Термин Юни 2026 - тема 2

• 3 162
  • 135
  •   2
Отговори
# 120
Ние взехме количка Cybex Gazelle S. За нашите родни улици, както и за повечето врати било то на блока ни, асансьора, магазини и тн, количките, чиито кошове са един до друг, не ни вършат работа. Попаднахме на много добра оферта покрай Черния петък в Рая Тойс и целият комплект – два летни коша, два коша за новородено и шаси – ни излезе 1900 лв. Не са малко пари, но при близнаци всичко е по две... А и втора употреба тези колички вървят в OLX около 1500 лв, затова предпочетохме да вземем нова, с гаранция. Иначе се бях зарекла, че при втората бременност няма да купуваме нови неща. 😁
Електрическа люлка имахме с баткото, но той не беше особено впечатлен и спокойно можехме да минем и без нея. Сега, понеже ще са две, тъкмо снощи обсъждахме с мъжа ми да вземем една електрическа люлка и да видим дали ще им хареса. Най-малкото ще мога да я ползвам за едната девойка, докато се грижа за другата. Така си го представям засега. Но люлката по-скоро бих си я пожелала като подарък за погачата – хем като започнат да ме питат какво искам, ще знам какво да кажа. 😊

# 121
Приятелка е с двойната на Bugaboo и е доволна, но при първа възможност смени на някакво лятно бъги, защото им заемаше страшно много място в колата. Трудна работа е а двойните колички.
За люлка - ние нашата я скъсахме от ползване. Лека е и си я дърпах, където ми трябва. Слагах я и пред вратата на банята и си се къпех без проблем и без да бързам. Факт е обаче, че не може да замени гушкането.

# 122
Да, и аз имам подоздрения, че ще искам да я сменя с по-лека лятна след 1 година.

Двойната на Bugaboo е готина ама при нас за няколко см нямаше да мине през входната врата на блока. Нашата входна врата е малко странна - с две по-тесни крила и реално едното се отваря постоянно, а другото е цяла хамалогия да го отвориш и затвориш и като си представих, че на ден най-малко х2 пъти трябва да го правя и се отказах 😁

# 123
Аз днес разглеждах снимки от предната бременност. Че аз съм имала много по-голям корем тогава 😂  сега тепърва почна да ми личи една идея повече, но определено очаквах за 2ра бременност и то с малка разлика да съм с голям корем. Може би и защото сега съм с 5 кила надолу от предната бременност, когато забременях, но пък говорим тук за корем..много ми е странно 😀 но не държа..като знам, че съм и склонна на стрии по-добре да си стои малък май хаха

# 124
Някой мисли ли да съхранява стволови клетки? Предложиха ни банка и цена, която според нас не е за замисляне дори. Почетохме, поразгледахме и се спряхме на FutureHealth през МЦ Афродита. Дадоха ни и отстъпка, защото правихме пренаталния там. Стигнахме до извода че 5-6 хиляди къде не сме ги дали - почивки, техника, все неща, които не са толкова важни, а ако не дадем за това, един ден може да си блъскаме главата. + че след 10-20 години тези пари вече нищо няма да са. Та интересно ми е някой от вас мислиш ли го е или правил ли го е с първите деца?

# 125
Аз доста се чудих по темата и според мен до голяма степен съхранението на стволови клетки е по-скоро маркетинг. В над 70–80% от случаите, когато се налага трансплантация, се използват чужди (донорски) стволови клетки от регистър/донор/банка.
Има доста информация по въпроса кога и как реално се прилага тази практика.
В крайна сметка по-важното е вие как се чувствате и кое решение ще ви даде повече спокойствие Simple Smile Аз за сега, не мисля да съхраняваме.

