Липса на цикъл и Зафрила

• 109
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!
На 16 години съм и имам проблеми с цикъла. Първият ми дойде в началото на февруари, вторият – началото на май, а последният – края на юни/юли.
Важно е да отбележа, че съм професионален спортист и тренирам интензивно, но се храня добре, не пазя диети и теглото ми е нормално. Нямала съм никакви оплаквания, болки и се чувствам добре, както обикновено.

След 7 месеца без цикъл посетих гинеколог. Прегледа ме с ехограф и всичко беше наред. Сега ще си направя изследвания на хормоните,но лекарката ми изписа Зафрила – 1 таблетка веднъж дневно за 10 дни, за да се предизвика цикъл.
Прочетох за това лекарство и обсъдихме с майка ми, но се притесняваме да го започна. Освен, че не е предназначено специално за предизвикване на цикъл, прочетох и за редица странични ефекти и доста хора споделят негативни мнения.
Ще се радвам, ако някой има опит с Зафрила или може да сподели съвети.
Благодаря предварително!

# 1
Не бързайте да прибягвате до хормонални препарати.
Рядко явяващия се цикъл е типичен симптом на интензивно физическо натоварване. Ако приемате добавки за спорт - преосмислете това. Ако приемате протеин - намалете количеството му.
Вземете си от аптеката витамин Е, фолиева киселина и започнете прием. Градински чай също - пак го продават в аптеката.

# 2
Нормално е в началото менструалният цикъл да не е редовен, особено през първата година.
Освен това теглото може да е нормално (каквото и да означава това), но процентът мастна тъкан да е нисък, а това се отразява на цикъла.
Не бързай да приемаш хормонални таблетки, по-добре намерете читав ендокринолог, който се занимава със спортисти.
Спортният лекар какво казва по въпроса? Едва ли си първата спортистка с такъв проблем, няма да си и последната.

# 3
Нормално е в началото менструалният цикъл да не е редовен, особено през първата година.
Освен това теглото може да е нормално (каквото и да означава това), но процентът мастна тъкан да е нисък, а това се отразява на цикъла.
Не бързай да приемаш хормонални таблетки, по-добре намерете читав ендокринолог, който се занимава със спортисти.
Спортният лекар какво казва по въпроса? Едва ли си първата спортистка с такъв проблем, няма да си и последната.

Със спортен лекар не съм се консултирала ,но имаме такива прегледи веднъж годишно.Относно добавките,не приемам нищо.

# 4
Аз също съм на мнение, че може да изчакаш с хормоналните препарати. До три години след идването на първата менструация цикълът се намества. Направи още една консултация с детски гинеколог. Например д-р Кедикова.
Отделно това, че спортуваш интензивно, със сигурност оказва влияние.
Има и добавки, които обикновено изписват в началото като Инофолик комби, витамини.

Общи условия

Активация на акаунт