Отговори
# 675
  • София
И  двата адреса са посочени  на  сайта, и на  двата  ще  стигнат  документите  Simple Smile

# 676
Франкфурт, Грайфсвалд, Мюнстер, Регенсбург и вторият кампус на Регенсбург искат 5х5 ДАФ.
В Берлин може с 3х5 и една 4. Може и други да е имало, но ги нямам пред мен. Девойката проверява половината.

Добавям Хайделберг 2х5.
От друга страна Хамбург разрешава една 3-ка.

Включвам се да напомня на кандидатстващите медицина догодина че записването за ТМС през Ноември 2026 започна днес. В Офенбах дори вече няма места но всичко друго е отворено.

# 677
  • тук-там
Изненада за Хайделберг.

# 678
  • София
Франкфурт, Грайфсвалд, Мюнстер, Регенсбург и вторият кампус на Регенсбург искат 5х5 ДАФ.
В Берлин може с 3х5 и една 4. Може и други да е имало, но ги нямам пред мен. Девойката проверява половината.

Добавям Хайделберг 2х5.
Къде виждате това изискване? Ето това е, което намирам аз: https://www.uni-heidelberg.de/en/study/advisory-services/learnin … national-students

За инфо - 4 дни след получването на копията в Дортмунд, в портала се появи Durch SfH festgelegte Durchschnittsnote и статусите на апликейшъните се смениха на gültig.

# 679
  • София
Изненада за Хайделберг.
Няма изненада,  понеже  продължава  да си се иска  мин 4х4  за кандидати  с  диплома от  ЕС.  Изискаването за  2  петици  е  за кандидати ,  които НЕ са от  държава в  ЕU/ЕЕА.
Актрисата  не е направила  това  важно уточнение,  понеже  е  проверявала за  диплома от  САЩ.

На такива  кандидати им  искат сертификата  още  при кандидатстването.

Но  пак ми е  странно  дали синът  й  влиза   в  тази  група,  понеже  упомената  е не само чужда  диплома,  а  и  НЕгражданин на  ЕU/ЕЕА. Аз бях останала  с впечатлението, че  синът  й ще  бъде   смятан за  бг  гражданин, не за американец. Вероятно  за  една  чст  ще  го третират  като  българин  (прием  по  стандартните  3 квоти,  липса на такси и  сие), а  за  друга  като амeриkaнец -  диплома  извън  ЕС, оттам и  други изисквания   за  сертификата  по немски конкретно в  Хайделберг.

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 14:58 от Просто русалка

# 680
Има и други, които искат по някоя петици на ДАФ, но не ги споменах, защото не искат четири петици.
Магдебург (19Punkte) и Дуисбург (18Punkte) са такива

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 14:55 от Дъждец

# 681
Имам питане за унитата, които изискват 1, 2 х5 на ДаФ, означава ли, че DSD II няма да се приема. Дори при най-висок резултат DSD II покрива С1, ДаФ 5 отговаря на С2.
За изискване ДаФ 4х5 е ясно, че DSD-то не стига.

# 682
Здравейте, имам един “post-graduate” въпрос. Някой да знае каква е процедурата за признаване в България на диплома за завършено медицинско образование в друга държава от ЕС? Трябва ли да има оферта за работа или може и без? Предполагам, че е свързано с членство в БЛС. А също дали може лекар да членува в лекарски съюз на повече от една държава? Предполагам, че може, но все пак да попитам. Ако някой се е сблъсквал с тези въпроси, ще съм благодарна да сподели опит.

А на кандидат-студентите Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

# 683
  • София
Teзи  доп. изисквания  към езиковия  сертификат са обикновено  за  специалностите  с огромна  конкуренция, каквато е  коментираната  в горните  постове медицина. С DSD2 сертификат  с  4  елемента С1 не  знам  да са  върнали някого иначе,  на места  има  допускане и с  В2 на някой  от  елементите, а в  ТУМ примерно позволяват и  с 4хВ2  от  ДСД2.  Последното мен  примерно сериозно ме учудва предвид нивото на обучение,  реномето и рейтинга на   университета..

