Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 7 439
  • 172
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, в крема на торта Медовик слага ли се кондензирано мляко? Ако смеся кондензирано мляко със заквасена сметана дали ще се получи?

Аз смесвам 500 г маскарпоне, 400 г заквасена сметана и консерва кондензирано мляко.

# 166
Имам питанка. Имам един кадаиф от лидл, който стои от месеци и аха да му изтече срока. Решила съм да направя кадаиф с крем. Намерих 2 вида рецепти - при единия вид кадаифа леко се сиропира и отгоре се налива крема. При другия вид няма сиропиране, а само крем. Имам спомен за леко неуспешна дубайска торта, при която кадаифа остана доста твърд и хрупкав,та се притеснявам ако го оставя несиропиран дали няма пак да остане твърд.
Обичам кадаиф, но само като си помисля колко захар се иска за направата на сиропа и ...все отлагам.
Приемам съвети всякакви. Simple Smile

# 167
  • Стара Загора
driada, аз също отчаяно се опитвам да се науча да приготвям нисковъглехидратни сладкиши (без успех до момента). Утре мисля да пробвам да направя кето торта Гараш. При нея и брашно няма, та се надявам да ми се получи.
В тази връзка може ли да ми дадете съвет за крема, защото го намирам в различни варианти. Не искам да бъде със сурови яйца, страх ме е да разбивам жълтъците на водна баня, защото при единствения ми опит до сега се пресякоха, а ми е жал да похабя 5-6 жълтъка. Та търся друг вариант.
Тази торта е кето Гараш, правила съм я и ми харесва. По рецепта на Валерия

Това се получи:

# 168
  • Euskal Herria
Разлистих си тетрадката с рецепти, дето още от ученичка си я водя. Искам утре да направя едни кифлички, по рецепта е записано "1 пакет маргарин". И тук вече иде чуденката - забравила съм тоя пакет колко грама ще да е бил? 250? И дали няма да е по-добре да го заменя със същото количество масло... Маргарин не съм ползвала от много години. Някой да има спомен за грамажа?

# 169
  • София
250 г беше маргаринът едно време.

# 170

Правила съм Гараш с жълтъци не за друго, ами ме беше жал да ги изхвърлям пак. На всеки жълтък по 1 с.л. пудра захар (в случая 8 бр) и ванилия.  Разбивам първо на водна баня няколко минути да се сготви и после хубаво в купа с лед.
Редувах кафяв ганаш (от 200 гр Черен шоколад, 100 гр млечен и 300 мл сметана) и крем за 4те блата.

В блатовете захарта може да се смени с еритритол. Пак става хубава пяна.
8 белтъка, 320 гр захар и 350 гр млени орехи. Не ползвам никога брашно в сместа.
Разрезът е твърде неглиже, на теферич, но е да си спомням, ако пак ме е жал за жълтъците, че и така я харесват.😄

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 19:13 от MayGodBless

# 171
  • Бургас
Охххх, милост нямате с тез изкушения.....

# 172
Кraz, Мики, благодаря за новата тема! Аз съм ви изпуснала.....
Ще се включвам  с рецепти. Не правя вече сладки неща, но пазя старите тефтери, дори започнах да ги преписвам. Когато свърша мисля да ги подаря на сина. Той се увлича по готвенето....

Общи условия

Активация на акаунт