Проблем заради име на бебето

• 6 786
  • 221
  •   1
Отговори
# 135
Авторке,ако четеш,никога не отстъпвай за името .Ще съжеляваш до края на живота си. Това ,което те съветвам ,когато измисляте името да мислите за детето,защото то ще го носи цял живот ,да е благозвучно и съобразете, как звучи с презиме и Фамилия Името трябва да го изберете ти и твоя мъж.Вие ще носите с твоя мъж от тук натам ,главната отговорност за детето което носиш.Госпожата ,ако ще да гладува или да не спи ,колкото си желае.Това е неин личен проблем.Без да се караш с нея те съветвам да и кажеш съвсем по разумен начин ,да си  гледа собственият живот ,защото е раждала и имала възможността  да избира името на детето си.Сега детето не е нейно.Едва ли ще посмееш ,но е хубаво  твоят мъж да осъзнае че тя го тормози и манипулира и печеливши няма да има,а напротив.Бъди умна ,позитивна и не позволявай да ти се качват на главата.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 23:38 от HHelena

# 136
Без значение какво е името, родителите го избират. Друг няма право да им отнема това удоволствие.  Дори да е странно и шантаво, е по приемливо от наложеното. Има някакъв негативен заряд, когато го наричат с име, което не харесват, а съм сигурна, че и детето го усеща. Как ще имаш очи един ден да му кажеш, че не сте искали това име, но бабата с гладна стачка се е наложила?

# 137
 Дори да е странно  харесват, а съм сигурна, че и детето го усеща. Как ще имаш очи един ден да му кажеш, че не сте искали това име, но бабата с гладна стачка се е наложила?
Името определено има значение .Това че някой те е родил не значи ,че има право да те нарече с някакво излагащо име, от което да ти се подиграват.Аз съм с нормално име ,обаче имах съученички с ужасни имена
Те се срамуваха от тях.Да те нарекат Гунка,Величка и Живка  и Здравка не е много ок.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 00:23 от HHelena

# 138
Че какво им е на Живка и Здравка? Нормални имена. Познавам хора с тези имена – и в женски, и в мъжки вариант. Не са се оплакали. А някои са млади.

Вкусовете за имена са много субективни. Но да, и аз мисля, че името не трябва да звучи обидно и осмиващо, както и да не е твърде архаично за днешното време, прекалено трудно за произнасяне или нищо неозначаващо.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:04 от Radilena

# 139
Че какво им е на Живка и Здравка? Нормални имена. Познавам хора с тези имена – и в женски, и в мъжки вариант. Не са се оплакали.

Вкусовете за имена са много субективни. Но да, и аз мисля, че името не трябва да звучи обидно и осмиващо, както и да не е твърде архаично за днешното време, трудно за произнасяне или нищо неозначаващо.
Че какво да им е ?!?Хората се  срамуват от тях.Я си кажи реалното име .Ако си Живка или Здравка ,ще те призная.

# 140
И аз това щях да попитам - какво им е на Живка и Здравка?

Далеч по-добре е от Виктория например.
Всяко второ бебе вече така е кръстено (според класация за най-разпространените имена в България).

Поне гореизброените вече не се срещат често.

https://bnt.bg/news/koi-sa-nai-razprostranenite-imena-prez-2025- … 1-345163news.html

# 141
Ама то и Милени, Галини, Светли няма, и куп нормални имена. Но това не значи, че не са хубави за някой. Просто модата е друга, в някои случаи е прекалена.
Теа, Беа, Ана-София, Никол, куп изкелиферки.

# 142

Всяко второ бебе вече така е кръстено (според класация за най-разпространените имена в България).

Чудесно ,ще чакам  да си кръстите така деца та .За съм.

Всяка майка има право да си кръщава децата както пожелае и наистина Здравка и Живка е далеч по-добре от Ая, Теа, Меа, Миа, Никол и други простотии.

# 143
Хелена, точно това казвам – че хората, които познавам с тези имена, не се срамуват. Познавам една Живка и една Жива, които са родени недоносени и са кръстени така, за да оживеят! Оживели са. Както и няколко други. Често такива имена се дават като пожелателни, за да е живо и здраво детето. Не виждам нищо лошо.

Не съм нито Живка, нито Здравка, но името ми е славянско. Нямаше да се срамувам, ако бях Живка или Здравка, но категорично щях да се срамувам, ако бях Крисмислава, Красимилия, Алексислава, Вилерже и други подобни, каквито съм чела в този форум.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 16:37 от Radilena

# 144

Чудесно ,ще чакам  да си кръстите така деца та .За съм.

Всяка майка има право да си кръщава децата както пожелае и наистина Здравка и Живка е далеч по-добре от Ая, Теа, Меа, Миа, Никол и други простотии.
Напълно съм съгласна .Но не ги кръщават така.Аз примерно съм Елена и си харесяам името много.Но ако някой ме беше кръстил Здравка щях да го мразя много

# 145
И аз си мисля, че Здравка не е добър вариант.
Представете си че като порастне Здравка я приемат в Харвард или Оксфорд. Дали няма да се срамува от името си.

На времето е било нормално да те кръстят и Желязка и Спаска и Донка и Керанка. Сега живеем в малко по друг свят.

Съфорумката, която се обръща с "мърло" към друга съфорумка съм я докладвала. Осъзнайте се, във форум сме.

# 146
Ако говорим за международно звучене на имената то повечето (поне според мен) не стават.
Ана звучи добре, Ани, Анета, Анита ама ако тръгнем с баш нашите си имена като Тодорка, Спаска, Трендафилка и т.н. да.. не са прекрасен избор, но наистина никой няма право да се бърка.
Имам позната българка омъжена за германец - имат две деца, децата са с немски имена.
Как ще ги приемат в България много важно - идват си веднъж годишно.
Въпрос на приоритети.

# 147
Немските имена са по добре приети дори и в англоезичните общества отколкото  нашите имена от старо време.
Едно е да си Ханс, друго - Каракачан или Ставри.

# 148
Това всъщност е един аспект, за който много хора не мислят.
Как ще се пише или изговаря името на детето ако замине да учи и работи в чужбина?

# 149
Това всъщност е един аспект, за който много хора не мислят.
Как ще се пише или изговаря името на детето ако замине да учи и работи в чужбина?
Ти остави да учи и да работи, може само да се ожени в чужбина.

Да кажа ли пак за Станка  която се оженила за италиянец и заминала за Неапол. Така и не се представила никога с цялото си име, а то не е лошо в превод.

Общи условия

Активация на акаунт