# 126
Аз съм в обкръжение на лекари най-различни специалности и честно казано никой не признава “ползите” от съхранение на стволови клетки… За момента аз също не се чувствам достатъчно убедена, че си струва, но за някой това може да бъде едно спокойствие…

# 127
А може ли да споделиш повече за лекарското мнение за тях? Ще е интересно да се сподели тяхната гледна точка.

# 128
Няма да навлизам в медицински проучвания общото мнение както по-горе споделиха - по-скоро маркетинг и един добър доходоносен бизнес за много фирми. Знаете ли, че при Левкимия, която е една от болестите, които се лекуват със стволови клетки дори не е препоръчително да се изпозлват собствените стволови клетки защото те могат да носят същата грешка. Разчита се на донорски. Много от останалите им приложения дори не са медицински подкрепени.  Всеки може да направи проучване за себе си и да вземе информирано решение.

# 129
Аз също правих проучване и се оказва, че в твърде много случаи материалът стига за не повече от една процедура, а са необходими доста повече. Също така за много от заболяванията не може да се използва собствен материал, защото един вид дава същата грешка и заболяването се влошава.
Ние сме решили да ги дарим към Националната банка за стволови клетки към Александровска болница, защото така се увеличава общото количество и това помага на всички ни. Давам линк, ако на някой му се чете - там намерих единствената немаркетингова информация: https://alexandrovska.com/bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F
Освен това при даряването не се плаща нищо.

# 130
Аз също правих проучване и се оказва, че в твърде много случаи материалът стига за не повече от една процедура, а са необходими доста повече. Също така за много от заболяванията не може да се използва собствен материал, защото един вид дава същата грешка и заболяването се влошава.
Ние сме решили да ги дарим към Националната банка за стволови клетки към Александровска болница, защото така се увеличава общото количество и това помага на всички ни. Давам линк, ако на някой му се чете - там намерих единствената немаркетингова информация: https://alexandrovska.com/bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F
Освен това при даряването не се плаща нищо.
Аз също по-скоро бих дарила, така би могло да се помогне на някой друг.

# 131
И аз като лекар подкрепям написаното.  Най-добре е да се дарят. За жалост само Александровска се занимава с донорство на стволови клетки. Поприкцип вземат и от други болници, но логистиката за цяла България е трудна тя дори невъзможна като само там се предлага. Аз исках естествено раждане и не съм от София за това и не съм се занимавала. Сега мисля да звънна и да проуча повече нещата. Може да спасите човешки живот, иначе просто отива в кофата.

# 132
Здравейте,
Нова съм в темата, в момента съм 18 гс след инвитро в Турция.
Като цяло още сме притеснени поради няколко неуспехи в последните години и моята възраст-43.

Бих искала да ви попитам, тези които мислите да сте  или сте вече в болничен, сложно ли беше да се разберете с лекар за издаване на болнични.
Питам защото се следя в частен кабинет и сега реших да се запиша по здравна каса при друг лекар с тази цел, да ми издадава болничните, ясно е че ще трябва да го посещавам всеки месец и него.
Отговорът от лекаря обаче ме изненада.
Ето какво ми отговориха:

“При нас обаче наблюдението на бременност върви задължително с допълнителен пакет от 460 евро.И ако искате чисто по касата май не сме ние”

Обясниха ми, че този пакет включва тонове и ехограф, които не се поемат от здравната каса.

Препоръчаха ми, да се насоча към ДКЦ , където гинеколог  ще ми издава фиш и ще ме изпращат на комисия за болничните от 30 дни., което според мен е висене пред кабинети с болни и т.н.

Затова исках да разбера вие как действате с болничните -тези за 30 дни, издавани от комисия.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:00 от Kamber

# 133
Ами аз по каса се следя в Майчин дом, където и ще раждам. Самото следене е безплатно с направление за женска консултация от личния лекар, раждането после с избор на екип и стая вече не е, но не е задължително да избереш да раждаш там. Уточнявам, че досега не съм била в болничен, но и не съм усещала да имам нужда и не съм питала

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 09:32 от Woohoo

# 134
Аз също се следя на две места - при доктора от Майчин дом, при когото ще раждам и на още едно място, където си ми издават болнични, пускат си ми изследвания и тн. Не съм имала проблеми с болничния, за да трябва да се разбирам с лекаря. Дори ми звучи нелепо, особено след инвитро (аз също съм след инвитро).

Общи условия

Активация на акаунт