Проблем заради име на бебето

• 6 751
  • 221
  •   1
Отговори
# 120
Няма шанс ако ще  да е Папата, да ме накара да си кръстя детето на някого..Дъщеря ми има прекрасното име Виктория и никой в двата рода няма такова име. Но аз съм зла и не търпя чужди наглости..

# 121
И с двете деца, ние с мъжа ми с никого не споделихме предварително избраните от нас имена. Казвахме, че името е твърдо решено, не подлежи на обсъждане и ще го съобщим, живот и здраве, когато бебето се роди. Имаше молби да кажем, опити за изкопчване на информация, но на всичко нашата реакция беше тази. Твърдо и упорито. После нямаше сърдене и негативни коментари, или поне до мен не е стигнало.
Но знам, че в някои случаи и тази тактика не помага. Някои са способни да правят панаири и след раждането, когато научат името. Може свекървата на авторката да е виждала такива и да си мисли, че така се прави. То и аз съм виждала като дете, на близко семейство им се роди син, за когото родителите бяха избрали красиво неутрално име. Обаче имаше сценки от бабата по бащина линия, че не е на дядото (т.е. нейния мъж). С приплакване ги редеше едни емоционални и силни думи като „Защо погазват хубавото име и т.н.” Чак и родителите ми бяха въвлечени да вземат страна – те подкрепиха младото семейство. После от бабата пак имаше мрън  – сложно било името, не можела да го запомни. Да видиш после – и го запомни, и го произнасяше с мед на устата, и си обичаше внучето. Има обаче и някои, които се сърдят с години. Само че, това не трябва да е повод да им се угажда. Сега човекът, вече около 40-те, си носи красивото име, което е с много по-хубаво значение от това на дядо му.
Така че, авторке, ако сега се разменят реплики чрез мъжа ти, нека предаде на майка си колко пък нейната реакция те обижда и притеснява. Няма нищо невярно в това, щом си пуснала тема. И бъдещата баба да знае, че ако продължава с това отношение, не гарантираш как ще си емоционално след раждането и какво име ще заявиш на длъжностното лице! Четох в пост на съфорумка, която преди е била притискана за име, че в един момент е казала на родата, че само някой да гъкне, Айше ще я кръсти! Ако искаш, спомени някое име, което наистина ще хвърли в ужас бабата (напр. име на нелюбима роднина, съседка, колежка). И всеки път, ако подхванат темата – контрираш да спрат, че… !!!
И накрая си кръстете детето с предварително избраното име. Според мен, не си струва нито да правите компромис с бабата, нито на инат да сменяте с коренно различно име – после може да съжаляваш, че не си използвала любимото си име. Успех и здраво бебче!

# 122
Ама и тука, както във всеки снахо-свекървенски конфликт милото не е в час и жената го отняса. С кой акъл ще се обяснява като първолак на майка си какво са решили с жена му... и после ще снася мот-а-мо какви точно циркове е имало....
Контрапрдуктивно е  авторката да се занимава с някаква простакеса! Най-добрата й тактика в случая е да прекрати контакта със свекърите и да настоява пред мъжа си да не я занимава с роднините си.   В случай, че комуникацията продължи, не ми се мисли какви аграрни сценки ще се изиграят,ако снахата не къпе с правилня според бабата сапун или дава / не дава вода според вижданията на въпросната баба.
Леко раждане и здраво бебе на финала- другото ще се оправи, макар и по трудния начин.

# 123
Баба ми навремето страдала, манипулирала, ама не й минал номера и съм кръстена на дядо ми, не на нея. В последствие следващата внучка кръстиха на нея. В крайна сметка, като първородна внучка винаги ме е обичала и не ни е делила, въпреки мераците за името преди раждането ми. Хич да не ви е зор 😀

# 124
  • SF
Ами, звънни ѝ ти, авторке.
Кажи ѝ, че бебето ще се казва Х и точка. Да си мери приказките за хубост и грозност на името, защото се ОБИЖДАШ.

Това е една чудесна граница на бъдещите ви взаимоотношения по линия на бебето.

Въобще да не й звъни и да й се обяснява как ще се казва детето, нито да прави напук и да докарва нервни кризи на бабата.
Да забрани и на мъжа си да дава обяснения.
Тоя пък глупчо защо се е занимавал да издава имена!! Ето до какво води едно разприказване!
Не знаем още, не сме решили, има време, може и на тебе да е, ще останеш доволна, ама ние още не сме решили, ще видим кога ще се роди, може да си дойде с името... Ей така се мотае, мотае и накрая като й го сервираш, тя има пълното право да не дойде да види бебето!!!!
При тази ситуация да кръсти беБето на майка си, ама само на майка си, без комбинации със свекървата. Да я зарадват, че са се вслушали в съвета да сменят името, защото не е много хубаво.

# 125
Точно така. Човек понякога трябва да подхожда по-дипломатично, пък нека да си прави каквото е решил. При свършен факт жената ще приеме името, къде ще иде?...

Друг е въпросът, че и младите понякога измислят такива нелепици, че чак да се чудиш: как е възможно? Миналата година съфорумка сподели в друга тема, че нейни близки, живеещи в чужбина, кръстили новороденото си момиченце Старея на дядо му Ставри... Едва ли въпросният дядо Ставри е поласкан от факта, че новородената му внучка носи име, което е синоним на „остарявам". Толкова ли нямаше кой да каже на това младо семейство, че името е грозно и обидно, а сигурно е и единственото българче с това име, макар и да живеят в чужбина?! Разликата също е две букви, но...

Имаше и тема за Петра-Доротея. Свекърите притискаха младото семейство внучката да е кръстена на тях, снахата пък искаше да е на нейния баща, и бяха измислили Петра-Доротея. Не знам какво стана. Имаше много сръдни. Нищо чудно бременността да не е прилючила успешно. Спорове за нероден Петко...

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 16:38 от Radilena

# 126
  • София
То пък защото по-възрастните поколение не ги е измисляло такива.
Неслучайно се коментират Салфетка, Тръпка, Телефонка и подобни.

# 127
Кръстете детето както сте решили двамата, тя е имала деца и си ги е кръщавала, сега е ваш ред. Това, което Вие обяснявате е егоистично от нейна страна.

Желая Ви леко раждане, здраве на Вас и бебчо! ❤️

# 128
Моята майка
Неговата майка
Името
Грешка
Защо й е казано
Нямам сили девет стр да чета
Ако съм аз името ще бъде съвсем д-р и не нейното и тя няма да има шанс да каже нещо
Както и майка ми
Те ли ще се напъват да раждат
Децата са си родили и кръстили
Точка

# 129
И как е въпросното име, че не ми се чете наред всичко?

# 130
Не казват. С 1 буква различно от името на свекървата и според същата е много грозно .

# 131
Не казват. С 1 буква различно от името на свекървата и според същата е много грозно .

Авторката не е длъжна да споделя името защо може свекървещицата или нейни приятелки да четат форума
И без друго е изложила достатъчно лична информация.

# 132
  • София
Авторке, ако още четеш темата като се роди бебето (живо и здраво да е) сподели как си го кръстила. Ще е интересно Simple Smile

# 133
Отворих произволен сайт за имена за момичета.
Идея си нямате колко много имена се различават само с една буква в тях.

# 134
То пък защото по-възрастните поколение не ги е измисляло такива.
Неслучайно се коментират Салфетка, Тръпка, Телефонка и подобни.

На мен Бригадир ми е любимо Joy
Нещо като Бригадир Петров например.
Скоро в Стани богат имаше участник с името Електрон.
А защо не и Господин...

Общи условия

Активация на акаунт