Отговори
# 30
  • Стара Загора
За много години на всички! Здраве и късмет! Успех на студентите! Благодаря на Русалка за темата! Бързо оздравяване!

# 31
  • На планетата Земя
Седя и чакам мнения, а имало нова тема. Не знам как е станало така, че не съм видяла. В работата е много натоварено тези седмици. Русалче, благодаря за темичката, ще се радвам на среща, ако се организираме.
vanian, колко съжалявам, че едва сега чета за молбата ти. Моето момиче на 18.1 замина. Намерихте ли вариант? Ако не, да дам като вариант друга дата, но февруарска?

# 32
  • София
Аз  ще  се порадвам на  докторката  за  неочаквани 4  дни тук като транзитна  спирка. После малко  ще мръдне да  се поразходи за последно  преди почването на  търсене на  специализантско място и работа. На връщане,  пак транзитно, ще е за  още един  ден  тук.
Милето,  февруарска  дата  явно не  вършеше  работа,  понеже и  аз й  предложих такава на  Ваниан.  Дано  си е  решила  въпроса вече. Simple Smile
За  срещата   - предлагайте  ден, а  мястото  после  ще го мислим.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 14:51 от Просто русалка

# 33
  • FRANCE
Здравейте.  Тази година  девойката пак ще се пробва (нали миналата година изпусна сроковете заради забавено vpd). Решила е в Техническите в Мюнхен, Дрезден и Аахен . Дали случайно знаете дали трябва да добява някакъв документ че е учила тази година? И къде мога да намеря информация за частни общежития за тези градове?
Благодаря.  Хубав ден Flowers Sunflower

# 34
  • София
Спомените  ми вече избледняват с   пораснали деца, ама  все си мисля, че във  всеки един  формуляр при кандидатстване и/или  записване   си има  все още въпрос дали кандидатът  е започнал ( и още  следва)/завършил  е висше образование някъде  другаде.И като отбележи  ДА  като  отговор,  вероятно  ще му се наложи да прикачи  документ, с  който да удостовери  докъде точно  го е докарал.

Колкото  до частните  общежития  тук и там,   напишете  в  Гугъл "Private  Studentenwohnheime in München/Aachen/Dresden". Отделно на  сайтовете на  съответните Studierendenwerke често има  препратки и към  други опции  за живеене  -  такива по  програмата „Wohnen für Hilfe” или  точно към частни общежития.  Ето  примерно   такъв  линк от  сайта  на  Studierendenwerk München Oberbayern:
https://www.studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de/wohnen/weite … privater-traeger/

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 15:29 от Просто русалка

# 35
  • FRANCE
Супер. Много благодаря.

# 36
  • София
Момичета много ви благодаря, че взехте присърце проблема ми.  Mileto, и аз много съжелявам, щеше да е идеално. Пуснах го в понеделник с Български пощи, уж по- бързата услуга. Все още си седи в София. Надявам се поне да не го изгубят. Ако не стигне навреме, ще си уговаря нов термин.

# 37
  • София
Аз изпратих за Стокхолм с тях малък пакет и пак два дена стоя в София, но на седмия ден го получи синковеца, а се тръшках,че на неравно листче писах адрес, то химикалката го пробива, викам дали ще го прочетат правилно, но ей на, стигна невредимо.🙂

# 38
  • София
Ако  под  бързата  услуга,  Ваниан, имаш  предвид  Интерконект на    БГ  пощи-  забелязала  съм, че  в тракинга  (явно не  ъпдейтват  редовно) дълго  си  стои  все в  София. И  после  изведнъж  рязко се оказва в някое  депо, близко  до  получателя. Но  пък  може и  да не  визираш тях, че те  май на  теория не  приемаха  документи.  На  практика   ги оставят в  пратката  покрай  другото, но на  твоя  отговорност, няма  ги  в описанието.
Иначе  същото  се  случи  с  "нашия"  репатрак. При    вдигането на  колата в  Аахен й бяха  казали, че заради  заетост  може  да   отнеме  до  20  дни  откарването й в  посочения  сервиз  в  Хайделберг. Във  вторник  сутринта, тоест  след по-малко от седмица,   получи  съобщение  от  ADAC, че колата  е натоварена и  поема към крайната  цел. Два  часа по-късно  ъпдейтнаха  статуса, че е  разтоварена в  сервиза.Laughing Пътят  от  едното  до  другото място не е  2  часа  със  сигурност. Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 20:04 от Просто русалка

