Мамник -Тема №2

• 17 817
  • 422
  •   9
Отговори
# 375
Да, то това е неприятното, че не можем да правим догадки, понеже прекалено много хора знаят сюжета. Не е като с Дяволското гърло, или Алфа, където никой не знаеше и беше много интересно да  си разгадаваме. Освен това, колкото и да се пази човек от спойлери, те наистина са и в промото и в трейлъра.
Освен да гледаме да видим как са направили Мамника, аз някакви други загадки не откривам в сюжета, той е съвсем предвидим.
Ай, моля ти се. То е чудо в книгата, то са линии, то са спомени. Предвидим е последното нещо, което може да се каже за Мамник.

Имам предвид, че основната линия, мъртвецът, който е станал от гроба за да се справи с чудовището, родено от греховете на миналото,  е  очевидна.
Иначе, преди да оставя книгата за после,  аз лично изпитах дълбока благодарност към сценаристите, че са ни спестили сънищата на героите, виденията, голяма част от разговорите и го карат масксимално стегнато. Така да е до края, цена няма да имат.

Дори във фантастиката и хоръра не бива да има претрупване на персонажи и събитията трябва да следват определена логика,

# 376
  • София
Дами, моля ви, стига! Спорът ви не е в "спойлер" и вече идва в повече за целта на темата. Smiling Imp

Неприятно съм изненадан от последните ни 3-4 страници. Но, ако щете и мнение на не чел и не включил се в последното разгорещяване: Не е до отделна тема за книгата. А до това, че тази е за сериала, който гледат и чели и не чели. Някак наистина (и мое впечатление) доста са постовете, където мотива на написаното е - видите ли, тъй е в книгата / не, не е така, това са си го измислили кинаджиите. Ясно е (и разбираемо), че няма как да се избяга от популярния първоизточник, но май се прекалява с интерпретирането на това/онова - което е от или не е от книгата. Но затова са и "спойлерите" - който иска - ги чете.
Скрит текст:
(То, и "Фондацията" да се обсъжда - пак ще е трудно заобиколимо кой какво прочел при Азимов, и какво вижда на екрана; може мъничко да се намали градуса на позоваване - или даже нагнетяване - на конкретни мнения само на база има го/липсва в "оригинала".  Тъй ни разказват историята кинаджиите, по нея би трябвало да се обсъжда повече.
Ако нямаше роман, пак някой щеше да попита: абе, какво е това, кой - аджеба - е онзи, защо едикакво си? Но отговорите щяха да са - Мисля, че..., На мен ми се струва..., Абе, направо си е... А сега опираме приоритетно и безапелационно до: В книгата е така. Ами, не е така.)

ПП (не като "послепис"). Какво съм забелязал и какво не, са подробности от картината. Защо да нямат някакъв вендинг автомат и в "участъка" в селото..., каквито чаши са заредили, или на коя фирма е..., точно ПП си е, но е ясно и, че без него филми не се правят. Аз чакам например,
Скрит текст:
в сцена със старците-пансионери, гледат телевизия, единият вика "Гладен съм", друг известява "Пишка ми се", и от екрана на техния телевизор се вижда вълшебното средство за здрава простата (може и с мадамата). Simple Smile
ПП (вече послепис). @EdelV - и аз мисля, че това е реда на случките в края на мин.еп. А в моето възприемане (и спомен от картината) е важно и, че Лазар отиде към ръба да гледа надолу-напред в тъмницата, но не ни бе показано нещо да е видял. И... си падна. (Т.е. и не го е бутнало "нещо".)

Хайде, по-весело! Ден и половина остана. Ще ни покажат еднокраката човка, а майката на Божана ще прави супа с кубче пил.бульон "Маги". Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 13:50 от EmBrother

# 377
Аз пак за чашката - някой по-рано го спомена и вече съм съвсем сигурна - доста невзрачна е била рекламата и никой не е видял великото капучино, та се наложи след няколко дена нарочно да се вдигне шум около чашата, че все пак да има смисъл. Иначе продуктовото позициониране, без нарочното крякане за чашата, го видяха 5-6 човека.

