Пътуване с бебе

• 281
  • 11
  •   3
Отговори
Здравейте,
Искаме да посетим тазгодишните коледни базари в Европа като използваме личен автомобил.
Търся съвети, препоръки и всякакъв опит за дълго пътуване с едногодишно бебе.
Какво е нужно като документи, багаж, почивки и тн и тн.
Ние сме свикнали да обикаляме много, включително когато бях бременна направихме една скромна обиколка на централна Европа с личен автомобил. Обаче сега вече ми е много притеснено, тъй като има нов шериф в града. 😅
Благодаря предварително за всяко мнение!

# 1
Много вода ще изтече до тазгодишните коледни базари. Поживейте, опознайте се с бебето, пък като дойде ноември, тогава си правете плановете. Универсални съвети почти не съществуват, особено от сега с бебе на два-три месеца за такова на една година.

# 2
  • София
Паспорт на бебето и сте вие. Не знам кое ви притеснява в случая…
Количка, топло одеяло, топли дрешки, малко подготовка на храната и нищо друго не е различно.

# 3
Повече ме притесняват почивките, които е редно да се правят, тъй като пътя е дълъг. Досега винаги сме го взимали "наведнъж", без паузи. На колко часа е редно да се спира, какво е максималното време, което може детето да седи в столчето. И като цяло дали подобно "приключение" е възможно и приложимо с бебе.

# 4
На 2-3 часа поне трябва да спирате според мен. Столчето за кола запарва и моята дъщеря винаги се потеше на гърба, ако стои твърде дълго. Та по -добре да се избягва това потене, за да не се налага преобличане на пътя.

# 5
Първо да е живо и здраво бебето и да расте здраво и щастливо!
Лично аз не бих предприела такова пътуване с толкова малко дете зимата. Не си споделила, къде точно мислите да ходите. Коледните базари има навсякъде в Европа.
Ще ти дам два примера с неща, които да обмислите.
Зима, тръгваме за кино. Затварят напълно магистралата пред нас заради катастрофа. Стоим 2 часа в студа и не се движим. Постепенно я отварят. Излизаме от първия изход, с нас излизат съответно много коли. Прибираме се. Селските пътища са също задръстени. Отсечка около 45 мин я караме поне 1,5 часа. Детето беше на може би 5 години и пак не беше най-приятното преживяване. Случва се често по немските магистрали.
Лято Хърватска. Колата дава грешка и не можем да продължим. Търсим сервиз, наемаме стая. Чакаме да я оправят и продължаваме. Ако е зимата и около празници може и да се окаже трудна задача.
Нашето дете започна да прави продължителни пътувания с кола около 4тата година, преди това със самолет. След дълъг път с кола е кисело, изморено, иска да си почива. Няма да му е баш да слезе от столчето и да седне в количката за да обикаля коледни базари.

# 6
Първо да е живо и здраво бебето и да расте здраво и щастливо!
Лично аз не бих предприела такова пътуване с толкова малко дете зимата. Не си споделила, къде точно мислите да ходите. Коледните базари има навсякъде в Европа.
Ще ти дам два примера с неща, които да обмислите.
Зима, тръгваме за кино. Затварят напълно магистралата пред нас заради катастрофа. Стоим 2 часа в студа и не се движим. Постепенно я отварят. Излизаме от първия изход, с нас излизат съответно много коли. Прибираме се. Селските пътища са също задръстени. Отсечка около 45 мин я караме поне 1,5 часа. Детето беше на може би 5 години и пак не беше най-приятното преживяване. Случва се често по немските магистрали.
Лято Хърватска. Колата дава грешка и не можем да продължим. Търсим сервиз, наемаме стая. Чакаме да я оправят и продължаваме. Ако е зимата и около празници може и да се окаже трудна задача.
Нашето дете започна да прави продължителни пътувания с кола около 4тата година, преди това със самолет. След дълъг път с кола е кисело, изморено, иска да си почива. Няма да му е баш да слезе от столчето и да седне в количката за да обикаля коледни базари.
Благодаря много за първия полезен коментар. Точно това исках да чуя, мнение, на някого с опит.
Много амбициозно мислехме за Виена/Братислава/ Будапеща, но наистина трябва една много добра организация и винаги едно на ум.
Прави сте, че време има дотогава, но пък и едно такова пътуване си иска подготовката, а тя не е никак малко.
Чувала съм за много пътуващи с каравани.

