Проблем заради име на бебето

• 6 736
  • 221
  •   1
Отговори
# 195
А защо младите майки се съгласяват под натиск да изберат име, което не харесват? Какви толкова лоши последици се очакват, ако не се подават на натиска?

Иначе, веднъж абсолютно на майтап попитах сина ми би ли кръстил на мен и той каза, че името ми било много остаряло. А аз никога не съм гледала на името си така, не е от типа на най-древните, по-скоро"соц популярно". Попитах го тогава какво женско име харесва и той буквално на момента "изплю" едно абсолютно библейско име, ама който не е особен фен на историята, как да споря с него на тема кое колко е остаряло. 😀 Но по-късно стана ясно какъв е "генезис ът" на харесвам/не харесвам, дълга история. Joy (ун аморе гранде, не знам как да го напиша правилно на съответния език Joy)

Тук се иронизира Пенчо, обаче да си спомним, че името Панчо - у нас, равностойно на Пенчо по "отхвърлителност" Joy предизвикваше в едно не толкова старо поколение въздишки и емоции покрай популярното" Синьо лято", М, да Heart.

(Направихме темата на мармалад, но поне авторката да се поразсее и повесели)

# 196
  • София
Аз се чудя авторката дали изобщо чете?

# 197
Авторката постоянно е на линия откакто е пуснала темата, и просто ни гледа сеира😆

Моята приятелка кръсти дъщеря си Никол (преди 20+ години) Свекървата се казваше Ценка. Понамуси се свекито за 1-2 седмици, а после като ходеше у тях, звънеше и се провикваше: "баба Никол идваа"😆

# 198
  • гр.София
Ех,Панчо Heart
Младото семейство надали ще клекнат на свекървата, ама толкова негативни емоции баш около раждането - бабата няма ли си друга работа. Както и синът,че е препредал , да беше спестил ,че майка му прави циркове.А авторката тепърва ще пати с нея, щом свекървата е лабилна.
Все си мислех,че времената ,когато възрастните са налагали мнение за името,  са отминали.

# 199
Не са отминали никак. Съвсем си ги има. И наистина развалят един от най-хубавите моменти на младите родители. Безкрайно глупава постъпка.

# 200
  • Пловдив

Сигурно е Александър (или Калоян). Чувах за някакъв клас със 7 броя Александър... Едва ли им е било приятно ама кой да мисли. Не разбирам само, защо след като примерно Рая минава за "модерно" име, масово се натискат така да си кръщават децата. Много искат да имат по 2-3 повторения в училище ли? Щом е модерно и масово - прескачаш.
Само двама Александровци в цяла Стара Загора за една година - как пък не. Това не е село Славовица (родно на един друг Александър, че сега и без това съм на вълнА Славовица по друг повод).
Калоян или Борис.

П.П. Само с пушка могат да ме накарат да кръстя дъщеря си Цветелина вместо например Цветана. Тия имена на -лин/а, -мир/а и -слав/а са едновремешните варианти на Никълъс, Деймиън и Марая.

# 201
  • Бургас
Мен пък ми е омръзнало от такива мамини синчета.Нашата и тя подскачаше в началото на мъжът ми но той хубаво я поотряза.Не и звъни не я търси и тя се кротна.Видя, че ние сме единни и семейство ,и ние решаваме и не смеят и да ни си месят вече. И ми се струва, че и мъжът ви има нужда да се кротне малко.Към 8-мия месец ММ все казваше на всички роднини “жена ми е бременна сега има нужда само от спокойствие и не ви искам драмите”
И двете си деца сме ги кръстили на тях си с имена избрани от мен и мъжът ми.Със сигурност баби и дядовци щяха да са щастливи да е на някого от тях но ние и няма да живеем скоро в БГ очаквахме го и за това решихме и децата да са с имена които и в държавата където ще ходят на училище да не им и трудно.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:30 от SanyaM_

# 202
П.П. Само с пушка могат да ме накарат да кръстя дъщеря си Цветелина вместо например Цветана. Тия имена на -лин/а, -мир/а и -слав/а са едновремешните варианти на Никълъс, Деймиън и Марая.
Това казано от Магдена не звучи много уместно. (ако е истинското име)

# 203
  • Пловдив
Нямаше да се срамувам, ако бях Живка или Здравка, но категорично щях да се срамувам, ако бях Крисмислава, Красимилия, Алексислава, Вилерже и други подобни, каквито съм чела в този форум.
ЗНАМ колко странно звучи, ама и хората със странни имена не се срамуваме. И успяваме да живеем.