ПП: аз и до момента не знам името на кафето, само разбрах, че е някакво скъпо, така че рекламата при мен не проработи, както не бях чувала допреди рекламата, така и сега Joy

# 378
Рекламите в българските сериали не винаги са дразнещи. А и финансирането понякога е наистина ниско, не е чак такава драма, че пият кафе от еди каква си чашка.

# 379
До тук сериалчето ми харесва. Имаме нужда от филми с подобно съдържание. Аз се опитах да си спомня какво подобно българско съм гледала и си спомних "Вила роза", но едвам го издържах -лош опит ,поне за мен. "Мамник" ме заинтригува до толкова,че след втори епизод прочетох книгата- нямаше как да чакам три месеца за да разбера какво се случва. Аз съм си фен на спойлерите.
 Беше ми лесно с персонажите и си ги визоализирах с актьорите от сериала. За сега нямам кой знае какви забележки,някои дори надграждат с игра ,като Йордан Ръсин в ролята на Камен.
 Докато четях и аз се улавях,че се дразня на някои неща. Казах си" Този човек ,само за това за което не се е сетил ,за това не е писал" Мистика,екшън,фентъзи,фолклор,истрия и настояще...някакъв миш-маш от идеи. После обаче се отпуснах , започнах да възприемам написаното като приказка за големи и всичко си дойде на мястото. За нечелите - хора,не търсете логика! Няма да я намерите в много от сцените. Гледайте на това като на увлекателна невъзможна история.
 Няма как да не се сравнява книгата с филма,нали е екранизация. Та тук бих била по-критична. Смятам,че има сцени ненужно разтегнати/ визирам лова на мечката/ и други пък претупани ,като тази на покрива на хижата. Това е важен момент,преломен за Божана и Митко,в който те осъзнават в какво са се забъркали. Аз  като зрител не останах с такова впечатление в края на епизода.
 Не ме дразни ПП - смешно ми е и се забавлявам. Вече съм свикнала да гледам Бачорски как замита бургаски трохи и чашките от кафе на Маги. Няма да ме изненада и ако старците от дома си поръчат суши от Хепи. Така е със спонсорите- все по- трудно се намират.

# 380
На мен пък като нечела книгата сцените и с мечката и на покрива ми харесаха и не мисля, че някоя е била претупана, а друга разтеглена. Но и аз съзнателно устоявам да не хвана книгата от етажерката и да я изчета, за да не си развалям гледането.
Като гледах филмите по "Игрите на глада" бях запленена. Като прочетох книгите си казах, че на фона на книгите не струват и тези, които гледах след като бях изчела книгите не ми харесаха толкова.

# 381
То пък какъв лов на мечка имаше, тичаше нещо срещу Митко и в следващата сцена лежи нещо в листата, нулева сцена, директно отидоха на спокойната развръзка.

# 382
Продуктово позициониране има и в най-високобюджетните проекти вече. Тези седмици довърших Pluribus, който се говори, че е имал 15 милиона бюджет само за един епизод и много ми хареса, но чак смешно ми стана като главната героиня специфично ходеше само в един супермаркет, и то едни дълги сцени как се лута там, пък после си измислиха още една причина за една много дълга сцена в този специфичен супермаркет и фокус върху наличните продукти Grinning

При нас може би само рекламата на хляба беше наистина брутална. Малко ми напомни на едно време, когато даваха "Стъклен дом" и може би Бойко Кръстанов е страхотен актьор, но на мен винаги ми е бил антипатичен, защото ирационално го асоциирам с рекламата в сериала на едни фъстъци, които все неговият персонаж ядеше по 30 секунди с отворена уста и примляскване, явно за да покаже колко са вкусни Joy поне в Мамник засега никой не е започнал да хрупа, сърба и мляска.

