Проблем заради име на бебето

• 6 761
  • 221
  •   2
Отговори
# 165
То пък защото по-възрастните поколение не ги е измисляло такива.
Неслучайно се коментират Салфетка, Тръпка, Телефонка и подобни.

На мен Бригадир ми е любимо Joy
Нещо като Бригадир Петров например.
Скоро в Стани богат имаше участник с името Електрон.
А защо не и Господин...
Малко забавно видео  за отпускане
https://www.instagram.com/reel/DTLbIOjjH-1/?igsh=ejFiNmJ6aWlmajhh

# 166
  • SF
Изводът е, че предварително не се споделят намерения, които могат да породят спорове и скандали.
Родителите са достатъчно стресирани от всички проблеми, свързани с бременността и очакването, за да се чудят как да угодят на всички баби, лели и приятелки, които се обаждат нетактично: Как?? Вероника??? На мене въобще не ми харесва!
Познавах една Вероника, която беше много гадна и никой не я обичаше! Казвахме й Хармоника или Тротинетка! И на твоето така ще казват! Децата са много гадни, помни ми думата!

# 167
  • София
Какво му е на името Здравка? Няма нужда толкова да се комплексираме, ако отиде да живее в чужбина, ще си намери как да и викат, не е нужно всички да са Анна и Мария.
Малко извън темата, живея в Испания, баския регион, тука какви имена има, нито им е интернационално звученето нито са мелодични: женски Изаскун, Гурутце, Агурцане, Айнцане, Онинце, и.т.н. слагат си ги хората, нали са си националисти тук...едва ли са имали прблеми в междунарофна среда, нищо че може на някой да му звучи странно. Има и хубави Амая, Айтана, ама тия с Цто на мен не са ми любими. Има и Ейдер, Мален, Мирен....пак женски

# 168
В класа на дъщеря ми има Борян. В класа на майка ми Силвестър.
Първи кл.
В София. Ми туй то.

# 169
  • SF
Ми не е туй то. Кое му е туй-тото? Точка на темата ли слагате или направихте откритие по темата с имената?
Какво като ги има тези имена? Говори само за разнообразие.
Аз имена, завършващи на -ка не харесвам. Нито харесвам Живка, нито Здравка, нито Богданка и Петранка. Колкото и да ме питате какво им има на тези имена, отговорът ми е само един: Не ми харесват. Примери за разни свестни хора с такива имена - бол! Но на мене човекът може и да ми харесва, името му обаче не.
По същия начин за мъж не харесвам имена, завършващи на -чо - Кънчо, Койчо, Стойчо, Тенчо... Ще се учудя доста, ако се роди бебе и ме поканят на погача на малкия Пенчо. Не че няма да отида, но много ще се впечатля от избора на родителите.

# 170
Наскоро се запознах с една майка на площадката в квартала. С видимо притеснение каза, че детето и се казва Тодор. За мен е чудесно мъжко име, но явно нея я притесняваше по някакъв начин и вероятно и е било наложено. Категорична съм, че усетих пълно отхвърляне на името докато го изричаше. Стана ми мъчно за жената и детето, въпреки че харесвам името - хубави и кротки хора, но явно има кой да им скача по главите.

# 171
  • София
На мен ми хрумна друго.
Да речем, че майка ѝ е Доротея. Свекървата е Моника.
И младите решават да комбинират женските имена и се получава ДО (ротея) НИКА (последните срички на свекървата. И всъщност Доника (познавам момиченце с това име) е точно с 1 буква разлика от Моника, обаче свекървата е бясна, защото не е 1-ва.
Колежката ми е Живка (около 30 години) и всъщност обръщението "Живе" е прекрасно. Да направим съпоставка със "Старея" Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Но истината е, че и Макаронка да е родителите имат повече право да я кръстят така, отколкото бабата, ако ще името да е Ралица (много го харесвам). Сега, че е глупаво е глупаво, но...
Отивам да дочета.

# 172
Е, то на хубавите и кротките хора им скачат на главите, другите не дават. Simple Smile

Случаи с имена мога да разказвам до утре и то само с познати, без тези, за които само съм чувала. Жалко е, че тази традиция за тормоз над родилката продължава. И то не само свекъри, нерядко и собствените ѝ родители я натискат.
Надявам се поне традицията да се „продава“ името на детето да е отмряла – т.е. да се кръсти на тази баба или този дядо, който даде най-много. Пари, имоти, коли...

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 12:27 от Как' Сийка

# 173
Които познати си кръстиха децата да угодят на свекървите насила, нищо не постигнаха. Нямаше примирие, намаше благодарност. Само проклетия и нови проблеми от свекърите. Затова име насила - твърдо НЕ.

Мен никой не ме е тормозил по темата. Но ако беше, щях да си запиша детето примерно Изабела - Крисия или нещо още по-шантаво, та съвсем да се побъркат. Честно.

# 174
  • ВАРНА

Да речем, че майка ѝ е Доротея. Свекървата е Моника.
И младите решават да комбинират женските имена и се получава ДО (ротея) НИКА

А ,ако е момченце ДеМон.

# 175
Момченцето може Мондо или Мондьо Simple Smile

# 176
  • SF
По-нататък ще свикне.
Но пример с имена като Тодор: -  има доста приемливо, модерно, близко по звучене име - Теодор. Вкарваш буквата Е в Акта за раждане и на дяя Тодар му го представяш като кръстено баш на него Теодор. Може и да го послъжеш лекичко, ако много сумти и заплашва, че ще си прибере нотариалните актове за вили и коли.
Хайде за Стоил, по-трудно ще се намери супер близко по звучене и буквена конфигурация име, но за Тодор и Теодор...
А и много ме е яд на такива баби, които искат точно, ама съвсем точно копиране на тъпото им име - баба Цветинка не се примирява с Цветелина, баба Зорка не харесва Зорница, баба Калка не възприема Калина за кръстено на нея... Е, това вече са прекалени, ама много прекалени глупости.
Дядо му Тодор на Тодор е могъл да се съгласи, че Теодор е по-харесваното име, ама...

# 177
Баба като не се примирява, нека името да няма нищо общо с нейното, само така ще се научи.

# 178
Тодор произлиза от Теодор – опростено произношение. Едно и също име е на практика.

Друго, което ми се иска да предупредя родителите, които тепърва ще избират имена. Има периодични моди на имената и ако днес някое име е забравено, утре може всяко трето дете да се казва така. И обратното.

Например около честването на 1300 години България имаше бум на всякакви царски и др. исторически имена. Толкова много, че станаха банални и съответно докъм края на 80-те години вече бяха позабравени, излязоха други моди.
Синът ми е роден 1993 г. и се оказа, че с неговото име и неговия набор има само още едно момче в града. Това го разбрахме, когато си вадеше първата лична карта.
Е, същото име след 2000 година придоби масовост и от няколко години е в топ 10 на най-популярните имена при бебетата, т.е. и то стана супербанално.
Толкова за „оригиналните“ и „редки“ имена. Simple Smile

# 179

Общи условия

Активация на акаунт