# 204
  • Пловдив
Това казано от Магдена не звучи много уместно. (ако е истинското име)
Ми нещо не успявам да видя изобщо връзката, а иначе това е истинското име на прабаба ми, родена през 1882 г. май беше.

https://www.youtube.com/watch?v=-t9OqjgpBZU - Не е измислица специално за прабаба ми, демек, предвид че песента очевидно не е за нея.

Послепис - горе нямам предвид имена от типа на Владимир или Радослав, или Магдалина, Веселина и пр., които са си стари към дата 70-те и 80-те години и много от дядовците ни също ги носят, брат ми също носи едно такова име, а в някакъв смисъл - и аз; говоря за специалните промени: Цветелина, че да не е Цветана, щото е демоде (зер ако Цветана отиде в Оксфорд... Wink), Станислав, че да не е Станчо или Славчо, Станиела, Теослав, Алексимир, Живомир, Здравелина, Грозделина (истинско), разни такива, при които почти от самолет си личи, че вероятно е кръщавано на някой дядо или баба, ама "по-модерно". А Цветелина определено не го харесвам, извинявам се на Цветелините, Цветана е по-хубаво за мен.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 18:08 от Магдена

# 205
Чудя се защо авторката и мъжът й са се запънали да е с буквите на бабите, вместо да изберат някое неутрално име и да си спестят главоболията. Ние също бяхме си харесали първоначално имена, които започваха с буквата на свекър ми, но ги зачеркнахме точно за да не си помисли той, че детето е кръстено на него. Реално нямаше да е така, но иди разправяй, че нямаш сестра, затова според мен е най-добре да се избере име, което не дава поводи за подобни асоциации.

# 206
  • София
Аз разправях на моите да ги кръстят Милена и Цоко - ама не. Сега не си говорим.

Шегувам се. Казах им да си решават, че не ми е важно.
Навремето имаше подобни драми с името на сина, задължително било да е на името на дядото по бащина линия. Аз не харесвах нито името, нито дядото, ама мир да има, съгласих се.
После свикнах, а дядото видя детето два пъти в живота си. Баща му също почти не го е виждал, та се оказаха излишни драми. Отнесох им семейната традиция с развода и туй беше. А сина ми я прекъсна.
Затова никога не бих си позволила да се меся в избора. Даже не казах, че избраните имена не ми харесват чак толкова на мен лично. Важното е, че те са си ги харесали. И да, първите букви са на момчето-  моята и на майка и  /извади късмет снахата/. А на момиченцето - на дядото по майчина линия.

# 207
Те тези измислените имена са се появили точно, за да се угоди на такива роднини като в темата. Иначе както казах, най-вероятно тази една буква разлика променя цялото име и съответно е първата буква и затова е цялата драма.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 18:16 от cashmere

# 208
Абсолютно няма значение какво е името. Поведението на свекървата е детско, изглежда такъв й е характерът. Надали се тръшка за първи път и няма да е последен. Просто бъдете единни със съпруга си, в някой момент ще й мине.

# 209
  • Пловдив
Янтра, зависи кой какво разбира под „странни" имена. За мен имената, които изброих в поста си са не просто странни, а безсмислени, нищо неозначаващи, сбор от срички. Такива категорично не ми допадат, затова бих се срамувала, ако носех такова.

Какво са Крисмислава и Красимилия? Сбор от срички. Защо да не са Кристиана, Камелия или дори двойното Ема-Кристина/Емилия-Кристина? Какво дават родителите на децата си с подобни измислени имена? Нищо. Само въпроси и подигравки – какво е това име, ама защо така?

Чувала съм Нинослав, Тотислав, Тонислав, Димислав... Кому е нужно? Иначе нямам нищо против по-редките имена, дори напротив. Познавам Любослава, Цветлена, Живомир, на моя позната синовете са Богослав и Звездин... Красиви имена, със смисъл, макар и по-редки.
Всички имена някога са били просто сбор от срички. Най-бърз пример е Албена - измислил го е Йовков.

Общи условия

Активация на акаунт