Боледуването на децата ни - тема 94

• 6 638
  • 444
  •   5
Отговори
# 420
  • София
Какво дълго проследяване? Има си изследвания и като не ги покрие - детето е с астма. Поне ние правихме изследвания, тестове за алергия, но като цяло още на спирометрията се отхвърли диагнозата.

# 421
Вече е с Т 37,8. Омърлушен. АБ не ни мърда. Довечера сме на преглед. Кашлицата не спира. Гърдите го болят, като кашля. Та ще видим. Аман вече.

От все сърце Ви пожелавам да се оправят всички болни дечица. Revolving Hearts

# 422
Какво дълго проследяване? Има си изследвания и като не ги покрие - детето е с астма. Поне ние правихме изследвания, тестове за алергия, но като цяло още на спирометрията се отхвърли диагнозата.

Какви изследвания освен спирометрия? А тя от каква възраст натам може да се направи?
При нас детето още няма 3,но  диагнозата беше поставена защото вече има 8-9 бронхиолита. Правени са само изследвания за алергии ECP и IGE и понеже са в норма се счита, че е неалергична астма

# 423
Моите и двамата на 3 и 6 години са с кашлица. Суха кашлица, усилваща се вечер и през нощта. През деня почти не кашлят. Бяхме на преглед във вторник, на малкия гърлото е червено, а на баткото има някакъв секрет по задната страна на гърлото,който не може да изкара. Изписа и на двамата антибиотик Ксимебак, но не го започнах. Те нямат температура,нито сополи,гърдите са чисти,активни са,спират ми тока по цял ден вкъщи. Не виждам смисъл от този антибиотик. Правя инхалации с физиологичен разтвор три пъти на ден,вечер пускам овлажнител в стаята им. Давам inner ear , мечета с витамин Д,Ц и цинк. Н малкия давам и ампула калциев глюконат. Първата нощ чак повърна от кашлица в леглото. Дайте съвет

# 424
  • София
Има още един тест с духане на облачета (по спомен)и той беше преди спирометрията. Сега как се казваше точно не мога да си спомня. Иначе тия за алергии са кръвни при нас каза да не се занимавам с другите, защото ще са много и няма смисъл и може да не се отчете точно. Пуска и допълнителни кръвни изследвания.
От каква възраст не знам, защото каза, че например на 3г са много малки за да схванат идеята на изследванията и съответно да покажат правилно. Вероятно от 4-5 годишна възраст нагоре.
Иначе независимо от това и беше даден медикамент за астматици, който аз отказах да приема, защото тя астма няма!
Lucresia Кашлицата вероятно идва от секретът стичащ се назад. И да, възможно е даже да се задави и повърне. Изкарайте секретът напред , тука в тема сме обсъждали 1-2 спрейчета. Тоя антибиотик за сопол изписан.....

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 13:43 от I.R.

# 425
Lucresia, аз не мога да дам съвет, но да те питам от колко време даваш inner ear? Виждаш ли ефект от това? Аз отскоро започнах да го давам, не очавак уау ефект.

# 426
  • shumen
Мира,Вентолин не правим,но при нужда Флексотид има изписан.Пристъпи ми е правил,но дали го израстна или от физиотерапиите тази година не ми е правил.Но разболее ли се е нещо ужасно.
Ваня,за астма ние правихме кръвни тестове и спирометрията.Аз не знам защо си мислех,че се израства в пубертета,а докторката тогава каза,че при някои може и обратното да стане и тогава да се открие.
Lukresia,а защо АБ при чисти гърди и без Т?
Емилия,дано се разминете с АБ.

# 427
Малки са още за тестове за астма, след 5. Нямат уменията и капацитета да издухват силно и целенасочено както трябва.

Между другото, понеже доста четох по темата, при малките деца при нас веднага лепват диагноза астма спрямо бройка бронхиолити на година, тъй като няма как да направят тестовете доказващи я. Определят я като алергична, ако пристъпите се провокират от алергия, или вирус индуцирана, ако са при разболяване както беше при моето дете. Мен тази диагноза доста ме наплаши в началото и при повече четене се оказа, че по света това го наричат virus induced wheeze, или в превод вирус индуцирани хрипове. Усещате накъде бия нали? Това състояние всъщност не е астма, в класическия си вид, просто дробовете са по реактивни и чувствителни, слабо място. Може да се превърне в астма, но може и да се израсте. И всъщност е доста често срещано при по малките деца.

# 428
Моите и двамата на 3 и 6 години са с кашлица. Суха кашлица, усилваща се вечер и през нощта. През деня почти не кашлят. Бяхме на преглед във вторник, на малкия гърлото е червено, а на баткото има някакъв секрет по задната страна на гърлото,който не може да изкара. Изписа и на двамата антибиотик Ксимебак, но не го започнах. Те нямат температура,нито сополи,гърдите са чисти,активни са,спират ми тока по цял ден вкъщи. Не виждам смисъл от този антибиотик. Правя инхалации с физиологичен разтвор три пъти на ден,вечер пускам овлажнител в стаята им. Давам inner ear , мечета с витамин Д,Ц и цинк. Н малкия давам и ампула калциев глюконат. Първата нощ чак повърна от кашлица в леглото. Дайте съвет

Аз бих си слушала лекарят. Имайте напредвид, че с тези симптоми може да си докарате усложнения. Но всяко дете е различно, разболяванията са различни и различни неща действат. Успех и бързо възстановяване.

# 429
Казвала съм го и преди години в темата, аз бях с астма като дете в следствие на безкрайно много бронхити и пневмонии.  Имах помпичка салбутамол винаги в раницата и бях освободена от физическо. След 8ми клас повече проблеми не съм имала, сърцето ми се разтутяваше от вентолин, с помпичката не съм имала никакви странични ефекти.

Както и очаквах малката е с варицела. Каката не е под карантина. Ваксина не можем да сложим защото е с брутални сополи.

# 430
Направих тест на детето за грип, отрицателен е. Педиатърката каза утре сутрин пак и ако пак е отрицателен ще пусне кръвни да видим там как е. Каза, ако е грип, че пак ще си пие Тамифлу, нямало ограничения за приема. Можело и грип Б да е, все повече настъпвал..

# 431
Има и алергична астма, която се поставя точно при проследяване, а не с кръвни. Синът ми така реагираше, винаги с пристъпи при вирус и когато започнат да цъфтят от март до май навън дървета и треви. Надявам се с хипосензибилизацията се подобрят нещата.
Danaeka точно исках да напиша и аз, че щом има лека астма си му трябва за такива неспирни кашлици вентолин на спрей, ще започне да отхрачва бързо. Аз си му викам вентолин, при нас е салбутамол направо като име.
Освен нова нали беше писала, че е направил пристъп и са му били урбазон преди 2-3 седмици.
При нас се разбра, с RSV е, има и други от групата. Били са 4 деца днес.
Много смотано излях половината течност на теста та не можах да тествам за грип понеже знаех вече, че има случай на RSV в градина и сложих течност в графата RSV и адено.

# 432
  • София
За цъфтеж също има кръвни и те са като алерген. Каката и тя с “лека” алергия според пулмоложката.

# 433
Имам част от изследванията на детето. Сатурацията е ниска според мен и според референтните стойности...81%, друго няма нищо извън норма. IgEтотала е 78,но в граница, т.е. под 100. Чакам сега пулмолога да дойде за нощна смяна да видим какво ще каже. С вентолина кашля много по-малко, но днес се разтрепери и ги виках. Мериха и пулса, нищо и нямало.

# 434
Да, тези при нас излезнаха, знам към какво е алергичен. Обаче когато е алергия към вируси само с проследяване ще стане работата докато се усети човек.
Иначе моето въпреки астмата на тази спирометрия винаги е с отличини резултати. Ходим на 6 месеца.
81% сатурация си е критична. Няма ли да и дадат кортизон? Окридо са изписвали на моето.

Общи условия

Активация на акаунт