Мили родители, търсете правата на децата си! - тема 2

• 56 414
  • 679
  •   1
Отговори
# 75
Искаш да кажеш 21 %

# 76
  • София
това исках да кажа, да. Мерси. Да не стряскаме хората.
Още ми е сутрешно. А и нервирано.
На Личната и намалили направленията и не щя да даде за рехабилитация. Един път годишно стигало. А, че е с изкривяване на някои стави, че не може да си изпъне дясната ръка напълно и че куца, на кой му пука.

Уф, сори, оплаках се.

# 77
Мимми, настоявай пак, докато ти даде. Другия начин е да се преместиш при друг, имаш време до края на месеца. Но няма да има кой знае каква полза, защото всички лекари са такива- все нямат, и все нямат.
Успех ти желая.

# 78
  • София
Едва ли ще се преместя. Тези поне са две и когато и да отида /сутрин или следобед/, има кой да ми обърне внимание. А рехабилитацията този път ще си я платя.
Мерси.

# 79
mimmy, anane,
Никъде в закона не пише до колко % имате право на 70% от МРЗ.

ЗИХУ:
Цитат
Чл. 43. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
     1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
     2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Правилник за прилагане на ЗИХУ:
Цитат
Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, подават молба-декларация съгласно приложение № 6 до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
     (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) В срок 20 дни от подаването на молба-декларацията директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане.
     (3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молба-декларацията, в 7-дневен срок от издаването й.
     (4) Заповедта за отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане задължително се мотивира.
     (5) Заповедта по ал. 4 се обжалва пред директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
     (6) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца на подаване на молба-декларацията.
     (7) Изплащането на добавката може да се извършва по касов и безкасов път.

Следователно имате право на 70% от МРЗ считано от датата на инвалидизация (но не по-рано от 01.01.2005 г.) до датата на изтичане на решението на ТЕЛКК.

# 80
  • София
Може пък да се заинатя и да пробвам да видя какво ще стане.

# 81
Живко,благодаря ти!
ТЕЛК на дъщеря ми е валиден до август ,тази година.Отсега се подковавам за тогава...Когато отидох 2005г. в социално подпомагане,ми се изсмяха-казаха да си сложа решението в рамка и въобще да не им искам никакви пари...Почуствах се като просяк...
Но сега няма да ме смачкат.Тук, във форума,научих до-о-оста неща!
Пак ти благодаря и на всички,които споделят информация!
ДОбре,че сте вие...

# 82
Анане
според това което Живко е пуснал може да отидеш да си ги потърсиш със задна дата чл. 43 до  01.01.2005 г. щом Телка ви е от 2005 година
пробвай
пише се молба и специално се попълва че ги искаш със задна дата.
не се оставяй така
успех

# 83
Ох,Кунето,преди малко го асимилирах...Вече си уредих копие от въпросния ДВ...Във вторник отивам на война!Ще ги направя на трътки!Април подавах документи за детски и там профилактично си пиша,че дъщеря ми има 10%...Как ще ги...Добре,че сега не работят...

# 84
Пропуснах да цитирам закона за изплащането на парите със задна дата:

ЗИХУ, чл. 43, ал. 4:
Цитат
(4) Правото на месечна добавка по ал. 1 се погасява в срок три години считано от края на месеца, за който се отнася.
Алинея 1 е тази, която определя кой има право - цитирал съм я в предишния си пост.

Още един закон...ЗАКОН за семейни помощи за деца
Цитат
Чл. 7.  (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че детето:
      1.  не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
      2.  (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
      3. живее постоянно в страната.
      (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Размерът на помощите по ал. 1 се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
      (6) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) При условията на ал. 1, т. 1 и 3 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се изплаща независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4.
Правилник за прилагането му:
Цитат
      Чл. 19.  (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
      (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 6 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението.  Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.

Цитирал съм само алинеите и точките, които се отнасят за нашите деца.
С две думи - имате право и на двойни детски. От датата на решението ТЕЛК, ако е издадено преди по-малко от 3 месеца или от датата на подаване на молбата.

# 85
Благодаря ти!

# 86
anane, не се надъхвай много за скандали. Това е пак от ЗИХУ-в частта за допълнителните разпоредби:
Цитат
2. "Човек с трайно увреждане" е лице, което в резултат на анатомично, физиологично или психическо увреждане е с трайно намалени възможности да изпълнява дейности по начин и в степен, възможни за здравия човек, и за което органите на медицинската експертиза са установили степен на намалена работоспособност или намалена възможност за социална адаптация 50 и над 50 на сто.
По-скоро заложи на новото явяване на ТЕЛК. Ако определят над 50 % ТНР, можеш да търсиш парите със задна дата от дата на инвалидизацията, както вече ти е обяснил Живко.
ПП-Видях, че и за двойните детски сте говорили. Добавям и цитат от Допълнителните разпоредби на ППЗСПД, касаещ изплащането им:
Цитат
2. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) "Дете с трайно увреждане" е дете на възраст до 16 години с 50 и над 50 на сто трайно ограничена възможност за социална адаптация или дете на възраст от 16 до 20 години с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност.

Последна редакция: сб, 09 юни 2007, 00:27 от kati_v

# 87
Ех,Кати...Само където подпалих фитила...Сега ще поддържам бойна готовност!
Благодаря!
Да са ни живи и здрави децата,пък другото ще го наредим!!!

# 88
Е-е-е,ти пък Росонери....
Щях да бъда най-щастливата мама,ако ТЕЛК отговаряше на реалността...
Но Даун си имаме и това е ...
Според комисията това  е нищо...

Анане, извини ако съм те засегнала с нещо Praynig Лошо не съм имала впредвид!
Аз за това казах, че не са хора тези от ТЕЛК. Имаше такъв случай по новините относно ТЕЛК - % за Даун. Едно семейство се жалваше...

# 89
Росонери,за какво засягане говориш??!!!!
АЗ само си въздъхнах...изпъшках си огорчението...Уф,не мога да предам интонацията...Като закачка!С усмивка!
Лошотията и обиждането си ги пазя за ТЕЛК!
Бай-бай,Росонери!

Общи условия

Активация на акаунт