Отговори
# 510
Днес говорих с фирма за легализация и преводи и те искат да им се предостави оригиналната диплома, която копират и правят всичко необходимо до 7-8 работни дни.Обясниха ми, че няма нужда да се заверява при нотариус, защото новите дипломи са в електронният регистър към МОН.

# 511
На нас също ни казаха, че няма нужда от нотариална заверка, но мисля за всеки случай да я направим.

# 512
  • София
Русалка, благодаря за изчерпателния отговор.
Преди 2 дни ми попадна пост, че випускниците в гр.Вършец са си получили дипломите.
А в 73-то София все още не можем да се сдобием с диплома. Не ми е ясно, защо се получава това?

# 513
  • София
Сега прочетох  пост и на  форумка  от  Русе, че  днес  са  връчвали  дипломите в  училището на  дъщеря й. И аз се чудя защо са такива  големи  разминаванията  времево. 73-то  конкретно не е и с много  паралелки като  1  АЕГ  примерно, ако  въобще  факторът е  брой  зрелостници. Отделно да оставим настрана  чуждите  унита,  късното  раздаване тук и там  е  проблем и за нашите ВУЗ.  Срокът   за подаване на документи  в  МУ  София  е  до  24.06.

Последна редакция: ср, 17 юни 2026, 22:02 от Просто русалка

# 514
Ние получихме писмо от училище, че от РУО са определили дати за регистрация на дипломите от частни училища. За АК това било 23.06 и тепърва на тази дата следобед ще ни кажат кога ще ги раздават, забележете, от 24ти нататък. Не знам РУО ли са виновни, или тромавата администрация на АК нещо увърта.

# 515
  • София
Ужас и как се предполага, че ще кандидатстват в МУ Confused
При нас поне 1/2 ден за разкош ще имат ... и ноща естествено.

# 516
Ние получихме писмо от училище, че от РУО са определили дати за регистрация на дипломите от частни училища. За АК това било 23.06 и тепърва на тази дата следобед ще ни кажат кога ще ги раздават, забележете, от 24ти нататък. Не знам РУО ли са виновни, или тромавата администрация на АК нещо увърта.
РУО е категорично! В петък стана ясно, че РУО няма да сложи печати на дипломите от частни училища ( те нямат такъв с герб, държавните го имат, и за това имат една стъпка повече) в тази седмица, защото са претворени от НВО ( каква изненада -нво е винаги в тази седмица). За справка частни училища от Варна нямат този проблем-тяхното РУО няма НВО. 
Ако дете от частно училище ще подава за медицински университет и разпределението не е 22ри или 23ти...гори.  МОН не реагира адекватно, а трябваше да посъветват/помолят РУО за малко мисъл.

# 517
  • София
Русалка, благодаря за изчерпателния отговор.
Преди 2 дни ми попадна пост, че випускниците в гр.Вършец са си получили дипломите.
А в 73-то София все още не можем да се сдобием с диплома. Не ми е ясно, защо се получава това?
Не знам колко е сигурна информацията на дъщеря ми, но дипломите от 73то ще се раздават на 23.06., защото тогава са имали възможност да запазят Аулата в СУ.

# 518
  • София
Въобще не  защитвам  РУО  за  частните и  самите  държавни  училища за тяхното  забавяне, но и  за нашите, и  за чуждите унита има начин да  се спазят сроковете. Отива  се в  училището утре  примерно  (с  надеждата  вече  да  са  готови), изисква  се  дипломата с обяснение  защо е  нужна сега  и веднага,   взимат се  серийните й номера и по  тях  се намира в  регистъра. За  МУ  София  се прикачва свалената оттам  диплома, а за чуждите  уните  се почва поне  с процедурите  по  превод и легализация.

Само  за  малко  успокоение. Училищата  пак  малко се   задействаха  в последните  години  да  раздават  дипломите  сравнително  по-рано. За голямата  ми  дъщеря  вече не помня  точната  дата, която спрягаха  първоначално,  но беше  след  25  юни,  после с е  "смилиха"  с 25-ти,  за малките  вече беше  по-приличният  21-ви.  Но и  в  двата случая  децата  от  випуска  успяха  да се  справят  в  срок, като едната  ми  дъщеря даже  пуска  допълнителен  документ  към  Германия  по куриер  с искане  за промяна в  подредбата на един  от  шестте  тогава позволени  унита за медицина. Защо обаче  да им  е лесно и  спокойно, като  може  да им  е трудно? Но  това беше  при старата  директорка на 91  НЕГ, надявам се новата  (тя  вече  с  две  години и нещо  в гимназията не е нова,  де) да е по-гъвкава за  такива неща.

Последна редакция: чт, 18 юни 2026, 07:38 от Просто русалка

# 519
Да, този процес може да се следва , но тази година само в държавните. Например - Испанската ще раздават на 24ти, но още вчера или май беше вторник, са изпратили на всички "медици"(и други спешни) копия.
В частните не може да се случи преди тази дата за заверка, защото дипломата е невалидна.(липсва печат) Директорите не могат да помогнат. Затворен кръг малко.

# 520
  • София
Е,  гадно е, да.  Но няма как  примерно на  23-ти  по обяд/следобяд още  да нямат  печат  дипломите на  АК примерно, щом  това  е определената дата за  заверка,  РУО  все пак няма  да ги  подпечатва  в тъмни доби след   каря на  работното  време. Дори и  тогава  да  се  вземат  серийните  номера или копие,  в  последния  момент  все пак ще  стане прикачването   на  дипломата  в портала  на  МУ  София.  За  чуждите  унита  проблемът е  по-малък,  просто  хората  се притесняват, но  практиката  в годините  показва, че  всички  успяват  със сроковете.

Последна редакция: чт, 18 юни 2026, 08:18 от Просто русалка

# 521
При нас заверка и раздаване на 22ти. Едното преди обяд, другото по тъмно:-)
Драма ще има за частни училища , насрочени за РУО заверка на 24ти.
Иначе и аз мисля, че за чуждите уни-та ще се успее. Еххх, освен ако някъде по веригата нов шеф не е сменил някой срок/процес Simple Smile

# 522
  • София
При нас заверка и раздаване на 22ти. Едното преди обяд, другото по тъмно:-)
Драма ще има за частни училища , насрочени за РУО заверка на 24ти.
Иначе и аз мисля, че за чуждите уни-та ще се успее. Еххх, освен ако някъде по веригата нов шеф не е сменил някой срок/процес Simple Smile

Германците  конкретно  своевременно информират за  промени.  Шансът нещо  със  сроковете и исканите  документи   да  се промени в последния  момент заради нечия  приумица по веригата  граничи  с 0. Ако пък се имат  предвид наши нови  бг шефове, пак ще  стане  в най-лошия случай с  експресна  поръчка. Но не мисля, че има  повод  за притеснение по  този  параграф и тук.

# 523
  • Немция
Русалке, аз съм повече на север, да речем централна Западна Германия. Аахен не ни е далеч, на 100-120 км от нас.
Градът го посетихме преди година, хубав стар град с история, градът на Карл Велики. Комуникативен район на 3 граници.
Минавайки с колата покрай полетата, близо до града, имаше технически инсталации, пишеше се, че са към Аахен Университет.
Там някъде в района май ще строят и фабрика за ИИ, не ми се проверява сега като информация.

2028 и ние ще си имаме първи абитуриент, живот и здраве, ще видим накъде ще го задуха вятърът.

# 524
  • София
Бибит, шегувах се  за  струпването на  едно място,  шансът  при  тази голяма  Германия  е малък  Simple Smile

Предполагам визираш Юпитер AI Factory.

Юлих  е на  30-ина  км  от  Аахен.  Много ми беше интересно и на мен , когато четох статия  по  темата. Карам  по  спомени, това ще е първият exascale  компютър  в  Европа,  милиони  пъти  по-мощен и  от най-мощния  и модерен домашен. Не е  една машина,  а  множество  "шкафове" с милиони процесорни ядра в тях ,  с  огромна  консумация на  енергия, със  специално  охлаждане. В статията  пишеше, че този  проект ще превърне Аахен  в  един  от най-важните  клъстери за  ИИ в  Германия. Замесени са RWTH,  Fraunhofer  и Forschungszentrum Jülich.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 юни 2026, 08:56 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт