Третичен дим за детето

• 1 061
  • 61
  •   4
Отговори
Здравейте , пиша ви като баща на момиченце което е на 1 годинка и 3 месеца . Имам следния проблем и искам мнението на повече родители и дали сте се сблъсквали с подобни казуси и караници в семейството . Майка ми живее на село а ние в град , моята жена е против да оставаме да спим на при майка ми с детето защото те пушат вътре но майка ми винаги когато сме там пуши навън и не пуши вътре където сме ние , моята жена казва че димът остава в мебелите и това пак е вредно и те трябва да спрат да пушат вътре ако искат да ходим при тях и да оставаме с преспиване или няма да просто няма да ходим. Аз знам че цигарения дим остава по мебелите но се чудя дали всички мислите по този начин ? Майка ми няма да спре изцяло да пуши вътре , тя може да не пуши вътре само като сме прия нея и това което казва е че тя пере пердета и завивки преди да отидем. Просто ми е гадно за нея защото виждам че не и е приятно и се сърди и затова реших да се допитам до вас за да разбера глесната точка на всички и дали вие имате подобни проблеми и реално това за вас такъв проблем ли е че да не оставате с детето при баба му ?

# 1
Моите свекъри са пушачи. Когато ходим на гости, винаги предварително са проветрили и пушат само навън. Това го правят, откакто са се родили децата. Не сме се замисляли чак до такава подробност, а сме непушачи с мъжа ми. Децата обичат много баба си и дядо си и не бих спряла ходенето само защото хората си пушат. За нас е важно да не се пуши вътре, когато децата са на гости там, това е.

# 2
  • Sofia
Не знам как мислят другите, ще говоря само за себе си.
Аз съм непушач и не бих допуснала детето ми да е в помещение, в което се пуши. Щом бабата излиза навън да пуши, за мен е ОК.

Но да давам наклон на живота и на навиците на другите, когато ние дори не сме там, не бих отишла толкова далеч. За мен е абсурдно, особено ако бабата пере и чисти преди пристигането на децата. Предполагам, че децата биха спали в чисти чаршафи. Аз лично не бих ограничила децата си да прекарват време с баба си и дядо си.

На мен това ми прилича на претекст.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 21:47 от Brin de muguet

# 3
Наистина е абсурдно. При все че сме непушачи.
А в помещението за спане на вас и детето пуши ли се? Аз бих изпрала пердетата, наистина съм забелязала, че се вмирисват. Проветрявам. Завивки, възглавници на детето в гардероби и шкафове. Никакви пепелници вътре, даже и измити. Може да махнете килими и черги.
Нали вие  като сте там, пушат навън?
Детето с вас ли ще е или ще поостане само с баба?  Повече бих се притеснявала за отоплението зимата. Успокойте  съпругата. А може би има и друга причина да не иска да остане.
Прочетете:
https://momichetata.com/obshtestvo/treticno-pusene-novata-opasno … -tyutyuneviya-dim

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 21:59 от Dimana12

# 4
  • SF
Важното е, че хората се съобразяват и даже правят всичко възможно, за да ви бъде комфортно при тях. Не е лесно да се перат и гладят пердета. Трябва и вие да направите някои компромиси. Знам как мирише пушач и домът на пушач и не казвам, че ми харесва, но хората в семейството трябва да полагат усилия и желание да се приемат и да си помагат.

# 5
  • София
Не знам как мислят другите, ще говоря само за себе си.
Аз съм непушач и не бих допуснала детето ми да е в помещение, в което се пуши. Щом бабата излиза навън да пуши, за мен е ОК.

Но да давам наклон на живота и на навиците на другите, когато ние дори не сме там, не бих отишла толкова далеч. За мен е абсурдно, особено ако бабата пере и чисти преди пристигането на децата. Предполагам, че децата биха спали в чисти чаршафи. Аз лично не бих ограничила децата си да прекарват време с баба си и дядо си.

На мен това ми прилича на претекст.
Съгласна съм с всяка дума.

# 6
А в мебелите?
И защо питате тук?
Всяка майка решава за своето дете.
А вашата жена е в пълното право да мисли не много добри неща за хора, който пушат вътре в дома си.
Пушат вътре и лягат да спят? Да, преди да идете перат, но дотогава?

# 7
  • Sofia
Човекът си е написал в поста защо пише тук.
Майката може да е в пълното си право, а бащата? Той няма ли право на мнение? Или той е безгласна буква без родителски права и майката коли и беси. Майката не може да решава самостоятелно за детето. Решението е общо - на родителите.

Какво дотогава? Детето не е там през това време. А тези хората имат право да живеят в собствения си дом според техните си навици.
И аз не съм пушач, и на мен не ми харесва мебелите ми да ми миришат на цигарен дим. Но в края на краищата те отиват на гости, а не да живеят там, за да налагат подобни изисквания. Всяко нещо си има граници.

А щом за подобно нещо си склонен да ограничаваш контактите на децата с бабите и дядовците, и то при положение, че се вижда старание от страна на възрастните... за мен не говори добре за майката.

И нашите баби са пушачки. Ами не ги карам да си изпират основно мебели и пердета и да не пушат в апартаментите си (докато ни няма!), за да можем да им водим децата.
Да, всяко семейство си решава за себе си.
Аз просто споделям (по молба на автора), че за мен това е много крайно виждане на нещата.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 07:45 от Brin de muguet

# 8
Бивш пушач съм, но никога не съм пушила в къщи. И аз мисля, че когато се пуши вътре, миризмата остава, колкото и да се перат пердета и завивки. Винаги се усеща при влизане. Така че жена Ви е права да не иска толкова малко дете да стои там и отсега да го излага на вредни въздействия. Никой няма право да казва на майка Ви какво ще прави в  своя дом, но пък останалите хора, които се опитват да живеят здравословно, не са длъжни да се съобразяват и съответно да ходят там. Аз не бих завела малко дете с преспиване в подобен дом, а и не бих останала да спя там.

# 9
Не съм екстремна майка-орлица, но действително тези натрупвания могат да се окажат вредни. Аз също не бих искала да ходим там с бебето, особено ако е бебе. Сигурно пушат само в 1-2 стаи и едва ли пушат там, където семейството спи и въпреки това тези натрупвания остават с години. Има нови проучвания, които показват на какви рискове е подложено детето. Аз не бих си подложила детето доброволно на такъв риск.
Разбирам напълно, че никой не може да изисква от другите да водят живота си по друг начин, но нека бащата да си сложи ръка на сърцето и да каже хипотетично как би се чувствал ако след 1 година (на никого не го пожелавам) детето развие алергия или астма ей така от нищото. Дали пак би настоявал да ходят там?
Имаме съседи, които пушат в жилището, ходила съм и на гости в жилище, където се пуши. Независимо колко е проветрено и почистено миризмата се усеща веднага.

# 10
Жена ви се държи абсурдно според мен. Най-вероятно просто не понася майка ви и си търси предтекст да не ходите там, не че толкова я бърка третичният дим.
След като е проветрено, изпрано и НЕ се пуши във ваше присъствие вътре, само това ми е най-удачната причина..

Аз съм пушач, мъжът ми бивш. Никога не сме пушили вкъщи. Няма лято, няма зима. На терасата!
Много пъти се е случвало през годините, като са идвали гости, да се е споменавало, че за една вечер нямало проблем. Ми казвала съм, че са свободни да си отиват към тях си и да си пушат колкото искат!!
А когато ние сме ходили на гости, където всички пушат, след това целите сме пропити с миризма на цигари. Миии, не, мерси!

# 11
  • Димитровград
Според мен, щом задавате такъв въпрос, не само жена ви, а и вие изпитвате съмнения по въпроса. Нашето семейство сме решили въпроса с пушенето само вънка
Баща ми беше пушач и си пушеше в стаята, там деца не стояха, има и други стаи за тях.
А неотдавна в другото време се пушеше навсякъде и децата бяха там. Та, прекален светец и богу не е драг.

# 12
  • София
Здравейте , пиша ви като баща на момиченце което е на 1 годинка и 3 месеца . Имам следния проблем и искам мнението на повече родители и дали сте се сблъсквали с подобни казуси и караници в семейството . Майка ми живее на село а ние в град , моята жена е против да оставаме да спим на при майка ми с детето защото те пушат вътре но майка ми винаги когато сме там пуши навън и не пуши вътре където сме ние , моята жена казва че димът остава в мебелите и това пак е вредно и те трябва да спрат да пушат вътре ако искат да ходим при тях и да оставаме с преспиване или няма да просто няма да ходим. Аз знам че цигарения дим остава по мебелите но се чудя дали всички мислите по този начин ? Майка ми няма да спре изцяло да пуши вътре , тя може да не пуши вътре само като сме прия нея и това което казва е че тя пере пердета и завивки преди да отидем. Просто ми е гадно за нея защото виждам че не и е приятно и се сърди и затова реших да се допитам до вас за да разбера глесната точка на всички и дали вие имате подобни проблеми и реално това за вас такъв проблем ли е че да не оставате с детето при баба му ?
Жена ти е контрол фрийк на тема няма да се виждаш с майка ти както и те няма да виждат баба си!
Моите родители пушат, свекърва ми също, но с радост бих оставила децата ако ги искат. Хората се съобразяват и не пушат вкъщи! Какво значи сърди се? Сърди се, че не е на нейната ли? Еми няма как, те тия деца не са само нейни Simple Smile
Проблемът е в жена ти и главата и...говори си с нея.

# 13
  • SF
Това дете вероятно ще отиде и в други къщи, където е пушено.
Не трябва да се пуши, докато то е на гости, това е ясно. Но все ще влезе в дом, където се пуши и то скоро.

# 14
Давам жилища под наем, винаги на непушачи, но две мацки, уж непушачки бяха пушили редовно в кухнята. След напускането им, в кухнята си миришеше, в другите стаи не, проветряването не помага. Дори стените миришат за непушачите. Така, че, разбирам жена ти, и аз бих постъпила като нея. И не искам дори аз да спя в такива стаи.

Общи условия

Активация на акаунт