Третичен дим за детето

• 1 178
  • 88
  •   5
Отговори
# 30
  • Sofia
Добре де, миризмата се пропива в мебелите и стените. И какво... родителите няма да си пускат детето с приспиване, докато старците не си сменят мебелировката, не направят ремонт и не си променят навиците на дърти години....
Горките баба и дядо!

# 31
  • София
Добре де, миризмата се пропива в мебелите и стените. И какво... родителите няма да си пускат детето с приспиване, докато старците не си сменят мебелировката, не направят ремонт и не си променят навиците на дърти години....
Горките баба и дядо!
И горкото дете.
Пировите победи на майката...

# 32
  • София
Всеки преценява за себе си.
Но според последни проучвания веществото, оставащо след пушене Nicotine-derived nitrosamine ketone, или NNK, е най-потентният карциноген, излизащ от тютюна, и излагането на деца към това вещество може да доведе до ракови заболявания.

Референции:
Thirdhand smoke study led by UC tobacco researcher Ashley Merianos | University of Cincinnati
Merianos, A. Contamination of surfaces in children’s homes with nicotine and the potent carcinogenic tobacco-specific nitrosamine NKK
Garrett, B. Socioeconomic Differences in Cigarette Smoking Among Sociodemographic Groups

Изследването е публикувано в сп. Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology

# 33
  • София
Разбира се, че са вредни цигарите. За това няма две мнения по въпроса, но как да се превъзпита жена на 50+ години. Прави всичко възможно, но едва ли има възможността да си обзаведе на ново всичко, защото снахата не и харесвало, че пушела. И сега бабата не види внучето си изобщо ли? Абсурдно е… извинете
Рак може да се хване и от много други вредни навици и като цяло без дори да си пушил или вдишвал цигарен дим.

# 34
Темата ми напомня за лудостта, в която беше изпаднала моята приятелка – влизаше чисто гола, с маска на устата и найлонова шапка на главата, за да кърми второто си дете. Смяташе, че така го предпазва от вируси, понеже по-голямото ходеше на градина. 😆
В последствие започна да се шегува, че въпреки всяка нейна съпротива, изкараха всевъзможни вируси и инфекции. И е точно така, аз съм свидетел, включително и един много, много страшен, за щастие без последствия.

# 35
  • София
Не казвам обратното.
Казвам, че е напълно възможно обстановката да е неприятна, а изследването е точно върху остатъчните отлагания.
Иначе може от всичко да се разболее човек, особено дете.
В случая зависи дали наистина е зле положението или просто снахата изпитва кофти чувства.
Предполагам, че авторът може да поясни, но майката има право на определени страхове, колкото и необосновани да изглеждат те описани във форум.

Чи ли, извън времето за кърмене това бебе в пълна изолация ли стоеше? И до каква възраст?

# 36
  • София
Темата ми напомня за лудостта, в която беше изпаднала моята приятелка – влизаше чисто гола, с маска на устата и найлонова шапка на главата, за да кърми второто си дете. Смяташе, че така го предпазва от вируси, понеже по-голямото ходеше на градина. 😆
Това ми звучи доста плашещо.

# 37
  • Sofia
Чи ли, извън времето за кърмене това бебе в пълна изолация ли стоеше? И до каква възраст?
И на мен ми стана интересно, къде е било бебето през останалото време. Изолирано в отделна стая, без да вижда жив човек по цели дни newsm78

# 38
Не помня, хора, то "бебето" сега е на 17. Но не е стояло изолирано, приятелката ми е скитня, водеше ги навсякъде от бебета, вкл и през зимата с часове навън.
Просто се беше фиксирала в тия вируси, според мен както авторката на темата в третичното пушене( това го чувам за сефте😆), иначе си ги гледаше нормално.

# 39
Такива сме хората, втренчваме се в разни неща. Например аз лично повече бих се притеснявала за начина на отопление през зимния сезон. Сега прочетох за двама задушени от газ в Хисаря. Имат ли бабата противопожарна аларма, дали имат камина, котлони бойлери на газ.

# 40
Като непушач съм категорично против детето ми да гълта частици от цигарен дим или да става пасивен пушач. Спането в помещения, където се пуши - категорично не бих се съгласила. В домовете на пушачите вуни отвратително. Техните дрехи, коса, всичко попива отвратителната миризма на цигари.  Майка ти, ако ѝ е мило за внучето, да си оправи навиците. Иначе излиза, че е чист егоист. Колкото ще да се сърди! Като иска да си вижда внучето, ще си го вижда навън, щом не предлага здравословни условия за целта у тях си.
Пушачите за мен нямат оправдание. И нямат абсолютно никакво право да тровят непушачите. Пък да тровят децата заради някакъв им техен кеф - как ли пък ще се съглася!

# 41
Тези, които твърдят, че било прекалено, явно или не знаят за огромните вреди от третичния дим, или пък им е все тая как едно малко детенце ще си натрови растящото тяло.

И никой няма да превъзпита голяма жена - тя сама си преценява да си съсипва тялото вместо да се грижи за това да е по-дълго в живота на внучето си. Но това детенцето да спи там - абсурд. После на чия съвест ще тежат здравословните проблеми от това?

Ако наистина и беше толкова мъчно за бебето на тази баба, щеше да се осведоми за това колко много му вреди и да спре цигарите, но явно наркотикът е по-важен от здравето на внучето.

Авторът да слуша жена си. Права е да мисли за здравето на детето си, не за това как се чувства баба му

# 42
  • Sofia
Ми то по тая логика, да не си събираме децата с други хора, които си простират дрехите навън.
В България е масова практика прането да се простира навън. Не всеки разполага със сушилня или достатъчно просторно мокро помещение.

А по мокрите дрехи залепват всякакви гнусотии, които съдържа прекрасният ни градски въздух в България : лятно време полепват алергени по тъканите, а зимно време всякакви фини прахови частици (кюмюр, мъгла, газови изпарения от колите и т.н.). И тези частици изобщо не са канцерогенни! Те са много здравословни!
Заради прекрасния ни въздух има поне също толкова болни от сериозни белодробни болести, колкото и заради цигарите. Защо според вас забраниха зимно време старите коли да влизат в центъра на София? Този прекрасен въздух не само го дишаме, но и се полепва по всичко, по дрехите които носим навън, по чаршафите и пижамите, с които спим (за тези, които простират навън).

Няма как да се живее под похлупак.

А това дете и да отиде с преспиване, за колко време ще е? Ден, два, три, седмица. Те няма да живеят там. Отиват на гости. Вероятно е да спят в отдела стая (в която старите не пушат) и с чисти чаршафи и пердета. Колко едно приспиване ще навреди на здравето му?

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 07:28 от Brin de muguet

# 43
Изобщо не може да се сравняват дрехите, сушени навън, с мебели, просмукани с цигарен дим. Все едно да сравняваме бозата с ракията.

Това да се затвори едно бебе в стая, миришеща на цигари, е баш гледане под похлупак - няма измъкване за милото.

Като бабата толкова държи детето да спи там, да спре цигарите. Колко му е?

# 44
  • София
И за мен жената на автора прекалява.

Не че той се появи, де, та темата вероятно е пълна измислица.

Общи условия

Активация на акаунт