Отговори
# 720
  • София
Здравейте момичета,
Все още не сме получили VPD за Берлин и започвам да се притеснявам.
Ако не получим до края на деня, какво следва?

geryger  ( и не  само, касае долното всеки,  който няма  още VPD),

Влезте  в акаунта  в униасист. Изберете Bewerbungen/ Antragsübersicht/Meine  Anträge  (някоя  от тези  формулировки беше). Свалете  оттам PDF документ, генериран от системата, който потвърждава, че доста ПРЕДИ  15.07 документите ви  са пуснати  на  uni-assist и таксата е платена успешно. Това е Eingangsbestätigung и  НЕ замества  оригиналния  документ. Но хората в унитата си знаят, че униасист се бавят  и след като качите  това  удостоверение  в портала на  унито (примерно TUMonline или  друг),  ще имате право на Nachreichen,  тоест на удължен срок за  изпращане на  оригиналното  вече VPD.

Мadame, не бяхте  ли  вие  така,  та  да ударите едно рамо и  да  припомните  как  точно  след  влизане в акаунта се стигаше  до  този  документ?.  Аз нямам  пряк  опит  с  униасист, но  помня, че заради  обзелата  Ви  тогава  паника бях прочела  процедурата.

Последна редакция: вт, 14 юли 2026, 17:33 от Просто русалка

# 721
  • София
Благодаря Ви момичета за съветите.
Ще опитаме всичко.
Няма телефон.
Писахме им имейл.

А защо не звъннете още сега?

# 722
  • FRANCE
Пиша на девойката да я питам каква беше системата. Че тя зачезна с гаджето на палатка .

# 723
  • Варна
В уни асист в инбокса след плащането има такъв файл - Eingangsbestätigung.pdf. Вероятно за това става дума, има си дата и доказва кога е платено за апликацията.

# 724
  • FRANCE
Точно. Това е. Тъкмо сега ми писа девойката, и се слагал за чакането на vpd то

# 725
  • София
В уни асист в инбокса след плащането има такъв файл - Eingangsbestätigung.pdf. Вероятно за това става дума, има си дата и доказва кога е платено за апликацията.

Значи  правилно  си  спомних  името му  и  целта  му да  удостовери, че  е  подадено и  платено  преди  15-ти.  Simple Smile Успокоих  се, че макар  и  да одъртявам, поне не  изкуфявам  (засега)..Joy

# 726
Здравейте!

При записване (след евентуален прием по медицина) необходимо ли е да се представи ЕЗОК пред АОК, или тя може да бъде предоставена и на по-късен етап?

Питам, защото ако представянето на ЕЗОК е едно от условията за записване в университета, дъщеря ми трябва да подаде заявление за издаването ѝ още сега, тъй като издаването отнема около 20 дни.

# 727
  • тук-там
Не. Извадете я преди да отиде там.
Кое е най-желаното уни на дъщеря ви?
Успех и стиснати палци от нас!

# 728
mtz, сърдечно благодаря!  Най-желан е RWTH Аахен.

# 729
  • тук-там
Вие бяхте с 1.0, нали? Значи си ви чака Simple Smile
Направо се фокусирайте върху настаняването Simple Smile

# 730
  • София
mtz, верно, че от жегата  навън се прибирам  с бързо подобряащия  се  дребосък Heart,  който ми рaзказа  играта  с  бързия  си ход, и  още не  съм се освестила на  климатика,  ама  пак -  за записване се  иска да  е решен  и въпросът  със здравните. Ще я сканира  от двете  страни и  ще я  изпрати към немска здравна каса.  Въпросната  по  служебен  път  ще информира  конкретния университет, че  студентката е  освободена  от задължението  да  плаща немски здравни.  Вече на място  ако  реши, може  да си прави/плаща немски.  Почне ли в даден  момент  почасово да работи, вече не е до избор, а е  задължително.

Рабирам  довода  ти да се направи  преди  тръгване, за да  може  в  удобно  време да се преиздава.  Може  тогава  да се извади  временна само с  цел  записване, май  имаше и такава, ама  дали немската  каса ще  я признае,  не  знам. А  после  ще  се извади едногодишната.

Терзиева,  оглеждайте се  вече  за билети  до  Кьолн,  Айндховен или  Шарлероа. Wink

Последна редакция: ср, 15 юли 2026, 11:46 от Просто русалка

# 731
  • тук-там
Хм, освен да съм забравила! Възможно е. Мерси за корекцията.

# 732
  • На планетата Земя
Успех и от мен!
Дните не са 20, а максимум 15. Във всеки клон на ПИБ се подава, добре работят, няма закъснения. След това се взима директно от касата с лична карта, без да се минава пак на гише.

# 733
Ще заявим ЕЗОК с ПИК на НАП още днес, за да не  мислим и това по- късно Simple Smile

# 734
  • София
Благодаря Ви момичета за съветите и помощта.
Качихме документа от който е видно, че сме подали и платили както и всички останали документи които искаше университета.
Остана единствено Лайпциг. Там няма никакво развитие. Телефона постоянно им дава заето. Разменихме 2-3 имейла и до там. Сякаш са генерирани отговори от изкуствен интелект - само задават въпроси на които сме отговорили в имейла. Не може да се появи в hochschulstart.
Много съм възмутена - не стига че им плащаш, ами и нищо не правят.

Общи условия

Активация на акаунт