🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 3

• 10 158
  • 229
  •   7
Отговори
# 180
Момичета, аз пак - какъв е рейтингът на снощната серия. Simple Smile

# 181
Добър е рейтингът, има повишение и в трите категории. По малко, но няма нужда от скокове, ей така плавно да върви е достатъчно.

Ох, хайде сега чакане на втория трейлър. Smiley

Акаунтът на сериала публикува рейтинга на фона на хорото от сватбата. Smiley

https://x.com/tasacakbudeniz/status/2014959869535682968?s=20

# 182
Мерси, Онче Hug
Ами браво, аз очаквах покачване. Blush
Отстъпват само в категорията Тотал на "ДГ" тази седмица, обаче са много над него в другите две категории.
Скрит текст:
ДГ: 16.61; 11.00; 13.55

# 183
Нека. "Далечен град" си има своята публика, която го обича, нека е на първо място.
Няма нужда Морето да вдига непрекъснато рейтинга, че още повече ще забавят разкриването на тайната. Satisfied
И аз се ядосвам като много зрители, че тяка я бавят, но реалността е, че сериалът е на държавния канал, с висок рейтинг- ами ще бавят, ще влачат, опитвам се обективно да гледам на това.
Иска ми се, естествено в следващата серия поне да се тръгне към това. Предполагам, че така ще стане. Адил вече започва да концентрира мислите си върху Елени. Елени с високия си интелект може да събере 2 и 2. Впрочем Есме можеше поне на нея да каже и умната и дъщеря да измисли подхода към казването на баща си. Есме направи голяма грешка, че продължава да мълчи. Вече няма накъде.
Фуртунци- както винаги подли, стовариха отново всичко върху Оруч. И върху самата Есме. Предполагам затова се сърди Елени- че Есме знае прословутата тайна и не я казва. Хубаво е, че Фадиме присъства на сцената, в която Есме побеснява в конака Фуртуна. Може пък тя да включи нещо.
Никак не ми иска Адил да научи чрез Севджан. Искаше ми се Есме да му каже. Да видим как ще го поднесат, нямам вече търпение. Пък да бушува после колкото ще това море. Адил със сигурност този път няма да прегърне Есме, а яко ще се разсърди. Даже си представям как Есме, след като успява да се разведе с Шериф , или по друг начин да се отърве от него, се прибира в бащината си къща, а не в конака Кочари. Не случайно бяха казани думите, че като се разведе, ще дойде в Кочари и т.н. Вероятно няма да стане така. Ще стигнем до точка 0 , Есме ще е в родния си дом и започваме да се ухажваме отначало. Smiley Предполагам, че на Елени ще и мине по-бързо и пак ще влезе в ролята на Амурче за майка си и баща си.
Исо и Фадиме ще ни разтоварват с процеса на истинско влюбване, нека сега той казва, че я възприема като приятел от казармата. Smiley

От тази серия имаме цели две нови песни, маестро Балтаджъ продалжава да твори за Морето. Blush Пускам сега едната, от сцената на Есме и Адил. По-нататък ще пусна и другата, за Исо и Фадиме.
Цвети, не знам дали към тази тема могат да се добавят в музикалната колекция или вече в новата. Ние и без това бързо я изписваме. Blush

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 15:32 от oncee

# 184
Онче, в тази вече не може, в следващата. Към  тази бях добавила всичко, което е излязло до онзи момент.

# 185
И аз си мисля, че вече другата серия и по-другата бомбата ще избухне. Ама не знам при кого първо. Май ще е разбере първо Фадиме. Там с този погром в къщата на Фуртуна, няма как Есме да не се изпусне и Фадиме да не разбере. Иначе във фрагмана друго ми направи впечатление Исо и Фадиме си обясняват как не се харесват. А защо да си обясняват това, освен ако се харесват. Беше много смешно, единият се дразни от другия, а другия го приема за приятел от казармата. Ама тази баба в началото на откъса май им предрече, че ще си имат момченце и двамата изпаднаха в шок. Те сигурно заради това са решили да само приятели, уж. 😀

# 186
  • Кърджали
Без да дочета - относно ритуала с прескачането на огъня - не е хърделез, това е на Герьовден. Този обичай е друг. На вечерта на 13ти срещу 14 януари турците от гръцки произход /по черноморският край са доста/ празнуват както те го наричат Каландар или румска нова година. Прескача се огън

В източната част на Черноморския регион (по-специално в Трабзон, Гиресун, Ризе, Артвин) това е традиционно новогодишно празненство, което се отбелязва в нощта на 13 срещу 14 януари, първият месец от годината според румския календар. Произхождаща от латинската дума „Calendae” (първият ден от месеца), тази традиция се празнува в региона с костюмирани пиеси и рими, символизиращи плодородие, късмет и настъпването на новата година.

Дата: Съответства на 14 януари по григорианския календар, но празненствата започват в нощта на 13 януари.
    Каландарска торба: Децата обикалят от врата на врата, казвайки „Каландарска нощ, камина“, и събират храна (кестени, плодове, ядки и др.) и пари от къщите.
    Преобличане: Младите хора или децата посещават къщите, облечени в страшни или забавни костюми.
    Ритуали за благоденствие: Традиционни ритуали са поръсването на вода върху вратата, оставянето на вратите отворени за благоденствена година и каненето на човек, за когото се вярва, че носи късмет, в къщата.
Регионални имена: Освен „Каландар“, в някои региони празникът е известен и като „Каландарис“, „Конколоз“ или „Епер-чепер“.
    Цел: Да посрещнем новата година с ентусиазъм, да се забавляваме през най-студените дни на зимата и да пожелаем прехрана и изобилие.

Каландар е културно наследство, което се съхранява от векове в Трабзон и околностите му.

Снощи рових доста да търся информация докато приритвах нервно че не мога да преведа думите на бабата. Но "манито" /то не е нито стих, нито наричане, нещо специфично тяхно и любимо на Гезеп, например/ е над моето ниво. Затова и в крайна сметка се отказах да преведа фрага, ако не мога да го направя както си заслужава, по-добре да не се захващам...

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 12:13 от Aлекcандрa

# 187
Аз да допълня, че самият ритуал наистина е много интересен. Това прескачане на огъня се прави и от влюбени, младоженци. И май се съдеше по това как ще скочат те какво дете ще им се роди.

# 188
Алекс, благодаря за инфото за този обичай в Черноморския край. Hands Plus1 Явно и времево съвпада с показаното във фрага. И явно прескачането на огъня е характерен за не един празник. Култът към огъня си е езически. Хъдърлез е в края на май и се свързва с нашите Гергьовден и Еньов ден. Но ... забелязвам, че и двата празника имат ромски произход.
И аз мисля, че наближава разкриването на истината за Елени. Толкова много хора вече я знаят, че няма смисъл вече да се крие, а Севджан ще си построи своя къща с изнудване. Grinning
Скрит текст:
Цитат
"Далечен град" си има своята публика, която го обича, нека е на първо място.
Онче, аз съм от тези, които гледат и двата сериала, а също и А.В.I. Публика съм и на двата първи и за мен е много благоприятно, че има конкуренция. Между тях има много общи моменти - затворени общности с традиции, задължаващи младите да ги следват; нахлуване и сблъсък със силни жени, учили и възпитавани на Запад и ... търсене на решения на стари и възпроизвеждащи се чрез поколенията проблеми в обществото. Любопитно ми е как се променят хората от всякакви възрасти и могат ли да се променят. И по рейтингите съдя за интереса към проблематиката.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 14:04 от Katya_I

# 189
Алекс, благодаря за инфото за този обичай в Черноморския край. Hands Plus1 Явно и времево съвпада с показаното във фрага. И явно прескачането на огъня е характерен за не един празник. Хъдърлез е в края на май и се свързва с нашите Гергьовден и Еньов ден. Но ... забелязвам, че и двата празника имат ромски произход.
И аз мисля, че наближава разкриването на истината за Елени. Толкова много хора вече я знаят, че няма смисъл вече да се крие, а Севджан ще си построи своя къща с изнудване. Grinning
Кате, прескачането на огън не е на Гергьовден или Еньовден, а е на Сирни заговезни, познат като Прошка. Тогава се прескачат огньове. И съвпад със с тяхното, тоест един и същ празник, който се празнува и тук и там. Различават се единствено по някои действия. Нашият празник също гони зимата, един вид, се посрещне пролетта. Да, има разлика от един месец, но в общи линии са аналогични празници. Тук също се обличат хората в различни костюми на места, освен това, както написах малко преди това, този празник е свързан и с влюбените. Там прескачат заедно и се гадае какво дете ще имат, тук в  нашите земи в миналото чрез огнени стрели момците показвали интереса си към някоя мома.
На Гергьовден, обичаите са свързани с цветя, поляни, реки, люлки.

# 190
# 191
Алекс, благодаря много за инфото! Hug И да спиш друг път! Blush
Момичета, интересни разсъждения, благодаря ви! Hug Обичам тази тема- всеки казва по нещо интересно и се допълваме.
Тази дума "Каландар" някак ми напомня на "Коледар", може би само звуково, но ми направи впечатление. Общото е, че и нашите коледари ходят по къщите, иначе за обличането в разни дрехи повече на кукерите напомня. На Кукерския празник "Старчевата" в Разлог някак ми повяха асоциации, който винаги е на 1 януари.
Празникът "Каландер", както пише Алекс, е в нощта на 13 срещу 14 януари- това е Нова година по стар стил.
Но е много интересна тази сравнителна етнография. От сега си представям хубави флашбеци на тази тема, а доколкото виждам тичащите деца по стълбите- ще има празник и в наши дни.

Кате,
Скрит текст:
а ти гледай и сравнявай кой как ще се справи в тези сериали с борбата на старото и новото. Може да споделяш, ако решиш. Аз гледах донякъде "Далечен град", даже щях да го възобновя, но като разбрах, че са съживили големия брат, реших засега да се въздържа- докато не го махнат. Blush
И друго- не е ромски, "румски" е празникът, който описва Алекс,  т.е. гръцки.

Ето я и песента на Исо и Фадиме. Blush

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 15:37 от oncee

# 192
Сега като изгледах серията с превод още повече съм на мнение, че това беше епизодът на Исо. Ще споделя някои моменти, които ми направиха впечатление и които наистина харесах. Първото беше още в началото как Исо донесе обувките и палтата на Адил и Фадиме до колата отвън, беше голям сладур тук. Второто беше, когато посрещнаха Елени пред врата, тогава Исо гледаше като се прегръщаха с наистина голямо облекчение и радост. Третото е онзи изблик на ревност, като Фадиме спомена, че на никое момче досега не е обяснявала толкова. Беше наистина хубав момент. Следващият беше като се скараха за сватбената рокля на сутринта след измислената къна, тогава той усети, че е разстроена и се притесни, тогава наистина си показа чувствата. Последно беше си цялата сцена на сватбата, от това как я успокояваше Фадиме и тръгваше да бърше сълзите и веднага се спираше на няколко пъти, до танцът им, в който си беше едно нескопосано обяснение в любов " Виж я съдба, преди тичаше и гонеше козите с ботуши и пушка в ръка, а сега си облечена в роклята на баба ми и танцуваш в прегръдките ми". Но на два пъти Фадиме си показа рогата за това, че ще командори мъжа си. Първият беше като държаха Шериф в конака на Кочари, Фадиме нали хвърли един поглед на Исо с думите " Давай", един вид да си влезе в ролята на човек на чичо си. Вторият е, на края сватбата, когато сваляха накитите и парите и Зарифе пак си пееше нейната песен, Фадиме пак с един поглед накара Исо да действа. Това напълно резонира със смешката на Исо, че ако стане заврян зет Фадиме ще тича насам натам с пистолети и пушки, а той да се занимава с домакинството. 😀
Но най-красивият за мен момент беше, когато започна хорона и Адил хвана ръката на Исо и я подаде към тази на Фадиме.☺️

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 18:58 от Mimya

# 193
Казвате серията била на Исо, а аз смятам,че това беше серията на Фадиме. Как играе това момиче,сърцето ми се скъса заради нея.
Хубава серия,малко мудна,въпреки постоянното вадене на оръжия за всяка дума
Надявам се да доразвият някои моменти от сценария,не да ги хвърлят на публиката и после да забравят ,че ги е имало.Като задържането на Елени,например.
Смешно ми стана с изнудването от Севджан-как никой не я попита за какво и са пари,ако я предадат на властите и влезе в затвора?
Изнуди си ги жената и това е.....
Доста лесно става изнудването в този сериал....
И за прокурорката ми стана смешно-убиецът и човекът продал дете до нея,тя търси със свещ престъпления ...

# 194
Цитат
Казвате серията била на Исо, а аз смятам,че това беше серията на Фадиме. Как играе това момиче,сърцето ми се скъса заради нея.
И за мен Зейнеп Атълган беше блестящата в епизода. Страхотни сцени направиха с Улаш Туна Астепе.
Зейнеп съм я гледала в "Присъда", тогава май започваше, беше едно ... пухкаво момиче, което ... се справяше. Но тук е много променена, както външно, така и като игра. Hands Plus1

Общи условия

Активация на акаунт