Мили родители, търсете правата на децата си! - тема 2

• 56 415
  • 679
  •   1
Отговори
# 150
...
Дали аз уцелих момента или са станали по -отзивчиви незнам но им Благодаря  bouquet

Напоследък, колкото пъти съм ходила до социалните винаги са се държали много добре Peace Много мили, отзивчиви, дори единия път се забавих с някакъв документ, но те оправиха нещата, така, че да не загубя парите.

# 151
Здравейте!
Имам въпрос и дано някой успее да ми отговори, че тук ме пращат от врата на врата и нищо не разбрах до момента...
На детето ми му се полага безплатно санаториумно лечение от социални. Все още не сме я ползвали. Та въпроса ми е - знае ли някой каква е процедурата? От тук личната лекарка ми казва, че трябва да се направя аз на болна, със бъбречно заболяване, да ми дадат направление, за да отида на  санаториумно лечение и да взема със мен детето, което всъщност ще ползва процедурите и след това ще възстановят сумата от почивката  на детето от социалните...
Такава ли е в действителност процедурата? Защото от друга инстанция ми казаха съвсем различни неща и аз вече не знам на кого да вярвам... И защо аз да се правя на болна, след като детето си е със урологичен проблем?

Всъщност, сетих се и за още един въпрос Simple Smile
Какво става със изплащането на помощта, ако се измести детето в друго населено място? Всички документи наново ли се изготвят и подават във съответната соц.служба? Или ще загуби детето правото си на помощта?
Много объркано стана, но дано някой ме е разбрал и ми отговори Simple Smile

П.П. Пропуснах да кажа, че от социални ми казаха, че не знаят каква е процедурата по първия ми въпрос  Tired

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 15:58 от Елеонора_76

# 152
Как не знаят? На мен ми казаха, след като сме били на санаториум, да представим фактурите в социални и те ти ги превеждат. Не сме ползвали още такава услуга и не знам с точност.

# 153
Ели Вики има право на санаториум. Това би трябвало да е вписано в социалната оценка. Отиваш на санаториум, и след това носиш в социалните фактурите. Те ти възстановават сумата до някакъв размер, не помня точно, но ще титам и ще ти кажа. Понеже предполагам че сте с ТЕЛК, без чужда помощ, твоят престой е платен.

# 154
Елеонора_76, правото на балнеолечение трябва да е определено в социалната оценка на детето.
В санаториума трябва да идете с направление от личния лекар /което после се прилага към молбата за отпускане на помощта/. Вземате касови бележки и фактури за заплатени нощувки, храна и проведени процедури. Касовите бележки и фактурата трябва да са издадени в един ден. В социалните се носи копие от ЕР на ТЕЛК, копие от социалната оценка, медицинското направление и фактурата. Осребряват се до 165 лв. Ако в ЕР е определено правото на чужда помощ на детето, на придружителя се възстановяват също разходи за нощувки и храна до 165 лв. Т.е., ако детето е с ЧП, се възстановяват разходи до 330 лв. Също така не трябва да сте ползвали намаление от НОИ. Мисля, че има и някакъв срок да се подадат документите /май един месец от връщането/, така че гледайте да подадете документите по-навреме.
По втория  се преместите на друго място, трябва да си смените личната карта и да уведомите Д"СП" по предходния си постоянен адрес. Оттам ще ви издадат удостоверение какво сте ползвали. На новото място се кандидатства наново. Желателно е да се направи това, защото понякога има промени в законите и не можем да уведомим лицата, които не живеят на декларирания постоянен адрес, а и е неприятно да ходите за подаване на всяка молба до предходното си местоживеене.

# 155
Много благодаря за отговорите и разясненията!   bouquet

# 156
На нас ни дадоха 100% с придружител за 2 години.Датата на инвалидизация ни е 14.09.2006 тоест преди една година.Искам да питам тези две години от кога се считат от датата на инвалидизация или от датата на решението на ТЕЛК,която е 27.09.2007.

