Боледуването на децата ни - тема 94

• 8 688
  • 600
  •   1
Отговори
# 570
Ние имаме помпичката Оптичембър на Филипс и я ползваме за фликсотид. Може ли да се прави и вентолин? Един единствен лекар ми го е споменавал, другите не, но чисто като ефективност същото ли е като да се направи с инхалатор?

# 571
Може, да. Същото е, да. Включително и при пулмолог са го прилагали така, ако е трябвало на момента да се действа.

Още един плюс - ако трябва да го правиш през нощта, докато детето спи. Не му бучиш на главата с инхалатора да го държиш буден 10 минути, фъс фъс за 10 секунди и си готов.

# 572
  • София
И каква е логиката да те мъчат с инхалатор да седи детето сумати време, а да не изпишат такова нещо?

# 573
Може, да. Същото е, да. Включително и при пулмолог са го прилагали така, ако е трябвало на момента да се действа.

Още един плюс - ако трябва да го правиш през нощта, докато детето спи. Не му бучиш на главата с инхалатора да го държиш буден 10 минути, фъс фъс за 10 секунди и си готов.

Аз за нощни инхалации ползвам от тези безшумните, които стават и с батерии и пак го правя докато детето е в леглото

# 574
И каква е логиката да те мъчат с инхалатор да седи детето сумати време, а да не изпишат такова нещо?
А каква е логиката да ти изписват аб капки за очи за в носа? Или за бронхит антибиотик? Или за червено гърло антибиотик? Или за всеки сопол секрет? Или гадните антибиотици флуорохинолоните, които тук вече не се изписват защото са остарели и с доказани тежки странични действия? Забелязала съм, че много лекари си карат по старата школа и така им е по-удобно. Дано младите лекари са по-светски и по-отворени.

# 575
А ако има доказана бактерия в носа, която трябва да се лекува? Няма капки за нос с АБ, значи да си пие перорален, за да не ползваме капки за очи?

# 576
Ами, значи, сополите и кашлицата не болест. Нали така беше Simple Smile

Frozen,пиши после какво е казал лекаря.
Такъв накрайник в БГ не съм виждала да изписват и аз.
Изписа пулмикорт, но за да имам за всеки случай. Той от сутринта не е кашлял така. Дори вече е доста на рядко и е влажно. Това не ме успокоява разбира се. Изписа му билков сироп, да чистим носа с фиуал и инхалации с физиологичен. Гърлото му е зачервено и каза че го боли и корема на доктора. Вкъщи не се е оплакал. Ще го видим. На stand by съм и дебна.

Каза че правилно съм реагирала като съм дала ериус като му е паднал гласа вечерта и за студения въздух като се е разкашлял. Всичко това го знам от вас Simple Smile

# 577
  • София
А каква е логиката да ти изписват аб капки за очи за в носа? Или за бронхит антибиотик? Или за червено гърло антибиотик? Или за всеки сопол секрет? Или гадните антибиотици флуорохинолоните, които тук вече не се изписват защото са остарели и с доказани тежки странични действия? Забелязала съм, че много лекари си карат по старата школа и така им е по-удобно. Дано младите лекари са по-светски и по-отворени.
Ми аз при такива от старата школа не ходя… Та питам каква е логиката и защо не биха казали? Казват ако не дават държиш го и така. Аз лично такъв проблем не съм имала ама има и деца дето не седят.
Иначе капките за очи са начин да не пиеш през устата и да ти навреди повече особено за деца дето всеки месец са с някаква бактерия из носа. Но като цяло си има и локални антибиотици за нос дето си действат и например няма да пиеш през устата

# 578

Размишлявам си на глас само, при интерес всеки да си се обърне към лекаря.

Още от раждането на детето от всякъде ни залива информация колко са важни инхалаторите. Едва ли не е от първите покупки, които се правят. Почти всеки в дома си има и е логично да ти изпишат препарат подходящ за уреда, който имаш вместо да купуваш допълнителен. Големия плюс на инхалатора все пак е и физиологичния разтвор. А и се предполага, че той се прави доста по-често от колкото другите лекарства. Според мен и тези камери не са толкова популярни при нас, малко хора знаят за тях, на малко места ги има налични. В аптека например не съм ги виждала, а инхалатора даже и в бебешките магазини го има.

При лекари дето изписват капки за очи за нос не ходя. Секрет съм изследвала 2-3 пъти, но без значение от резултатите хремата си е минавала и сама. По-дълго време, но сама. Винаги поставям под съмнение лечението и поемам отговорност дали да го спазя или не. Помните едно време как се изписваше антибиотик - ако на 2рия ден не се е смъкнала температурата, почвай го. Сега вече знаем, че е изключително грешно, но за съжаление много лекари продължават тая практика.

# 579
Ние за системи сме ходили по няколко дни на стационар в поликлиника България. Ако се наложи пак там ще отида. Ежедневно наблюдават детето и всеки ден дават временна епикриза. За 5 дни дадох околко 600 лева последния път, но фонда всичко ми изплатиха. Ходихме за по 4 часа всеки ден.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 19:30 от Hexe2021

# 580
Локалното лечение в носа има смисъл когато сополите са гнойни, продължават над 10 дни, има миризма, а в същото време няма други симптоми. До 7-8г децата почти не страдат от класически синузит, така че секрета често отива към ушите. Така става и при моя най-редовно. По принцип, има назална антибиотична маз, но по мое мнение с мехлем е много по трудно. Как ще му намажа носа ОТВЪТРЕ с тампон, като по час и половина се гоним за капките. Другото е че капките минават по носоглътката и така обират и по гърлото и каквото има тръгнало към ушите.
От както го изследвам при първи наченки на гной не ми е правил отит. Съответно не пие системен антибиотик и не се нарушава цялата микрофлора на цялото тяло. На носоглътката, да. Тя става пък по неустойчива и завъртаме колелото отново.
Тук говоря само за моето дете, според мен има физиологична особеност и за това прави отити отма. И бактериални и серозни. Аз като дете също бях така. Помня колко ми беше гадно постоянно да ми слагат капки в ушите.
По моя опит, това с АБ капки в носа е по-ново като практика. Записвам си да питам моя близък доктор. 😃

# 581
Frozen, аз затова съм като луда и правя микробиологии всеки месец на носен секрет. Моето ако има бактерия, няколко дни седи с прозрачен сопол, добре е, после рязко започва да кашля, дълбоко. И секретът се сгъстява. Почти винаги става така, въпреки честото чистене на носа. Някои деца ги удря в ушите, а други правят бронхити, моето е от вторите. Затова си го усещам и често прибягвам до аб капки. Лятото имаше сопол, но не капах. Тогава бяхме много време навън, нямаше толкова вируси и просто не се дразниха толкова дихателните пътища, както сега.

# 582
Абсолютно. Точно така, седи си с бистър сопол и до няколко дни оппаа 🌱
И той лятото изкара един безобиден сопол, иначе. Чак не можех да повярвам. 🦄

# 583
  • shumen
Аз инхалатор купих като ми направи няколко бронхита и пневмонии,за да избегна всеки път лежането в болницата.Моя е от тези,които правят чести бронхити.
So close,аз не пускам на всяко разболяване секрет,но си познавам детето и усетя ли,че има нещо веднага го започвам с капките за нос.
Ваня,как са децата?

# 584
Дани снощи го заведохме в спешното, че направи гаден лек спазъм от кашлицата. Добавиха само Вентолин към лечението. Чувало се някакъв "ластик" който трябва да излезе. Направиха му и кръвни изследвания, които са в норма.

Бързо възстановяване на всички болни дечица.

П.с Аз предпочитам лекарите от старата школа.

Общи условия

Активация на акаунт