Мили родители, търсете правата на децата си! - тема 2

• 56 415
  • 679
  •   1
Отговори
# 600
аз си получих заповедта 154 чл. 43 и 50лв - двойни детски
и ако имате интеграционни добавки - може да станат като на Здравчето към 240
днес ще видя какво има в картата
вече трябва да са януарските и увеличените  Wink

# 601
Точно 256,50 лв.По чл.43-154,00 лв.,двойни детски за едното дете,25 лв.за другото дете и 27,50 лв. соц.интеграция.

# 602
Така. Обадих се по телефона. Решението ни е излязло. Имаме завидните 10%. Мечтая си един ден да отговарят на истината...

Сега ще пишем молба за обжалване (такава ми казаха, че е процедурата - молба в свободен текст). Така ли е наистина?
И още един въпрос - отправните точки за определяне на процента са "Приложение № 1 към чл. 58, ал. 1". Този чл.58 от кой закон е?

# 603
Според гугъл:

"Приложение № 1 към чл. 58, ал. 1"

от:

НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността

Приета с ПМС № 99 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г.

# 604
здравейте...днес попадам на форума и искам да попитам нещо...синът ми  е на 10 год. и е с астма от 1 година...всеки месец ходим на прегледи в медицинска академия  за дозиране на лекарствата и да му правят спирометрия...но до сега така и никой не ми е казал че може да бъде диспансеризиран.искам да попитам кой трябва да направи диспансеризирането и после дават ли му група инвалидност...придружител и какво още...много съм невежа в тия неща а и в болницата никой не обяснява...благодаря предварително

# 605
schatsi здравей
    Трябва да имаш епикризи и изследвания доказващи заболяването на детето. След това караш личната да ти издаде една етапна епикриза и протокол описващи заболяването и т.н.И после подаваш молба по район до комисията. Направо се учудвам че досега никой не ти е казал че трябва да го направиш. Мисля че най добра инф. може да ти даде личната докторка. Но общи линии това са нещата. След като подадеш документи ще трябва да изчакаш около 3 мес. да ти изпратят писмо и в него ще е описано датата на която ще трябва да се явиш и какво да представиш.

# 606
  • Русе
В този ред на мисли да питам кога се подава молба за преосвидетелстване?По-рано или след датата на изтичане?Например нашия изтича ноември тази година.Кога да подам?
За тези си въпроси получих отговор,но не уточник,че детето става на 16 години.И така-минаваме ТЕЛК,а после?От къде,как ще се вземат парички?Към пенсионното ли минаваме или пак от социалните?

# 607
Нашия телк е докато навърши 20г.
До навършване на 18г.ще получава всички социални добавки,а след 18г.за да получава  двойни детски и по чл.43 трябва да се представи служебна бележка ,че продължава да посещава училище ,ако посещава разбира се.
И на децата завършили средно образование и навършени 16г им се полага стипендия по инвалидност,ако ходи на училище и ако има над 71% инвалидност пенсия по инвалиданост към РУСО.

# 608
  • в полите на Балкана
Момичета знае ли някой дават ли все още от социалните паричките за приспособяване на лично МПС за каране от инвалид?По рано се даваха ако не е използвано облекчението за внос на автомобил без мито. Сега митото отпадна. newsm78 Какво стана с частта за приспособление? Имам познат с увреждане на долните крайници след катастрофа и иска да пригоди автомобила си за да се придвижва сам.

# 609
  • София
Момичета, може ли по някакъв начин да разбера дали има смисъл да се явяваме със сина ми на ТЕЛК? Той има рядко увреждане - Синдром на Поланд, което означава вродена липса на главен гръден мускул. Нашата педиатърка е против да се явяваме, не знам поради каква причина. Досега нямала дечица, минали на ТЕЛК, може би затова не иска да ни съдейства. И да не сме предизвиквали съдбата, така ми каза. Ми, според мен ние вече сме я предизвикали, така че искам да се възползваме от всичко, което се полага на сина ми. Та искам по някакъв начин да разбера колко горе-долу процента биха му дали, за да знам дали има смисъл изобщо. Ако има смисъл ще направя скандал на личната и ще ми приготви нужните документи.

# 610
Знаете ли,дали свекърва ми може да стане личен асистент на детето ми.ТЕЛК-а на детето е 80% без ч.п.,а свекърва ми е пенсионерка.Благодаря !  bouquet

# 611
Знаете ли,дали свекърва ми може да стане личен асистент на детето ми.ТЕЛК-а на детето е 80% без ч.п.,а свекърва ми е пенсионерка.Благодаря !  bouquet
Щом нямате ЧП, мисля, че не става Rolling Eyes

# 612
Тинтири-Минтири, нищо не ти пречи да опиташ. Незнам защо вашата педиатърка е на това мнение  Rolling Eyes , но ти си си в правото да правиш каквото искаш.
За % не мога да ти кажа. Погледни това, може да ти помогне
http://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html#T9

# 613
След двуседмично обикаляне по кабинети да си набавим исканите от ТЕЛК документи,днес минахме комисията.
Ивка до сега беше с 82%и днес представяте ли си и дадоха 100% с ЧП.Слава богу Praynig тя не е по зле от миналия път,а дори по добре-няма тумор вече.Някой умник взел,че се сетил,че пак ще я оперираме и затова ще и трябва ЧП за една година.Направо не мога да повярвам,че още има мислещи хора в ТЕЛК Rolling Eyes
Сега ще направя опит да и стана ЛА.Това,че не работя и не съм регистрирана на борсата,дали ще е проблем newsm78

# 614
  • в полите на Балкана
Ако отговаряш на другите условия това няма да е проблем.Достатъчно е да имаш един подпис т.е. днес се регистрираш и утре може да те предложат.

Общи условия

Активация на акаунт