Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 32 211
  • 709
  •   1
Отговори
# 690
  • Стара Загора
Sysly, този чийзкейк до сега все съм го правила с орехи, защото имаме домашни, но този път моят мъж ги е изял и нямах начупени, та за първи път го направих с бадеми 😁

# 691
Какаовата паста откъде може да се намери?
Хареса ми този сладкиш.
Имам доволно количество стевия, с нея ще се прави.

# 692
  • Euskal Herria
Предлагам помощ за сърбящи ги ръцете - хапвам сладко, дегустирам многократно! Ограничения имам откъм прясно мляко.
Ей това чаках! Че заповядай, де! Вярно, далечко съм, ама...

# 693
  • под тепетата
Ааа, градски! Аз ще те чакам като си дойдеш в Майнатаун Kissing Heart
Искам съвет от Роца и ni.tray- с колко да увелича продуктите за шоколадовия сладкиш,   че  20 см форма ми е мънЕчка!

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 17:17 от bilqna_69

# 694
  • Euskal Herria
И аз да питам - когато в рецептата има маскарпоне и крема сирене, мога да пропусна маскарпонето/да го заменя и цялото количество да е крема сирене, нали? Или много ще се промени рецептата? Просто не харесвам маскарпоне.

В коледната тема бях питала за изпращане на сладки по пощата. Е, направих го, експериментът е успешен. Хем пуснах колета по пощата, без някакви специални изисквания. Сладките са пристигнали невредими, пропътували са три държави. Simple Smile

# 695
  • Стара Загора
Какаовата паста откъде може да се намери?
Хареса ми този сладкиш.
Имам доволно количество стевия, с нея ще се прави.
Какаовата паста (или маса) я има в био магазините, но лично аз никога не съм купувала. Замествам я с черен шоколад.

# 696
  • под тепетата
YanaDG, аз съм пращала до Германия със Спиди и до Англия с БГ поща и не е имало проблем. Друг е въпросът колко ми излезе до Англия.
 Маскарпонето е с по- различна структура от крема сиренето. Трябва му нещо да го олекоти според мен.

# 697
  • In transit
Биляна, вземам те за дегустатор, че мм не смогва, а младежите ги няма в момента. Една приятелка каза, че ме мрази, защото много обича сладко, не може да отказва, ама всичко ѝ се трупа после. Joy Joy

Какаовата паста е 100% чиста шоколадова маса. Т.е ако ползвате по-висок % шоколад... 75-90% може да мине.

Яна, според мен зависи какво ще правиш и каква текстура/гъстота търсиш. Ако го направиш само с крема сирене, вкусът ще е различен. Аз бих го заменила с краве масло и рикота...или само с рикота, с кремообразна извара.

# 698
И аз да питам - когато в рецептата има маскарпоне и крема сирене, мога да пропусна маскарпонето/да го заменя и цялото количество да е крема сирене, нали? Или много ще се промени рецептата? Просто не харесвам маскарпоне.
........
Смело можеш да замениш маскарпонто с крем-сирене. И аз не го долюбубвам и го замествам със крим-сирене. С крем-извра също съм го замествала. Единствено в тирамису го харесвам, във всичко друго ми стои блудкаво някак, не усещам вкус.

Направих крем с тиквата. Тънка бисквитена подложка с крем от тиква, малко масло, мед и крем-сирене. За аромат сложих инд. орехче, малко джинджифил и цейлонска канела. Отгоре поръсих с наситнени карамелизирани орехи, нещо като крокан сътворих.
Да казвам ли, че две чаши вече липсват. За протокола, сама съм вкъщи. Joy

# 699
Sysly, ако ти е останала тиква, направи "Кисел с тиква" по рецепта на Пепчо. Ммм, мнооого вкусно кремче. Необходими са ти още портокали /мандарини/лимони, каквото имаш и в каквито съотношения (оригиналът е с портокали), нишесте, захар и сметана /прясно мляко (ако нямам течна сметана, слагам прясно мляко).

# 700
Sysly, ако ти е останала тиква, направи "Кисел с тиква" по рецепта на Пепчо. Ммм, мнооого вкусно кремче. Необходими са ти още портокали /мандарини/лимони, каквото имаш и в каквито съотношения (оригиналът е с портокали), нишесте, захар и сметана /прясно мляко (ако нямам течна сметана, слагам прясно мляко).
Благодаря, Fortuna, остана ми и ще го пробвам стига да успея да намеря рецептата. Нещо не успявам.

# 701
  • София
bilqna_69, нямаш проблеми, само да се реша да приготвя нещо! Hug

Sysly, с останалата тиква можеш да направиш: Тиквен десерт с канела.

# 702
Вчера цял ден мислих идея за торта и кремове че и аз си имам водолейче и днес щерката решила каква визия и вкус иска.Та напразно се тормозих.

# 703
  • под тепетата
Мдааа, усещам, че лятото ще се търкалям към плажа. На отиване добре, ама на връщане ще трябва с АТВ- то да ме дърпат нагоре Blush С моята добра и лакома телешка душа трудно отказвам на такива изкушения!

# 704

Общи условия

Активация на акаунт