Кристели,   може да  подвеждам  неволно,  понеже инфото не е  дирктно от  човека, направил  тази  гимнастика.  Подава се дипломата  от  държавата-членка на  ЕС, но не в  НАЦИД, а в  МЗ  за  признаване.  Какви  документи  други се искат паралелно с нея, не зная.  След  това  е нужна и  регистрация  в  БЛС, без знея не можеш  да практикуваш. 

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 21:35 от Просто русалка

# 684
При нас официалната процедура по енролмънт завърши.
Приеха вчера дипломите ( за първа и втора степен и професионалния сертификат) но подготвени  в някакъв "олекотен" както ми се струваше  вариант ( само легализиран превод на нотариално заверено копие). Написаха че нямат нужда от нищо друго ( сертификат за езиково ниво предоставихме още декември като започнахме енролмънт процедурата) и  вече официално се потвърждава приемът на студента.

Аз всъщност дори не знам дали съм за тази тема, понеже университетът е в Берлин но по същество е филиал на британски университет и вероятно затова и окомплектоването на документи е толкова различно и "непретенциозно" на фона на това, за което споделяте.

Успех на всички в процедурата на кандидатстване!

Последна редакция: сб, 04 юли 2026, 00:42 от _re_ge

# 685
Много благодаря на Русалка за бързите отговори!
Имам въпроси за превода на дипломата: нормално ли е от преводаческата агенция да ни изпратят няколко скрийншота от превода (снимки с телефон от монитора) с молба да кажем дали така е ОК (!?) след като евентуално проверим с университета, защото различните унита имали различни изисквания? Това ми се струва, меко казано, странно. Мисля, че миналата година четох в тези теми, че имено от KIT отказали прием за техническа специалност, защото кандидатът нямал хорариум "обществени науки" (изискване, което никъде не открих) и затова се притеснявам за точността на превода. При нас сега има Zivilbildung - надявам се това да е подходящо.
И още един въпрос: в превода оценките по българската система ли остават: Ausgezeichnet 6.00, Sehr gut 5.00? Или се превръщат: Ausgezeichnet 1.00, Sehr gut 2.00?

# 686
  • София
Оценките  в превода са си по нашата система.  Обръщането им  в немски се прави от  hochschulstart, ако  кандидатстването минава оттам, или  от самото  уни, или от Anerkennungsstellen.
За   различни изисквания на  унитата към  дипломите не  знам, но  е  хубаво  да се  погледнат  преводите  за  вярно изписване на  имената на кандидата и   т.н.

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 21:21 от Просто русалка

# 687
Изненада за Хайделберг.
Няма изненада,  понеже  продължава  да си се иска  мин 4х4  за кандидати  с  диплома от  ЕС.  Изискаването за  2  петици  е  за кандидати ,  които НЕ са от  държава в  ЕU/ЕЕА.
Актрисата  не е направила  това  важно уточнение,  понеже  е  проверявала за  диплома от  САЩ.

На такива  кандидати им  искат сертификата  още  при кандидатстването.

Но  пак ми е  странно  дали синът  й  влиза   в  тази  група,  понеже  упомената  е не само чужда  диплома,  а  и  НЕгражданин на  ЕU/ЕЕА. Аз бях останала  с впечатлението, че  синът  й ще  бъде   смятан за  бг  гражданин, не за американец. Вероятно  за  една  чст  ще  го третират  като  българин  (прием  по  стандартните  3 квоти,  липса на такси и  сие), а  за  друга  като амeриkaнец -  диплома  извън  ЕС, оттам и  други изисквания   за  сертификата  по немски конкретно в  Хайделберг.

И аз съм изненадана -мисля че това изискване го гледах преди да разберем че синът ми може да кандидатства наравно с българчетата. Но дори не си помислих че изискването е различно за едните и другите.
Иначе точно с Тест Даф се борим в момента-в четвъртък е изпита, стискайте палци Hands Pray

# 688
Май малко късно се включвам, но моята дъщеря е кандидатствала с DAF преди 2 години , документа не  е бил заверен от посолството т.к. на самият документ има QR код и се проверява електронно.

# 689
Имам въпрос за процедурата в Посолството. Може ли да подам и взема документите за заверка вместо кандидат - студента?

Общи условия

Активация на акаунт