Отговори
# 420
Кате, подкрепям напълно мнениет ти! За мен и Бехрам, и Тахир са от един дол дренки, но Доан не може да се приравнява с тях по никакъв начин.
Фи, според мен, Сефа е с вазата, едва ли е друг.
Относно документа, който е ключ към свободата на Мелек... Мисля, че е именно този, оневиняващ Бердан за убийството на майстор Юсуф. Чудят се в х, защо фамилията на Чаала е различна от тази на баща й. Не знам дали има конфликт между Доан и Йълмаз. Вероятно Доан е поискал от Йълмаз прословутата кутия.

# 421
Момичета, 😍, фрагът е боНба! Еве, благодаря за превода!🥰
Изчетох ви с интерес, но по отношение на вината, смятам, че всеки има глава на раменете и съвест. Т.е. никой не може да накара някого да направи нещо, особено лошо, ако той не иска. Няма как Бердан да накара Юсуф да убие човек, ако Юсуф не иска да го прави. Другото си е бягане от отговорност, демек, накараха ме. Е, как ще те накарат, ти глава имаш ли да помислиш какви са последствията. Берхан е долен подстрекател, но не е виновен.

# 422
Нинка, това с главата, която може да мисли преди да стреля, важи за главите, които не са задръстени с предразсъдъци (от рода на честта на един мъж е  жена му или дъщеря му) и не действат импулсивно, и завладени от омраза. Тези глави са ограничени и първо стрелят, после започва мисленето как да се оневинят. Grinning
Еве, какъв ще е този документ, оневиняващ Бердан и съхраняван от Тахир?
А това за разликата между фамилията на Чаала и тази на баща й въобще не съм го забелязала... Ако е така, става интересно какво знае тя за смъртта на баща си...

# 423
Кате, това е проблем на манталитет, така е, но вината е на действащия. Другият само си говори. Знам, че нещата не са бели и черни, но трябва да има чисто човешки критерии, когато става въпрос за убийство. Иначе, като се замисля, колко пъти всеки е казвал: ще те убия, заплаха нали, но не го е правил. Хората говорят неща, които не мислят. Та, едното са думи, другото- дела. Не думи, а дела, по тях съдим. Поне моите разбирания са такива.
Т.е. не може да оправдаем някой, само защото е имал такова възпитание или предразсъдъци. Това е двоен стандарт.

# 424
Далече съм от идеята Доан да бъде слаган в едно уравнение с Тахир и Бердан, мисля, че и Ками също нямаше това предвид.
 Въпросът, който тя повдигна и аз разширих е: защо след като извоюва своята независимост, т.е. става лекар, далече е от зловредното влияние на баща си и т.н., не се връща, за да потърси някаква информация за това какво се случва с човека, когото баща му праща в затвора? Това е най- малкото, което може да направи. Също така, макар че има давностен срок при убийство (20 години), Доан е могъл да свидетелства преди този срок да изтече. Защо не го прави? Прекъсването на връзката с баща му не е равносилно на автоматично снемане на вина, която той така или иначе изпитва.
Иначе, да - Доан определено изпитва и дълбок срам от неволното си съучастие към най- крайния акт, който може да бъде извършен спрямо човешко същество. При него нямаме размити граници между добро и зло, придържа се в правилното платно, но... въпроса го изложих по- горе.
Нинка, няма бягство от отговорност, защото и стрелецът, и подскрекателят носят равна или близка отговорност. Законът в това отношение е категоричен.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 21:43 от Fi79

# 425
Юсуф Кескин е бащата - Чаала Йонджу Blush

# 426
Фи, Доан няма вина, той също е жертва. Как да свидетелства срещу собствения си баща?
 Ако се разсъждава така, Тахир не започна пръв, той защити Синан от Юсуф. Оказва се, че виновни тогава са Синан и Махинур. Заради тяхната любов се случи убийството на Юсуф. Но това не е правилно.

# 427
Цитат
Иначе, като се замисля, колко пъти всеки е казвал: ще те убия, заплаха нали, но не го е правил. Хората говорят неща, които не мислят. Та, едното са думи, другото- дела. Не думи, а дела, по тях съдим. Поне моите разбирания са такива.
Нинка, ако не вярваш в подстрекателството към убийство, което си е тежко престъпление, означава ли, че не вярваш и в склоняването към самоубийство?
Питам от чисто любопитство. Връзката с темата ни е косвена? Simple Smile
Цитат
Доан няма вина, той също е жертва. Как да свидетелства срещу собствения си баща?
  Доан на 17 беше готов да свидетелства срещу собствения си баща, но беше спрян и то точно пред полицейското управление. Защо Доан на 27 да не свидетелства? Или Доан на 35 да не свидетелства? Давностният срок не е изтекъл, брат му и сестрите му са пораснали, което не ги прави толково уязвими, така че...защо?

