е, първи курс сигурно ще има, да видите, че има такива нещо, не че ви трябва), да чертаеш с рапидограф и пр.

# 2
Учебната програма не е мръднала, така че не знам защо се отричат съветите "от преди десетилетие". 😜 Аз съм дърта вече (явно, защото завърших тъкмо преди 11 години), но по въпроса с ученето, което от година на година става по-малко, мога да кажа, че в никоя специалност там не е толкова страшно, колкото му изглежда на един ученик. Спрямо някои от останалите профили, геодезията е доста лесна специалност. Първите години шансът да се съчетава с работа и по-малък, защото преподавателите не проявяват разбиране по въпроса с отсъствията, дори и навреме да се предават курсовите. Има си лета обаче, както и бригади, с които могат да се вкарват средства, без сериозен ангажимент през учебната година. След трети курс няма проблеми вече. Другите специалности се профилираме тогава (в 3 курс), отношенията с преподаватели и асистенти стават по-свободни и лични и дори се отварят опции за съвместна работа с тях. Колегите също са се ориентирали и хоризонтът се разширява доста, едновременно с осъзнаването, че "то това може би беше грешка, ама още две години само ми остават". Идват и идеи за преквалификация за тия, които по-трезво преценяват за себе си дали им се остава в сферата.
При всички случаи, разбирай битови условия, е по-добре да си на общежитие, заради контакта с колегите. Всички, които са били на квартира през годините, висяха с дни в Студентски, спейки къде да е, особено по време на заверки. От друга страна, вероятно ще се намери нещо под наем около общежитията в търсената цена, но дали условията ще са много по-добри, няма гаранция. Пак ще сте повече хора, отколкото е комфортно.

# 3
  • До хладилника, който обичам
За другите въпроси не мога да коментирам, но поздрави за избора на професия - не са останали много геодезисти от старото поколение и ако успееш да станеш добър в професията си, ще бъдеш много търсен. Непоискан съвет - след 2 или най-много 3 курс търси възрастен колега, който да те вземе на обучение и да вършиш черната работа. Може и да не е много високо платено, но ще ти позволи да натрупаш безценен опит, с който после лесно ще направиш име.

Общи условия

Активация на акаунт