# 7
Пък колко приготовление да изисква едно такова пътуване? 10 месеца?
Ясно, че сте на някаква хормонална вълна сега, но идея си нямате с какво ще се сблъскате идните месеци. Никой не знае. Дали изобщо това бебе ще може да пътува, дали ще има нужда от специфични грижи и внимание, как ще преминава през периодите, които предстоят, как ще се чувствате като родители...
Не е нужно някой да ви казва изрично, че по пътя покрай празниците може да има задръствания, че колата може да има проблеми и че пътуването с бебе е по-бавно от това на двама възрастни.

# 8
Непредвидени неща винаги може да се случат и няма да ходим винаги с чадър понеже можело да завали.
Ние не живеем в България и пътуваме поне веднъж с колата до там откакто детето е по-голямо. Като беше малко правихме повече спирания за раздвижване, сладолед, тоалетна. Отделно винаги в средата на пътя нощувка, къпане, спане в легло. Това удължава неимоверно пътя. Понякога има чакане по границите, летните месеци пък е кошмар.
Моят съвет е първо да видите детето как ще е с пътуването в кола. Децата не винаги са така както на нас ни се иска. След това да пробвате кратки пътувания. В зимния сезон неудобството е също, че стоят вътре затоплени, после ги обличаме за навън, после пак вътре. Някой с основание спомена изпотяването от столчето.
Първият коментар за мен е най-правилен - правете плановете когато знаете може ли/иска ли детето да пътува в кола, как му понася столчето в колата, вози ли се в количката ..

# 9
  • София
Извадете на детето паспорт и изчакайте да наближи времето за пътуванията. Тогава вече ще знаете навиците и особеностите му.
Преди това може да тествате през годината с пътувания в страната или до съседните държави.
Пътувания със самолет са приемлива опция,когато полетите не са особено дълги.

# 10
Пък колко приготовление да изисква едно такова пътуване? 10 месеца?
Ясно, че сте на някаква хормонална вълна сега, но идея си нямате с какво ще се сблъскате идните месеци. Никой не знае. Дали изобщо това бебе ще може да пътува, дали ще има нужда от специфични грижи и внимание, как ще преминава през периодите, които предстоят, как ще се чувствате като родители...
Не е нужно някой да ви казва изрично, че по пътя покрай празниците може да има задръствания, че колата може да има проблеми и че пътуването с бебе е по-бавно от това на двама възрастни.
Впечатляващо е колко ясно знаете какво е нужно, колко време трябва да е подготовката и дори какви „хормонални вълни“ преживявам. 😅Ако нямате реален опит с пътуване с едногодишни, коментарите извън това не са полезни нито на мен, нито на някого, който би прочел темата след време.
Непредвидени неща винаги може да се случат и няма да ходим винаги с чадър понеже можело да завали.
Ние не живеем в България и пътуваме поне веднъж с колата до там откакто детето е по-голямо. Като беше малко правихме повече спирания за раздвижване, сладолед, тоалетна. Отделно винаги в средата на пътя нощувка, къпане, спане в легло. Това удължава неимоверно пътя. Понякога има чакане по границите, летните месеци пък е кошмар.
Моят съвет е първо да видите детето как ще е с пътуването в кола. Децата не винаги са така както на нас ни се иска. След това да пробвате кратки пътувания. В зимния сезон неудобството е също, че стоят вътре затоплени, после ги обличаме за навън, после пак вътре. Някой с основание спомена изпотяването от столчето.
Първият коментар за мен е най-правилен - правете плановете когато знаете може ли/иска ли детето да пътува в кола, как му понася столчето в колата, вози ли се в количката ..
От известно време правим пътувания из страната, като най-дългото засега е било 6 часа, с една почивка за хапване и памперс, тъй като бебешонката си спинка.
Оставям темата, тъй като бих се радвала на още практични съвети и споделяне на опит. Благодаря на включилите се досега, отсях това, което ми беше полезно. ❤️

# 11
къде точно искате да ходите? Базари има и в Германия, и в Крайова, Кавала, съвсем различно е.
Аз лично, за места по-далече от съседните страни бих взел самолет (освен ако част от целта не е да се върви бавно и да се разглежда по пътя)
И без бебе така, пък с бебе съвсем

Общи условия

Активация на акаунт