Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 7 604
  • 173
  •   9
Отговори
# 165
Здравейте, в крема на торта Медовик слага ли се кондензирано мляко? Ако смеся кондензирано мляко със заквасена сметана дали ще се получи?

Аз смесвам 500 г маскарпоне, 400 г заквасена сметана и консерва кондензирано мляко.

# 166
Имам питанка. Имам един кадаиф от лидл, който стои от месеци и аха да му изтече срока. Решила съм да направя кадаиф с крем. Намерих 2 вида рецепти - при единия вид кадаифа леко се сиропира и отгоре се налива крема. При другия вид няма сиропиране, а само крем. Имам спомен за леко неуспешна дубайска торта, при която кадаифа остана доста твърд и хрупкав,та се притеснявам ако го оставя несиропиран дали няма пак да остане твърд.
Обичам кадаиф, но само като си помисля колко захар се иска за направата на сиропа и ...все отлагам.
Приемам съвети всякакви. Simple Smile

# 167
  • Стара Загора
driada, аз също отчаяно се опитвам да се науча да приготвям нисковъглехидратни сладкиши (без успех до момента). Утре мисля да пробвам да направя кето торта Гараш. При нея и брашно няма, та се надявам да ми се получи.
В тази връзка може ли да ми дадете съвет за крема, защото го намирам в различни варианти. Не искам да бъде със сурови яйца, страх ме е да разбивам жълтъците на водна баня, защото при единствения ми опит до сега се пресякоха, а ми е жал да похабя 5-6 жълтъка. Та търся друг вариант.
Тази торта е кето Гараш, правила съм я и ми харесва. По рецепта на Валерия

Това се получи:

# 168
  • Euskal Herria
Разлистих си тетрадката с рецепти, дето още от ученичка си я водя. Искам утре да направя едни кифлички, по рецепта е записано "1 пакет маргарин". И тук вече иде чуденката - забравила съм тоя пакет колко грама ще да е бил? 250? И дали няма да е по-добре да го заменя със същото количество масло... Маргарин не съм ползвала от много години. Някой да има спомен за грамажа?

# 169
  • София
250 г беше маргаринът едно време.

# 170

Правила съм Гараш с жълтъци не за друго, ами ме беше жал да ги изхвърлям пак. На всеки жълтък по 1 с.л. пудра захар (в случая 8 бр) и ванилия.  Разбивам първо на водна баня няколко минути да се сготви и после хубаво в купа с лед.
Редувах кафяв ганаш (от 200 гр Черен шоколад, 100 гр млечен и 300 мл сметана) и крем за 4те блата.

В блатовете захарта може да се смени с еритритол. Пак става хубава пяна.
8 белтъка, 320 гр захар и 350 гр млени орехи. Не ползвам никога брашно в сместа.
Разрезът е твърде неглиже, на теферич, но е да си спомням, ако пак ме е жал за жълтъците, че и така я харесват.😄

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 19:13 от MayGodBless

# 171
  • Бургас
Охххх, милост нямате с тез изкушения.....

# 172
Кraz, Мики, благодаря за новата тема! Аз съм ви изпуснала.....
Ще се включвам  с рецепти. Не правя вече сладки неща, но пазя старите тефтери, дори започнах да ги преписвам. Когато свърша мисля да ги подаря на сина. Той се увлича по готвенето....

# 173
  • Бургас
И аз имам отлежаващ кадаиф от бума на дубайския шоколад. За първи път чувам за кадаиф с крем и отивам да търся.

Общи условия

Активация на акаунт