Всичко е честно в любовта и войната

• 891
  • 19
  •   3
Отговори
Всичко е честно в любовта и войната!
Вярвате ли в тази максима?
Кои са допустимите ви граници в отношенията?
Кое е допустимо и недопустимо?
За кое бихте дали време?
Кое бихте простили? А кое не?

# 1
Мислех правилото е: В любовта и във войната всичко е позволено.
Не вярвам, но за много хора е вярно.

# 2
За мен си е поредното оправдание, използвано, когато е удобно. И да по спомен, изразът е с "позволено".
Един вид манипулация.

# 3
Оправдание за какво?

# 4
Всичко е честно в любовта и войната!
Вярвате ли в тази максима?
Кои са допустимите ви граници в отношенията?
Кое е допустимо и недопустимо?
За кое бихте дали време?
Кое бихте простили? А кое не?

Мисля, че има несъответствие между цитираната максима и зададените въпроси. Това, че всичко е честно (позволено всъщност) важи за действията срещу съперниците, а не за отношенията вътре във връзката.
Иначе за въпросите с тиретата - всичко е според зависи и не мисля, че ей така, наизуст, мога да напиша нещо.

# 5
  • София
„Всичко е позволено в любовта и войната“ означава, че в ситуации на крайни емоции или екзистенциална борби, хората често оправдават действия, които при нормални обстоятелства биха били неморални или неприемливи.
Удобството да прикриваш собствената си емоционална и човешка немощ.

Много съм сензитивна на тема войни, та затова съм толкова крайна.

# 6
  • София
Мислех правилото е: В любовта и във войната всичко е позволено.
Не вярвам, но за много хора е вярно.
И с двете изречения съм напълно съгласна.

# 7
Има една такава песен "Love Is A Battlefield" (Любовта е бойно поле).
Да, вярвам че има хора които само така биха получили любов (каквото и да значи това).
На моралистите това няма да им хареса, но това винаги е било така откакто свят светува.

# 8
  • Далечният изток
Позволено, не честно.
Позволено не е равно на честно. Точно че да получиш, каквото искаш - мъж/жена или територия/власт /или за каквото там се води войната/, може би не се постига с честни средства. Затова и изразът "позволено е" - да играеш не съвсем по правилата. За някои е валидно, за други не. Аз с лъжа и измама не искам да съм постигнала каквото и да било, нито мъж, нито нищо.

# 9
Знам израза, благодаря. Simple Smile
Точно това питам. Честно ли е?
Моралният оттенък според всеки.

# 10
Нечестни средства, измама не бих оправдала, ако става дума за любов. Не мисля, че е редно изобщо да се приравняват любов и война, тоест, не одобрявам максимата. Обичаш - спечели любимия човек, но не и с непочтеност, не и с насилие.

# 11
  • София
Аз имам една теория, която май ще се окаже чиста истина.
Всеки човек е токсичен по някакъв начин. И всеки човек може да понесе определено количество токсичност.
Та, аз лично знам колко мога да понеса и нито грам повече.

Например тъпотии като скандал на висок тон, пиене, наркотици, подвикване за домакинстване, даване на тон за финансите ми или децата ми - направо блокирВам.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 22:42 от Rockstar

# 12
  • Melmak
Много са ми далечни тия философщини и драми.
Честно няма. А също и не мисля, че в любовта всичко е позволено, камо ли във война. Светът е преживял и преживява още войни, които не са честни, най-вече заради невинните граждани, които страдат най-много.

А в любовта при мен правилото е много лесно и просто, като не те искат - иди си. Нито ще се боря за някаква любов, нито войни ще водя, нито ще драматизиран. Никога и не ми се е налагало, ако човекът те обича и иска да е с теб, ще бъде. Ако не, живи и здрави!

# 13
Знам израза, благодаря. Simple Smile
Точно това питам. Честно ли е?
Моралният оттенък според всеки.

Ами явно не го знаеш или по-точно – не го разбираш.
Максимата иска да каже, че във войната и в любовта са позволени нечестните средства. И то не между партньорите, а между съперниците. Да победиш съперника с хитрост, ако не става със сила, и да завоюваш обекта – град, държава или сърцето на някого.
Нищо общо с това, което всъщност питаш.

А във връзка с „честното“ – историята я пишат победителите. И тях не ги съдят.

# 14
  • София
Ахаа, в смисъл един мъж да прецака друг мъж заради жена?
Или една жена да прецака друга?
Ами да, случва се, то си е в реда на нещата.

Общи условия

Активация на акаунт