Отговори
# 555
Този който аз гледах е от тази година , и на мен ми хареса че в този филм нямаше  зомбита , вещици , обладани кукли , и демони , а убиецът е истински човек . Декър го харесах още във Странни неща и тук също много ми допадна като пълен психопат .

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 00:24 от Жасмина 94

# 556
  • Варна
Мдаа, ,,Passenger"(2026) можеше да е доста по-напрегнати интересен, но...Сайтът, в който гледам, ми ,,предложи" друг подобен от 2026-та
,,The Mortuary Assistant'' https://www.imdb.com/title/tt36647890/
И той не е нещо особено, но съспенс има. Следващ  е ,, Backrooms"(2026) https://www.imdb.com/title/tt26657236/

# 557
  • София
Backrooms (2026)
https://www.imdb.com/title/tt26657236

През 2019 година в интернет форума ''4chan'' се появява снимка на обикновено помещение с жълти стени, стар мокет и безкрайно неприятно луминисцентно осветление. Под нея стои кратък текст, според който човек може случайно да "излезе" от реалността и да попадне в свят от безкрайни коридори и стаи, където нещо дебне в тъмното.

За броени месеци The Backrooms се превръща в една от най-популярните крийппасти легенди на XXI век. Или класически Интернет легенди / Форумни легенди.
Появяват се и безброй мемета със стаята.

През 2022 година едно 16-годишно момче на име Кейн Парсънс (известно онлайн като Кейн Пикселс), публикува кратък филм в Ютюб.
''The Backrooms (Found Footage)"
Без известни актьори разбира се. Без студио. Без бюджет. Само талант, въображение и домашен компютър. Видеото се превръща в сензация. Милиони гледания. Хиляди коментари и теории.
Милиони хора, които не могат да повярват, че подобно нещо е създадено от тийнейджър.
Постепенно момчето изгражда собствена митология около Backrooms. Той не измисля оригиналната легенда, но я превръща в история. Дава и научнофантастичен контекст. Създава организацията ''Async'' Създава новите правила и закони. Накратко - създава своя собствена вселена.

От Ютюб към голямото кино:
4 г. по-късно любимците ми от ''A24'' решават да рискуват и да разпространят пълнометражен филм.
Резултатът е сензационен:
Филм с бюджет около $10 млн. - скромна сума за холивудските стандарти, само за 3 дена носи приходи от около $120 млн. Само за контрапункт - ''Мандалорецът и Грогу'' носещ легендарната марка на Star Wars струва $300 млн, а приходът му за 3 дена е само с $40 млн. повече.

За какво по дяволите става въпрос???
Въпрос за $1 млн. 😀
Никой не знае, това е ЛЕГЕНДА. Ние сами решаваме какво е...
Моите 5 евроцента:

Хора попадат в странно измерение. Безкраен лабиринт. Безкрайни стаи. Безкрайни коридори.
Но колкото повече напредва филмът, толкова по-ясно става, че това не е история за скрито чудовище... Не е история за оцеляване. Не е дори история за друго измерение. А какво е?
Това е история за самотата. За страха. За паметта. За човешкото съзнание.

Най-страшното чудовище е самото измерение - Backrooms!
Backrooms не функционира като нормално място. То сякаш наблюдава. Изучава и копира!
Взема фрагменти от хората, които попадат вътре. Техните спомени, страхове, травми и емоции. След което създава изкривени отражения на реалността. Като фотокопие на човешката душа, направено от машина, която никога не е разбирала какво означава да бъдеш човек... Все едно да сае постави задача на Изкуствения интелект да създаде човек, но без повече обяснения. Резултатът ще е горе-долу същият. Във филма го казват на няколко пъти: ''Накарайте човек да нарисува куче, без никога да е виждал такова''
Именно затова чудовищата във филма изглеждат толкова обезпокоителни. Те не са просто чудовища. Те са грешки. Дефектни копия. Нещо между човек и спомен.

Добре, а какво по дяволите е Backrooms? 🤔
Окончателен отговор както вече писах няма. Това е едно от достойнствата на филма.
Дали е паралелна реалност? Дали е жив организъм? Дали е друго измерение, изградено от човешките спомени?
Дали Async го е открила или е помогнала да бъде отворено? Загатва се, че покрай ЯМР изследванията от компанията са разбрали за тази брутална и стряскаща реалност. По-скоро са я открили, а не че са я създали. Поне аз така си го обяснявам, но няма как да съм на 100% сигурен.
Филмът не дава конкретни отговори, а само намеква. Но именно в тези празни пространства зрителят започва да изгражда собствените си страхове.

Backrooms е лиминален ужас.
А какво е това понятие?
Страх от места, които изглеждат нормални, но нещо в тях е погрешно. Нещо липсва. И това нещо е живот.
Представете си училище в 2 часа през нощта, или празен мол, хотелски коридор без никого, летище без пътници, празен офис с включени лампи, но без хора. Нищо страшно няма, нали? Но нещо не е наред. Мястото е създадено за хора. А хора няма. И мозъкът започва да се чувства неспокойно. Създава тревожност.
Точно това е усещането през целият филм. Хем знам какво ме очаква и хем всичко което виждах ми действаше на мозъка и се чувствах странно, гадно, неудобно, беше ми потискащо и тревожно.

Финалът на филма
Финалът отказва да даде категорични отговори. Избягала ли е Мери? Или още е вътре в Backrooms? Истинска ли е? Или е копие? Виждаме нейно копие в стаята с разпита. Но къде е истинската Мери?
Филмът естествени оставя тези въпроси отворени. Но според мен най-важният въпрос е друг. Дори ако Мери е избягала физически, дали е избягала психологически? Защото по всичко изглежда, че Backrooms запазва част от всеки човек, който е преминал през него, като архив.

Филмът набляга върху това, че човек може да се изгуби не само в пространството. Може да се изгуби в собственото си съзнание и това е най-страшното.

Като традиционен хорър филм Backrooms няма да се хареса на всички. Почти няма екшън, хорър моментите са малко, няма чести стряскащи моменти (но пък са изключително гадни и въздействащи, брр). Няма ясни НФ обяснения. Но като атмосфера и психологически ужас е нещо изключително рядко. Това е филм, който не се опитва да изплаши зрителя за секунди, опитва да се настани в съзнанието му и да остане там дни наред. И успява!

Чуетел Еджиофор и Ренате Рейнсве (любимката ми от великия ''Сантиментална стойност'') са страхотни в ролите си! Невероятна сценография и операторска работа!

Backrooms е може би първият голям холивудски филм, роден изцяло от интернет културата и успял да надскочи произхода си. Започнал като снимка, превърнал се в легенда. После в Ютюб поредица. А днес - в едно от най-обсъжданите НФ/хорър заглавия на годината.
И най-страшното в него не е безкрайният лабиринт. Най-страшното е мисълта, че може би лабиринтът не се намира някъде извън нас. Може би през цялото време е бил вътре в нас. 😮🤔🤐

Препоръчвам! 😊
-
8.0 / 8.5

Оригиналната снимка на Backrooms от 2019 г.

# 558

Общи условия

Активация на акаунт