Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 67

• 17 487
  • 181
  •   6
Отговори
# 165
Мики, да са живи и здрави рождениците. И двете торти са чудесни, а цифрата направо обира овациите. Прочетох и рецептата, много добре си я описала и бих се пробвала сега на 8мия рожден ден на детето.
От мен кисело зеле със свинска плешка в гювеча:

# 166
Plectruda ,благодаря Hug Мики много здрави и щастливи да са рожденниците ти,страхотни неща си сътворила 😍, както и всички останали момичета 😉 . От мен картофи със сметана, шунка и моцарела. Успешен ден на всички!

# 167
Може ли бърз въпрос за супата Залевайка от блога на Мики.
Мики или някои друг, който я е приготвял, правили ли сте го със сурова наденица?
Аз не съм прочела явно правилно и купих сурова наденица. Сега сложих супата, но видях че трябва да а е пушена и на снимката ми изглежда като да е друг тип наденицата.
Чудя се дали да не я оставя без наденица, вместо да сложа тази суровата?

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:50 от rozi4ka222

# 168
  • Sofia
Соленки с 🧀🥚🥕

# 169
Doli, може ли рецепта за тези соленки?

# 170
Розичка, ползвай си наденицата! Само я запържи добре преди това, за да не стане варена само. Не мисля, че без месо ще получиш очаквания вкус. Успех!
Лека вечеря снощи

# 171
  • Sofia
Doli, може ли рецепта за тези соленки?
Скрит текст:
Аз я промених леко.
Разбърках настъргания 🥕и🧀.Добавих 1 🥚,вместо краве масло сложих 1суп.л.кокосово и в брашното добавих 1/2ч.л.бакпулвер и шарена сол.

# 172
mama iasi , много ми хареса рулото, което си направила. Може ли да споделиш рецептата? Благодаря! 😘

# 173
  • ВАРНА
Да са живи и здрави рождениците!Чудесна торта,Мики!
Пилешко якитори
Чеснова разядка със слънчогледови семки
https://www.instagram.com/reel/DUBTpCHAcw4/?igsh=eWN5OW9iMGdoNTM3

# 174
  • При децата ми
Живи и здрави да са ти рождениците, Мики! Tada
Да се радвате на хубави споделени моменти заедно, още много време! Flowers Four Leaf Clover
Мики, рецептата за тортата има ли я в блога?

Много вкусни неща сте приготвили всички! Heart Eyes

От мен:

Принцеси с шунка и кашкавал.

Спаначена супа.

Скрит текст:

Наденица с картофена салата.

Снощи правих зелеви сарми с кълцано месо в гювеч, но забравих да снимам. Забравих и салатите да снимам и т. н.

Fatalina (объркала съм имената Grinning), може ли рецептата за баницата с точени кори?

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 09:32 от Hrispa76

# 175
Салатите ни тази вечер. Т.н. витаминозна - цвекло, ряпа дайкон, моркови, ябълка, лимонов сок и зехтин. Втората - обери хладилника: макарони, кисели краставички от туршия(млечно-кисела ферментация), варени яйца, суджук, задушени печурки в малко зехтин, копър, настъргана 1/4 глава воден кромид лук, 2 скилидки пасиран чесън, майонеза, сол, черен пипер и лимонов сок.

Ето я рецептата за баницата с точени кори.
Скрит текст:
Ами малко дълго е описанието, но ще пробвам. За тестото: 600 - 700 гр. брашно, 1 чаена лъжичка сол, разбъркана добре в брашното, прави се краденче в средата и в него се сипва 1 чаена лъжичка оцет и 400 мл приятно топла вода(да не пари на пръста). Замесва се средно меко тесто, като ако има нужда при омесването се прибавя по малко брашно. От тестото се правят 4 - 5 малки питки, които не се натискат да са плоски и се поставят върху хартия за печене, поръсена с брашно да не лепнат.  Отгоре също се покриват добре с брашно. Оставят се така около 10 минути да постоят и да се отпуснат. През това време се подготвя плънката.
В купа се разбират леко 4 - 5 яйца(зависи от размерът им), добавя се 1 кофичка от 400 гр. кисело мляко(добре е да е било на стайна температура поне 1 час преди тови), разбита в нея 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат, в сместта се слага 1 равна чаена лъжичка сол и около 300 гр. натрошено сирене. Сместа се разбърква и е готова за баницата. Подготва се тава за печене на баницата като на дъното се слага хартия за печене, поръсена с малко разтопено хладко масло или с олио. Взима се една от питките и се разточва с тънка и дълга, дървена точилка върху наръсено брашно на масата/плота, като не се натиска силно и при всяко завиване на кората същата се нарсъва с брашно, така че да не залепва за точилката, както и корато да ни слепва при завиване около точилката. Кората се точи леко без да се натиска докато стане сравнително тънка. Завива на руло с точилката и с ръцете леко те търка и върти едновременно от средата към двата края на точилката(дали го обясних ясно не знам). Така се навива и развива, и поръсва вески път с малко брашно, не повече от 3 пъти и се отваря цялата кора. Когато е готова се намазва с олио(аз не обичам вътре да ръся с разтопено масло, защото така баницата като изстине става твърда), но да не е много и се поръсва от планката навсякъде.  Навива се на руло и после на кравайче се поставя в средата на тавата за печена. Следващите кори се приготвят по същият начин и се редят около първото кравйче като се застъпват крайчетата на предходното руло. Може да се ползва и правоъгълна тава и тогава корите се оставят в тавата завити само на руло едно до друго. Когато в тавата се наредят всичките кори, отгоре съвсем леко, без да се натискат се амазват с хладко разтопено масло. По време на точене на последната кора се включва фурната да загрява на 160 градуса с вентиратор с горен и долен реотан. Готовата баница, намазана с разтопеното масло се поставя във фурната за печене за около 20 - 25 минути(зависи си и от самата фурна) или докато се зачерви отгоре и отдолу. Когато се изпече се изважда да се охлади добре и тогава се реже, за да не се сглетави. По желание докато се охлажда може да се покрие с кухненска хартия и кърпа, за да е по-мека. Ако се предпочита баницата да е по-хрупкава не се покрива с нищо.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:23 от Fatalina

# 176
# 177
  • там където има винаги вятър
mama iasi , много ми хареса рулото, което си направила. Може ли да споделиш рецептата? Благодаря! 😘
Благодаря, но нищо особено.Този път реших "фалшивото тирамису" /умирам за него/да го направя така.

Скрит текст:
Използвах 2 пакета по 12 броя бишкоти - нали в един голям пакет са по 4 самостоятелни.
* наредих ги върху кухненска хартия на 3 реда по 8 броя, като преди това ги потопих в кафе/по рецепта взета от тук, трябва да е смесено с прясно мляко - но рядко купувам/
за крема смесих:
* объркана 1 кофичка заквасена сметана + захар
* разбита 100 мл течна сметана/да не я хвърля/ + захар
Намазах бишкотите, поръсих с какао и в единия край наредих малини.
Завих на руло. Установих че в края крема трябва да е малко, че при завиването изтича Rolling Eyes
 Останалия крем смесих с течен шоколад от буркан и намазах отвън. Не ми се играеше да правя розички отгоре.

# 178
  • София
.                  .                  .

# 179
Вчера - супа Залевайка, от блога на Мики. На визия не я издокарах, защото май не си темперирах добре сметаната, но пък на всички вкъщи ни допадна много на вкус.
Днес - шоколадов десерт от съседната тема "домашни десерти". Пак не го докарах на визия, но пък е вкусен за любителите на шоколада.

Общи условия

Активация на акаунт