# 39
  • София
Да, така е. Това ADAC Премиум е добра добавка. Ние го имаме и в България закъсахме с кола, която е взета от зет ми. Обадихме се на ADAC и те ни осигуриха Пътна помощ от Айтос до Варна и не сме платили и стотинка. Това членство е на човека, а не на колата. Сега съседите ни закъсаха до Дегендорф и са им дали кола, за да се приберат до вкъщи (близо до Франкфурт) и сега карат кола дадена от ADAC, вече трета седмица.
Членствот оосигурява и медицински транспорт при нужда, дори от чужбина до Германия.
Колибри,
Моля да споделиш, как и къде се сключва такава застраховка ADAC?

# 40
https://www.adac.de/mitgliedschaft/mitglied-werden
Онлайн е най-лесно, иначе физически в офис на ADAC, има ги почти във всеки град.

# 41
Потвърждавам, понеделник пуснах Интерконект, последен ъпдейт от 20,01 - качена на самолет за Германия. Със сигурност е там вече, просто още не е ъпдейтнат статуса. И също, евала им на логистиката - с тракинг номера влизам в дойче пост - същата иформация, с името на получателя, и упътване към DHL които ще разнесат пратката. В сайта на DHL -  разпознава тракинг номера , цитира получателя, информацията е като от 20,01  - същата като в интерконект.

# 42
  • София
Скрит текст:
Дъщеря  ми вчера  е  върнала  дадената й в  Аахен  кола в  офиса на ADAC в  Манхайм. И  понеже  за разлика  от майка  си е  вманиачена на тема  чистота и  подредба, та  явно я е  излизала  преди  това.  Човекът,  който  я приел,  й казал, че  работи  от  5  години там и  по-чиста  кола  за този  период не  са му  връщали.  Но  допълнил, че  чиста  или не, все тая,   капарото  ще  й  го върнат  все  до 3 работни  дни. Joy Ей  затова  аз не  се вживявам  толкова   в  тези неща, хаха.
Иначе   супер  добре  свършена  работа  от ADAC. Оказва се освен  всичко,  че техен  човек  е звънял в   сервиза  да   разпитава  явно за разположение/платформи/ опции за маневри там, та   да  съобразят с  какво да бъде  закарана и къде/как  да бъде  свалена.  Всичко е минало  супер,  човекът  от  сервиза  се е  обадил  да  каже на  девойката, че  колата е  при тях (тя  вече  знаеше  от ADAC)  и че  в  понеделник се  заемат  с нея. Това  второто  далеч  повече  я  зарадва  предвид  наличното  срастване на    трибуквието й  с  шофьорското място.

Mößbauer-Effekt, Колибри, стана ми интерсно,  а не  съм се  зачитала  в условията  им.  Знам  от  дъщеря ми само, че  застраховката им  Премиум е  поименна, не е   свързана  с  документите на колата. Но със  сигурност се иска немско местожителство.  Тя  още  при направата на  Плюс, преди  ъпгрейда до  Премиум  заради сегашната  "драма", е  нямала  в  себе  си мелдебешайнигунг  и е  доказала  местоживеенето  си  с  документ за заплата във  физически  офис на ADAC. Но се запитах  дали искат и немски здравни примерно. Тя  си има,  но  човек с   ЕЗОК  дали  ще може  да се възползва?

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 16:23 от Просто русалка

# 43
Що ли ми трябваше да хваля Интерконект… статуса не е пипнат до момента, пратката е незнайно къде . Пускала съм с тях, понеделник- петък е било винаги. Този път ударих на камък… не откривам и къде са си задам въпроса в сайта на DHL.

# 44
  • София
Що ли ми трябваше да хваля Интерконект… статуса не е пипнат до момента, пратката е незнайно къде . Пускала съм с тях, понеделник- петък е било винаги. Този път ударих на камък… не откривам и къде са си задам въпроса в сайта на DHL.

Утре,  ако им  звъннеш/пишеш,  сигурно  ще  ти дадат директно информация какво  става или  поне  ще  те насочат  към  кого да се обърнеш.

Общи условия

Активация на акаунт