# 157
"за 2 години" означава, че валидността на ЕР на ТЕЛК е 2 години. Т.е. детето е със 100%, с придружител до 27.09.2009 г.
А щом датата на инвалидизация е 14.09.2006 в молбата за изплащане на помощ по чл 43 напиши, че искаш "да ти бъдат изплатени парите със задна дата - от датата на инвалидизация" !!! (т.е. от м. октомври 2006 г)
 Peace

# 158
Благодаря за отговора

# 159
  • София
Здравейте мили мами. Simple Smile
И аз имам въпроси, на които се надявам да получа отговор. За първи път се сблъсквам с подобни проблеми и не знам как да процедирам от тук нататък. Embarassed  Детето ми е с астма.
Вчера си взехме първото ни ЕР на ТЕЛК - София. Дадоха ни 60% с чужда помощ за срок от 3 години. Дата на инвалидизация е датата на издаване на мед.направление за ТЕЛК, т.е 26.09.07г. Заболяването на детето и диагнозата Астма е поставена 05.09.2006г. Това е първата ни Епикриза с такава диагноза. От тогава сме на специално лечение. Та въпросът ми е, не би ли трябвало датата на инвалидизация да бъде 05.09.2006г. а не 26.09.07г. и защо е така??? newsm78 Ако в крайна сметка ЕР може да се обжалва заради тази дата какво трябва да направя?. Ако ЕР е правилно...какво следва да правя? Къде и за какво мога да подавам документи? Моля, помогнете ми, сблъсквам се за първи път и като чета колко неразбории има направо не знам от къде да го подхвана. newsm78Предварително благодаря на всички, които се включат.   bouquet

# 160
От 26.09.07 е установена инвалидноста,защото тогава сте минали комисия на телк.
Сега си вземаш решението от телка ,удостоверение за раждане на детето и личните карти на двамата родители и отиваш в социалните .Подаваш молба за двойни детски ,молба по чл.43 по която трябва да ти се изплати сума със задна дата от датата на заболяването т.е. носи и 1вата епикриза,в която е установено заболяваннето.И трета молба за социална отценка
,която ще бъде изпратена в закрила на детето и оттам трябва да те поканят на интервю, за това как е самото дете при какви условия живее ,какво работят родителите или като цяло за семейното положение.И от там определят дали се полагат добавки за лекарства,транспорт ,обучение,интеграция.
Когато си подаваш документи винаги си носи копие а оригинала само за достоверност и пак си го прибираш.
Успех  bouquet

# 161
Наистина ли ,при социалната оценка правят интервю с болния или неговите родители?При нас май си действат по стария метод-според решението на ТЕЛК без да са и видели очите на оценявания.

# 162
При нас ми се обадиха и ме поканиха на интервю!
А аз си носих и някои документи -изследвания,за по точна соц.отценка.
Но може би защото бяхме за пръв път! Thinking

# 163
При нас идваха в къщи за оценка.
Ванче, dama, според мен за дата на инвалидизация ТРЯБВА да бъде записано 05.09.2006!!! Това, че след година сте подали молба за ТЕЛК НЕ ОЗНАЧАВА !!! че детето не е било със заболяването още през 2006. Епикризата го доказва.
До колкото си спомням ЕР се обжалва в 14 дневен срок. Аз лично бих обжалвал. 12  месеца по 112 лв не са малка сума! Успех Peace

# 164
  • София
Не знам.... newsm78 казват ми, че ако обжалвам ще се протака дълго време, вероятно няма и да има нужния резултат. Бременна съм, вече ми става все по-трудно да ходя напред назад с градския транспорт и много се се чудя дали да се захващам с обжалването.
HJKL-vanche мислиш ли, че социалните биха признали друга дата освен тази, която е посочена в ЕР????
Да, вярно е парите не са малко за 1 година назад, ама ходенето, нервите, ядовете. Всъщност пред коя инстанция трябва да се обжалва ЕР! newsm78
Благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт