Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 7 939
  • 178
  •   22
Отговори
# 165
Здравейте, в крема на торта Медовик слага ли се кондензирано мляко? Ако смеся кондензирано мляко със заквасена сметана дали ще се получи?

Аз смесвам 500 г маскарпоне, 400 г заквасена сметана и консерва кондензирано мляко.

# 166
Имам питанка. Имам един кадаиф от лидл, който стои от месеци и аха да му изтече срока. Решила съм да направя кадаиф с крем. Намерих 2 вида рецепти - при единия вид кадаифа леко се сиропира и отгоре се налива крема. При другия вид няма сиропиране, а само крем. Имам спомен за леко неуспешна дубайска торта, при която кадаифа остана доста твърд и хрупкав,та се притеснявам ако го оставя несиропиран дали няма пак да остане твърд.
Обичам кадаиф, но само като си помисля колко захар се иска за направата на сиропа и ...все отлагам.
Приемам съвети всякакви. Simple Smile

# 167
  • Стара Загора
driada, аз също отчаяно се опитвам да се науча да приготвям нисковъглехидратни сладкиши (без успех до момента). Утре мисля да пробвам да направя кето торта Гараш. При нея и брашно няма, та се надявам да ми се получи.
В тази връзка може ли да ми дадете съвет за крема, защото го намирам в различни варианти. Не искам да бъде със сурови яйца, страх ме е да разбивам жълтъците на водна баня, защото при единствения ми опит до сега се пресякоха, а ми е жал да похабя 5-6 жълтъка. Та търся друг вариант.
Тази торта е кето Гараш, правила съм я и ми харесва. По рецепта на Валерия

Това се получи:

# 168
  • Euskal Herria
Разлистих си тетрадката с рецепти, дето още от ученичка си я водя. Искам утре да направя едни кифлички, по рецепта е записано "1 пакет маргарин". И тук вече иде чуденката - забравила съм тоя пакет колко грама ще да е бил? 250? И дали няма да е по-добре да го заменя със същото количество масло... Маргарин не съм ползвала от много години. Някой да има спомен за грамажа?

# 169
  • София
250 г беше маргаринът едно време.

# 170

Правила съм Гараш с жълтъци не за друго, ами ме беше жал да ги изхвърлям пак. На всеки жълтък по 1 с.л. пудра захар (в случая 8 бр) и ванилия.  Разбивам първо на водна баня няколко минути да се сготви и после хубаво в купа с лед.
Редувах кафяв ганаш (от 200 гр Черен шоколад, 100 гр млечен и 300 мл сметана) и крем за 4те блата.

В блатовете захарта може да се смени с еритритол. Пак става хубава пяна.
8 белтъка, 320 гр захар и 350 гр млени орехи. Не ползвам никога брашно в сместа.
Разрезът е твърде неглиже, на теферич, но е да си спомням, ако пак ме е жал за жълтъците, че и така я харесват.😄

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 19:13 от MayGodBless

# 171
  • Бургас
Охххх, милост нямате с тез изкушения.....

# 172
Кraz, Мики, благодаря за новата тема! Аз съм ви изпуснала.....
Ще се включвам  с рецепти. Не правя вече сладки неща, но пазя старите тефтери, дори започнах да ги преписвам. Когато свърша мисля да ги подаря на сина. Той се увлича по готвенето....

# 173
  • Бургас
И аз имам отлежаващ кадаиф от бума на дубайския шоколад. За първи път чувам за кадаиф с крем и отивам да търся.

# 174
Утре се навършват 5г от смъртта на майка ми и се сетих за един сладкиш, който правеше като бяхме деца - обърнат сладкиш с кайсии/праскови. Отворих бележника и с рецепти и следвах стриктно. Оказа се пълен провал - сложила съм явно повече брашно, по рецепта няма грам мазнина, стана като тесто за хляб. Ужас! Отворих и четох из нета, добавих малко олио, премесвах. Изпекох все пак и сиропирах. Като разрязах се ужасих - имаше вкус на безвкусен хляб, върху който без да искаш си излял чаша безалкохолно. Close Scream не съм добра кулинарка, още повече мразя да хабя продукти и да изхвърлям, но го направих и забърках нов по рецепта от Фб. Карамелът нещо не го виждам, ама на днешния помен се одобри, аз още не съм го опитвала.

# 175
Туй ли е рецептата?☺️
Аз съм в трескаво планиране на половин торта. Искам да е хубаво стегнала с хубав ръб, сега умувам как да я стегна в ринг така че и отрязаната страна да е притисната, май ще търся подходяща дъска за рязане, с размера на диаметъра на ринга🤔🙉
За да държи форма, май този път ще играя с блат с кипяща вода: с него успешно сглобих 16 см височина:

4 яйца, 170 гр Захар, 170 гр брашно , 40 гр олио, 40 гр кипяща вода, ванилия, 5гр бакпулвер и щипка сол.

Чудя се да я измазвам с добре познатия бял ганаш или само с избита сметана? Само с нея никога не съм работила и не знам ще държи ли форма? Тази тук съм измазала с кремчиз на масле както казват руснаците, но ако няма друг мощен акцент както карамела в Торта Сникърс, този крем не ни е достатъчно сладък на нас.🤔😄

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 15:40 от MayGodBless

# 176
  • In transit
Какво значи "половин торта"? И каква е идеята?

# 177
За 6 месеца на бебе🤗🩷 все едно като за годинка, само че за половин, изрязана украсена.
До сега за всяка месечинка правех мъфини и ги подреждах във формата на цифра, но сега ММ ми метна предизвикателство 😄

# 178
Мики, предполагам, че става въпрос за торта за 6 м. на дете. Нещо такова

MayGodBless, защо не я направиш цяла в ринга, докато стегне хубаво и после да я разрежеш на две?

Общи условия

Активация на акаунт