Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 23 593
  • 509
  •   3
Отговори
# 495
Ако при сервиране сладкишът с праскови се комбинира с топка заквасена сметана, крайният резултат според мен ще се подобри с леката киселинност на сметаната, която ще балансира сладостта на прасковите. Жената пита дали ще се получи технологично - поне аз така я разбрах, пък на вкус и предпочитания всеки да си преценява дали ще му допадне.

# 496
И аз благодаря за рецептата за сладкиша с кайсии. Майка много го правеше, но уви, не намирам рецептата.

Ще ползвам тук споделената. Иначе, най-отгоре, като финал, вместо орехи, майка настъргваше шоколад, това го помня ясно.

# 497
  • пак на Рив Гош
Аз правя подобен обърнат сладкиш и с ананас от консерва, като на дъното на тавата се слага и карамелизирана захар. Също не става лош.

# 498
  • София
Helene,

Може ли рецептата на портокаловия кекс. Опитах да я открия, но нещо не ми се получава.
Да, разбира се, заповядай:
https://www.marthastewart.com/948283/orange-yogurt-cake

# 499
  • При децата ми
To, че става - става, но на мен ми харесва възкиселият вкус на кайсиите. Прасковите са ми блудкави в сравнение с тях, а и са по-големи и дебели (мое мнение). Wink

Абсолютно съгласна! Точно заради киселия/резлив вкус на кайсиите, предпочитам с такъв компот да го направя, но в момента нямам.

# 500
Helene,

Може ли рецептата на портокаловия кекс. Опитах да я открия, но нещо не ми се получава.
Да, разбира се, заповядай:
https://www.marthastewart.com/948283/orange-yogurt-cake

Благодаря!

# 501
Момичета, реших да направя един мързелив Наполеон. Ще ползвам вместо блатове готови бутерсладки Сълзица. Обаче за крема се колебая. Чета много вариации и с нишесте, и с брашно. И само с мляко, и с мляко и сметана.
И най вече само с жълтъци или с цели яйца? Никога не съм правила варен крем с цели яйца и ме е страх белтъка да не се пресече. Та да питам вкусово и текстурно усеща ли се осезаема разлика ако кремът е само с жълтъци или с цели яйца?
За брашното спрямо нишестето, предпочитам с нишесте, да е по-фин.🤔

# 502
  • Euskal Herria
Само с жълтъци е по-фин крема. И аз предпочитам нишесте в крема, въпреки че домашния крем, който приготвяше свекърва ми (лека й пръст), беше с брашно и ставаше божествен.

# 503
  • In transit
May, действай само с жълтъци и нишесте. По-фин е вкуса и текстурата му, отколкото с цели яйца и брашно.

# 504
  • под тепетата
Аз пък такъв крем го предпочитам с жълтъци, а като изстине му слагам и разбитите на сняг белтъци.

# 505
  • София
В кремът за "Наполеон" не слагам нито брашно, нито нишесте и е с 1 яйце и разбито масло. Става ТОП! Yum

# 506
Много благодаря, момичета 🤗 и още една консултация: де факто се получава точно кремът за Карпатката. Само че се чудя кога да добавя маслото:
Да изчакам да изстине крема и да го добавя към предварително разбито масло: така става по въздушен, но дали ще успее да напои бутер сладките защото ще е студен крем със студен "блат" а и като го прибера в хладилника ще стегне.
Или към топлия крем маслото на кубчета и да ги заливам с все още топъл крем? Ще стане по бързо, но повече отива към бисквитена торта сякаш и дали ще държи форма като го извадя от ринга?
Големи дилеми а уж ми беше мързелив Наполеон 😆

# 507
Аз крема на Наполеон го слагам, когато е охладен (на стайна температура, не чак в хладилник), не топъл - не знам дали няма да се разкашка тестото от горещ крем, не съм пробвала. Да кажем, че с леко топъл съм правила, когато бързам, не го намирам за проблем. И в двата случая корите се овлажняват достатъчно добре, за да държи форма тортата и да се спои, без да се разпада или да е суха.Правя го с жълтъци и нишесте или брашно, добавям краве масло на кубчета, докато е топъл и разбърквам. Може обаче да се направи и по друг начин - да разбиеш до пухкавост маслото и да добавяш към него постепенно от млечния крем - ще стане по-въздушен.
Vanja77, как го правиш точно този крем с маслото и едното яйце - като класически маслен крем с добавено яйце в него или по друг начин?
Ще ми се да пробвам и него, особено сега през зимата.

# 508
  • София
Слагам яйцето със захар и прясно млякото на котлона да се вари, докато сместа се сгъсти. Оставя се настрани да изстине. През това време се разбива мекото масло. След това постепенно, по малко се добавя от млечната смес. Корите си ги правя сама. Ето цялата рецепта: *Наполеон*.

# 509
  • Бургас
За днес бях запланувала да забъркам един чийзкейк, пълна импровизация на крема,нооо....
Някой ми изяде единият пакет бисквити! Какаови! Имам и орехови, но не искам да смесвам двата видя. Не, че нещо пречи на основата, неее, изобщо даже! Просто реших да накажа разбойника! Ще чака още един ден! Утре ще го изпратя да купи бисквити и тогава ще го направя.
А крема - каквото стане! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт