Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 10 805
  • 240
  •   7
Отговори
# 225
Уааау, GG, и мен зариби! Такова до сега не бях виждала😍
Мен пък ме кефи фондана и на вкус стига да не е с някакви ядрени бои, ярко сини или зелени примерно😆 но сега каквото правя правя и като порасне бебчето се ориентирам само към здравословни украси с плодове примерно.. иначе и аз наръчах такъв комплект за цветя от тему но не са ми стигнали ръцете и времето до него🙈

# 226
Има много ефектни декорации на торти в интернет, но единствената, която в  последно време наистина съм се меракландисала (знаете ли я тази дума?Grinning) да пробвам, е тази:
Скрит текст:

Рисуване с маслен крем. Каналът е пълен с такива красоти.
Много са красиви, но като знам от какво са направени боичките, май ще я карам с простичките домашни тортички посипани с орехи или плодчета, сметана и шоколад. Simple Smile

А думичката я знам като - мераклисала. Simple Smile

# 227
Мики, рових доста и докато търся, си харесах и тази торта Аврора
https://www.mycookingcreations.com/2025/05/torta-aurora.html
Абе, ще ги подкарам наред и като ги приготвя, ще си излязат Simple Smile, много странно, че не съм ги записала.
Тези имат нещо вътре  - виждам на снимката, че се чернее, но дали е шоколадов чипс или боровинки, не мога да разбера сега. Със сигурност не е Нутела, защото аз пък не я обичам и където в рецептите я има, заменям с мой ганаш.

# 228
Мен хич ме няма в рисуването, но и аз съм се навила да пробвам тази техника с палетните ножчета. Даже едни се мъдрят в кошницата ми в тему, но още им се кумя.

Сега, няма да ми се смеете Blush, но тортата сигурно е от преди повече от 20 г.
Скрит текст:
Опит за рисуване със сметна.

Това би трябвало да са ириси, но както казах, рисуването не е силната ми страна Joy.

Някой, ако му е интересно, ето канала на една виетнамка, която и шприцова, и рисува, и с четка и с ножчета.

# 229
2 в 1 но пък борда ти е много добър YumСупер си е тортата.И аз като гледам моите първи торти се чудя аз ли съм ги правила Smiley

# 230
  • Euskal Herria
Всички сме така. Като си гледам първата торта... Joy.

# 231
Аз не съм по засуканите торти. Вкъщи се харесва бабешката торта, бързото тирамису на Марчева, бисквитената торта.
Като малка за рождените ми дни майка ми поръчваше торта от сладкарския цех към хлебозавода. Украсяваха я с розички от фондан. Всички деца искаха от тях и майка ми ги делеше по равно (реално са били около 5-6 розички, за децата на РД са били 12-15). Харесвам на външен вид тортите с фондан, но искам и самата торта да е вкусна.
Много красиви торти показвате, браво за майсторлъка! 🤗

# 232
  • софия
Няма да показвам, че не е нещо особено, но ще разкажа: направих обърнатия ябълков сладкиш. Имах 2 ябълки-срамежливки и никой не искаше да ги яде. И понеже не обичам да спазвам точно рецепти, а и отново изчетох сума ти, след като наредих ябълките ги поръсих с щипка канела, а готовия сладкиш залях със захарен сироп със сок от портокал. Намалих захарта от тестото. Стана доста добър.

# 233
Като казахте рисуване, аз съм се навила да пробвам този метод...някой ден Grinning
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D1%80%D1%82%D0%B0

# 234
  • In transit
2в1, твоята е направо супер. Ако на това му казваш, че те няма в рисуването... Да не ти покажа една моя "рисунка" от преди 20 години. Joy Ама няма, че много ме е срам. Joy

И аз не съм фен на фондан и разни накъртващи маслени кремове. Възхищавам се на хората, които умеят да рисуват такива красоти, но едва ли бих се хванала да ги правя... Напоследък най-много ме привличат мусовите торти, защото се приготвят сравнително лесно, не са много засукани, откъм украси, а крайния вкус е трепач. Каквито и комбинации да пробвам, всички много ги харесват. Само дето почти винаги ми е пълен фризера и няма къде да ги замразявам. Joy Иначе, мераклии да ги ядат има.

Звънче, покажи да видим, не е нужно да е нещо засукано, за да е вкусно. Hug

Кубратова, да не би да са тези? Като каза, че са много меки и с шоколадов чипс, имам някакъв спомен, че ги беше правила преди време.

Сисли, права си, вкусът е най-важен. Украсата я гледаш само докато разрежиш тортата. Grinning

Vox, техниката, която Йоли е използвала е т.н "цигарен блат".  Може да се нарисува практическо всичко, като "рисунката" се замразява за кратко, след което се сипва бисквитеното тесто и се пече. Не е трудно. Още нещо съвсем лесно, като идея. https://www.italiazuccheri.it/ricette/pasta-sigaretta-e-biscotto-decorato/
https://www.cucinafrizzante.it/ricetta/pasta-sigaretta/

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 18:51 от Mikkey

# 235
  • под тепетата
Ооо, значи! Сега като се прибера вместо да си пия винцето, ще се образовам, че сте пуснали едно зарибявки!
Vox, лавандулата ми е слабост и ще чета с кеф!

# 236
Мики, благодаря! Видях ги тези, но понеже от години не съм купувала рикота, се усъмних.
Ако все пак са те, не мога да си спомня с какво да съм я заместила...ама ще продължавам, не се мъчи повече с мен. Които и други да направя от сайта ти, няма да сбъркам.

# 237
  • там където има винаги вятър
Скоро открих темата, имало ли е друга?
Накарахте ме да прелистя тетрадката си - голяма, с дебели корици, разделена на торти, кексове, безмесни, месни, сладка, туршии...
Ето един сладкиш, писала съм "торта Нина" - направих го днес. В къщи си го знаем като "дупчения с молив" Smile

С крема:

И вътре:

Много, много стара рецепта в сравнение с обсъждания "ябълков сладкиш", който при мен е записан че е от "Магия и любов"

# 238
Аз спретнах зимната ябълкова торта на Мики
https://www.mycookingcreations.com/2025/12/torta-invernale-di-me … noci-con.html?m=1

Направих я със заквасена сметана и повечко подправки на ябълките. Чудна, ММ много я хареса. Малко ми вайбва на топ фаворита ми есенна торта без печене. И е много бърза, препоръчвам. Мисля да я пробвам с дюли, ще е тотален хит. После да ми обясняват как плодовите торти не били кой знае какво и не ставали за официален повод.

# 239
  • In transit
Част от украсата за тортата е готова. Онзи ден правих Карбонара и ми останаха белтъци, които превърнах в целувки и финансиери със сушени дюли и орехи пекан, за закуска.

Жената, благодаря! Hug Чакам да я пробваш с дюли, да кажеш как е.
На мен ми хрумна да направя ябълковия пай с круши. Blush

Общи условия

Активация на акаунт