# 383
Ето какво вика AI за отзивите:
Последният абзац вижте 😀

Българският сериал „Мамник“ (2026), базиран на книгата на Васил Попов, получава много положителни отзиви за завладяваща атмосфера, силна актьорска игра и реализъм, като се определя от някои потребители като отличен. Сериалът проследява разследване на чудовище от фолклора в село Вракола.
Основни акценти за рейтинга и приема:
IMDb рейтинг: Определян е като „отличен“ (excellent) от зрителите, с похвали за сюжет, актьорска игра и напрежение.
Оригинален материал: Базиран е на популярния аудиосериал на Storytel, отличен в конкурс.
Жанр: Ужаси/Трилър, базиран на български митове и легенди.
Книга: Книгата на Васил Попов също е високо оценена.
Въпреки похвалите за атмосферата, в дискусиите се появяват и критики към определени рекламни сцени.

# 384
Каква стара мома е Божана, тя е съвсем млада жена. Критиката беше съвсем обоснована -  създателите на сериала не са съобразили, че променяйки възрастта на книжната героиня , правят нелеп телешкия възторг, в който изпадна майка и, виждайки какъвто и да е мъж да я съпровожда в къщи.

В България действително има много луксозни старчески домове, но този очевидно не е такъв, като съдим за това от обстановката и обзавеждането на стаите вътре. Още едно недоглеждане на създателите.

Предполагам, че не е нужно само да ги хвалим, нали така.

# 385
😂😂😂 Фъстъците на Бойко- да,от "Под прикритие" . Там имаше много ПП.
 Сцената на покрива на хижата е важна. Някой по-горе много подробно я беше описал. В нея Лазар спасява живота на Божана. Още не успяла да се отърси от уплахата , се появява и Мамника. Следва сблъсък между него и Лазар,Митко пострадва ,а накрая и Лазар пада върху железните прътове на оградата. Божана е ужасена и потресена. Това е наистина преломен момент ,в който граничарите осъзнават ,че си имат работа и с чудовище и с някой,който умее да възкръсва. Освен това дава наклон и за отношението на персонажите един към друг.
 За това има и недоразбрали хора. Не е направено добре .

# 386
  • София
По отношение на диалекта на Божана /сега не съм сигурна казаха ли го в сериала, вече ми се сливат, затова в спойлер/
Скрит текст:
тя нали е учила три години в Софийския университет етнология и е живяла в София все пак.
Не че баш в София се говори най-правилно...
После вероятно е учила и за граничар.

# 387
Не. Неестествено е при толкова млада жена, майката да се радва на непознат странен мъж. Баща ви все пак внук гледа, не син.

Но ако, както Iris04 каза, книжната Божана е попрецъфтяла тогава би имало логика.

# 388
Не. Неестествено е при толкова млада жена, майката да се радва на непознат странен мъж. Баща ви все пак внук гледа, не син.

Но ако, както Iris04 каза, книжната Божана е попрецъфтяла тогава би имало логика.
Да, но той се е женил много млад, аз също, и той е на възрастта на Божанината майка.
Само ще добавя още нещо, защото видях после поста.
Според мен има логика тя да се държи така, защото, както всички видяхме, и някои критикуват точно това у Божана, тя е дръпната и несигурна - и заради очите, и заради непрестанните си подигравки от хората за тях, и заради смъртта на баща си. Струва ми се, че създателите на сериала много накланят везните и акцентират върху това. Съответно Неда се притеснява, че тя няма да преодолее бариерите си и ще остане стара мома. Затова Лазар й е дошъл като манна небесна. Аз така си обяснямам държанието й.
Майката прави усилия Божана да се поразчупи малко, защото е много скована, особено пък е и полицай. Взима се прекалено насериозно и спазва стриктно правилата. Тоест уставняк е. Видахме го още в 1-ва серия. Така че Неда, която видимо не е такава, иска да си разчупи Божанчето. И да си види внучета от него. Мечтата на всяка майка пенсионерка.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 14:56 от ladychar86

# 389
Това на Iris04 беше уточнение (сравнение на годините на екранната и книжната божана), а вашето е спойлер. Няма откъде да знаем женил ли се е изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт