Лош опит с часовник Vostok Europe от vostok-europe.bg – проблем с гаранцията

• 335
  • 11
  •   1
Отговори
На 24.08.2022 закупих онлайн от сайта vostok-europe.bg (но магазина им е на Христо Белчев 47 в София-продават на място. Сервиза е Chasovnikari.com Бул. Витоша 27-София)часовник марка Vostok Europe, модел VE are One 2021 PX84-620H449, с кинетичен (auto-quartz) механизъм. Часовникът е рекламиран с акумулаторна батерия и изрично е посочено, че "няма нужда от смяна на батерия". Предоставена ми е 5-годишна гаранция на механизма. След 3години часовникът спря да задържа заряд. Отнесох го в оторизиран сервиз, където ми съобщиха, че проблемът е в акумулаторната батерия/капацитора и замяната ѝ струва 90 евро, тъй като не се покрива от гаранцията. Преди една година беше за същия дефект,върнаха ми го като ми казаха че му няма нищо без да издадът какъвто и да е протокол.(може би практика такава имат) Считам, че акумулаторът е интегрална част от механизма и преждевременната му повреда следва да бъде отстранена безплатно по гаранция. Ако беше обикновенна батерия тя няма да струва 90ЕУР, ами 5-25ЕУР(аз не зная да има за 25ЕУР батерии,но да кажем).Неоснователно е твърдението на сервиза че това е батерия. Батерия за 90ЕУР?! Това е Акумолаторна батерия която се зарежда от движението на ръката и тя задвижва механизъма (стрелки, дата) като има годност около 15години. Тя може да се износи -да но не след 2-3 или 5 години(колкото е гаранцията), а за 10+(като минимум)-Тогава може да се смени и да се платът 90ЕУР. но да се сменя на всеки 2-3 години по 90ЕУР е неоснователно тя е неразделна част от механизма. Освен това рекламното твърдение "няма нужда от смяна" ме подведе относно дълготрайността на продукта.
Как мислите- А може би трябваше да им платя 90ЕУР?
Сега ми го връщат  без да е отстранен дефекта.
Пазете се  от тях- за да не пиете една студена вода при покупка на часовник струващ 1000ЕУр,
Сега не ми казваите че като си дал 1000ЕУР за часовник- даи 90 за акумолатор- т.е. Казвате ми че макър да има гаранция- трябва да си платя- въпроса е принципен. Дори хора закупили часовник за 100 000ЕУР (и повече) се възползват от гаранцията. Тяхното (на Восток бг) е измама.
Благодаря на всички любители на Часовниците, и на всеки оптделил от времето си за да прочете този пост.
Поздрави на всички.
Димо.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 08:12 от sam0levski1914

# 1
Ами какво да ти кажа, законовата гаранция е 2 години. Всичко отгоре е фирмена гаранция и тя е много условна, в случая са казали, че е на механизма, а батерията наистина не е механизъм. Трябвало е миналия път (когато си била в рамките на законната гаранция) да искаш да поправят повредата, защото тогава тя покрива всичко. Сега плщай и толкова.

# 2
  • София
Бившият ми мъж и баща ми се занимаваха с акумулаторни батерии в различни области. Засега, в световен мащаб на научните изследвания за практични цели, не е намерена батерия, която издържа повече от 3 г.
Да, кажем, часовникът консумира малко енергия и би могъл да издържи 3-4 г, ама чак 10 г до безкрайност е нахално да се твърди.

# 3
Бившият ми мъж и баща ми се занимаваха с акумулаторни батерии в различни области. Засега, в световен мащаб на научните изследвания за практични цели, не е намерена батерия, която издържа повече от 3 г.
Да, кажем, часовникът консумира малко енергия и би могъл да издържи 3-4 г, ама чак 10 г до безкрайност е нахално да се твърди.
Даже обикновенните батерии на часовниците ( ако сте имали такъв) - на повечето модели като Касио издържат 7 години. Според вас акумулаторната трябва да е 3?! Wink
Както и да е, имам едно Касио Едифице което е Солар (акумолаторна батерия се зарежда от слънцето - после движението на стрелките е от нея.)
Тои е на 10 (десет години без смяна).
А това тогава е подвеждаща реклама че не се нуждае от смяна.
Да сте чули батерия за часовник да струва 90ЕУР?
@Черна Станция- Ясно ми е, но тук става въпрос за фирма (без значение голяма или малка) С поети отговорности и задължения, щом си дал гаранция от 5 години- изпълняваи си задълженията и отстраняваи дефектите на изделието.
Това за батерията го коментирах вече- ако искаш ти плати 90еур за "батерия" Wink

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 11:44 от sam0levski1914

# 4
  • София
В гаранцията на часовника трябва да пише какво точно и за какъв период покрива тя. Прочетете си я. Ще ви дам пример с автомобил. Подробно е описано колко е гаранцията на различни части. Моята е със седем години гаранция, но изрично е написано, че акумулаторът е с 2. Това, че той ще издържи поне 4 няма общо с гаранцията.
Няма логика да очаквате, че акумулаторната батерия е с гаранцията на цялото устройство.

# 5
В гаранцията на часовника трябва да пише какво точно и за какъв период покрива тя. Прочетете си я. Ще ви дам пример с автомобил. Подробно е описано колко е гаранцията на различни части. Моята е със седем години гаранция, но изрично е написано, че акумулаторът е с 2. Това, че той ще издържи поне 4 няма общо с гаранцията.
Няма логика да очаквате, че акумулаторната батерия е с гаранцията на цялото устройство.

Това е цената която ми дадоха преди за 1 болтче за верижката! Купих си после 4. Броя от алиекспрес за 5лв.
Добре ли е?
А тези батерии в другите ателиета са по 20еур. максимум (с труда).
Въпроса е принципен.

# 6
Първо, съжалявам, но ми избоде очите. Валутата в България се нарича еВро.
Самият казус ми звучи по същият начин както при пералните - дават 10 години гаранция. Да, но тя е само за мотора. И като се развали пералнята на 5-тата година и повредата не е в мотора, а примерно в програматора, никой не е длъжен нито да я ремонтира, нито ремонта би се покрил от гаранцията. Да, програматорът отговаря за задвижването на мотора, но не е част от него.
За батерии не съм чъвала някой да дава каквато и да е гаранция, там факторите за изтощаване и амортизиране са много и са специфични за различните видове.

# 7
  • София
Ами какво ви спира да си купите батерия за 20 евро? Пазарът е свободен. Трябваше ми магнитен калъф за електронна книга. В магазина, откъдето я взех ми го предлагаха за 45 лв. Купих го от Алиекспрес за 7,50 лв., защото не ме домързя да потърся по-изгодна оферта. Ето, и вие сте намерили. За какво е драмата тогава?

# 8
Ами какво ви спира да си купите батерия за 20 евро? Пазарът е свободен. Трябваше ми магнитен калъф за електронна книга. В магазина, откъдето я взех ми го предлагаха за 45 лв. Купих го от Алиекспрес за 7,50 лв., защото не ме домързя да потърся по-изгодна оферта. Ето, и вие сте намерили. За какво е драмата тогава?
Няма драма, просто които иска да си купи часовник от там- да има в напредвид гаранция, и сервиз.
Просто казвам.
Ако никои не го бърка това- да купува.
Поздрави на всички.
То и лошата реклама е реклама.

# 9

1:Батерия -$15 ( с доставката )
2:Цял механизъм -$65

# 10
Поискай писмен отказ да ти я подменят безплатно, добави и рекламата за "вечната батерия" и питай КЗП по двата казуса.

# 11
В друга тема, някой беше споделил, че е писал на КЗП и му отговорили, че удължената гаранция не им влиза в правомощията, защото не е задължителна по закон.

Общи условия

Активация на акаунт