В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 116
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Предстои ни ясла и честно казано това с взимането много ме притеснява.

Реално няма да можем да се организираме по-рано от 18:00 без нещо, заради работния ден и се чудя дали детето няма да остава последно. Не ми се иска да е така всеки ден и да се чувства зле.
В същото време, обаче наблюдавам градините около нас и още към 16:00 ч. има сериозен трафик– явно доста родители взимат децата доста по-рано. Това още повече ме навежда на мисли дали няма да сме от „късните“.

Как е при вас:
- В колко часа взимате?
- Има ли деца, които остават до 18:00?

Става въпрос за частните детски градини. Засега мислим за частна.

Ще съм много благодарна за споделен опит!

# 1
В България дъщеря ми беше на ясла 1 г, и понеже беше ковид имахме възможност да я взимаме в 16ч. Долу-горе по това време ги взимаха всичките деца. В редките случаи когато съм я взимала около 17ч. ми правеха физиономии. Много тъп манталитет. Това в държавно детско заведение.

После се преместихме в щатите, където продължи в градина (тук няма държавни, всичко е частно) и вече я взимахме след 5ч, тъй като моето работно време беше до 5. Случвало се броени пъти да стои до 6 без нещо, но винаги персонала е бил усмихнат и вежлив.

Във вашия случай, предполагам че няма да е проблем да взимате детето по късно, тъй като си плащате, но за самото дете в началото ще е натоварващо да стои дълго време в градината. Съвета ми е да не се притеснявате, защото децата са адаптивни и бързо свикват с различни условия. Обяснете в градината, че имате работно време и за това детето стои повече. Когато имате възможност да го взимате по рано, правете го, за да може да си почива. Важно е да не се преуморява от малко, за да не се отразява на имунитета.

# 2
Децата ми са в първа и втора яслена група (в държавна градина), малкият все още го взимам на обяд, големият - между 16 и 17 часа. Все още съм в отпуск, а и работя от вкъщи, затова мога да ги взимам рано.

По мои наблюдения в 1-ва яслена до 17 ч. са взели всички деца, рядко остават до по-късно.  Има само едно детенце, което е там от 7 до 19 ч., майка му го отглежда сама и няма как да го вземе по-рано.

Във 2-ра ясла ги прибират по-късно, в 18 ч. все още има поне 4-5 дечица. Последните ги взимат около 18:30.

За най-малките е имало коментари от персонала, че за децата е стресиращо да са в яслата по 10 часа на ден и е хубаво да ги взимаме възможно най-рано, но не са се държали грубо или да са мрънкали. Като цяло сме доста доволни от персонала в градината.

# 3
Ок. 17-17,15 ч.
Повечето деца ги вземаха в периода 17,30-18 ч.
Между 18-30-19 ч. оставаше дежурен учител с останалите деца.

Общи условия

Активация на акаунт