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 21:54 от Fi79

# 428
Цитат
Иначе, като се замисля, колко пъти всеки е казвал: ще те убия, заплаха нали, но не го е правил. Хората говорят неща, които не мислят. Та, едното са думи, другото- дела. Не думи, а дела, по тях съдим. Поне моите разбирания са такива.
Нинка, ако не вярваш в подстрекателството към убийство като тежко престъпление, означава ли, че не вярваш и в склоняването към самоубийство?
Фи, къде ме засили, Simple Smile Ами не знам, не съм мислила по този въпрос.
Май сме за друга тема. Simple Smile
Аз се опитвах да оневиня Бердан, донякъде, пък навлязохме в дълбоки теми.

# 429
Оффф, сега като го гледах трея със субки, излиза, че документа е дело на Йълмаз и баща му. Излиза, че бащата на Йълмаз може би е бил адвокат на Тахир и Йълмаз е наследил тая позиция. Техен ще е документът и вероятно е нещо,  свързано с оръжието или някой свидетел. Той затова Бердан подтикваше Чаала да отстрани Йълмаз, а той си има специално помещение във фирмата.
Уф, че заплетено. Head Band

# 430
Какъвто и да е бил  Бердан , след престоя и преживяното в затвора е излязъл още по-лош и озлобен. Той иска да бъде оневинен и  използва всякакви методи за това. Дори беше наредил да убият Мелек.
Чакам Тахир да се събуди и поеме вината си , но едва ли ще стане.
Не оправдавам Бердан, ужасен е, но може да го погледнем и от тази страна :
Бердан - подстрекател
Доан - съучастник
и двамата са престъпници според закона. Единия - в затвора , защото заслужавал , другия - далеч от семейството , заплашван, но на свобода. Кой е по-прецакан ? Това са фактите , без симпатии към даден герой.
Тахир изобщо няма да го слагам до тях - убиец , заплашващ да  избие семейството си, ако Доан го предаде. А още не е известна съдбата на съдружника му. Жив ли е или е още  един труп на сметката на Тахир.
Сложно е .

# 431
Цитат
Нинка, ако не вярваш в подстрекателството към убийство като тежко престъпление, означава ли, че не вярваш и в склоняването към самоубийство?
Фи, къде ме засили, Simple Smile Ами не знам, не съм мислила по този въпрос.
Май сме за друга тема. Simple Smile
Аз се опитвах да оневиня Бердан, донякъде, пък навлязохме в дълбоки теми.
Точно защото се опитваш да оневиниш Бердан, при лесно доказуема вина, ти зададох другия въпрос. Simple Smile
Иначе, знаеш, че си те обичам! Kissing Heart

# 432
Как мислите , Йълмаз ще предаде ли документа доброволно или ще иска нещо  в замяна. Много мазен ми се вижда и хитър.

# 433
Фи, 😍, филмът ни увлече, а адвокат Чаала ни вдъхнови, да адвокатсваме, дори на Берхан. 🤣 Какво да се прави  всеки има право на защита.

# 434
Сложен е казусът със свидетелстването срещу роднина. Поради това в модерното право право на гражданина е да Не свидетелства срещу роднини.
Цитат
Законодателят винаги е подхождал изключително внимателно към свидетелстването от страна на близки на обвиняемото лице, към участието им въобще в конкретния наказателен процес. Това е така поради присъщата на съпружеството и близкото родство психологическа нагласа, която може да се определи като стремеж да бъде защитаван съответният човек или поне да не му се вреди[5]. Отношенията и емоциите в семейството, в тази микросреда, обичайно се характеризират с взаимно уважение, всеотдайност и дори жертвоготовност[6]. Винаги се е гледало някак с неприязън[7] на това съпруг или родител на обвиняемия да свидетелства срещу него, дори да казва истината. От друга страна, предвид тази изконна психологическа нагласа, приема се за много вероятно, а и извинимо, съпругът, родителят или детето на обвиняемия да съобщи неистина или премълчи истина при свидетелстване, в негова полза.
Редактирам се. Въпреки това, в края на фрага Доган казва, че макар и късно, справедливостта трябва да възтържествува. И че Мелек не може да носи отговорност за гадостите на баща им.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 22:12 от Katya_I

Общи условия

Активация на акаунт