Самоосигуряващо се лице по време на бременност

• 285
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния казус и ще съм благодарна за разяснение.

Самоосигуряващо се лице съм и в момента съм бременна. Наскоро разбрах, че по време на самата бременност трябва да продължа да плащам здравни осигуровки, които доколкото разбирам ще са фиксирани всеки месец.

Въпросът ми е свързан със счетоводното обслужване. Работя със счетоводители, които ми казват, че ангажиментът им към мен не отпада и че трябва да продължим да работим заедно, тъй като по техни думи те трябва да подават всеки месец декларации за осигуровките, както и ДДС.

В същото време обаче:
   •   няма да имам издавани фактури;
   •   няма да имам други осигуровки, освен здравните;
   •   реално няма да извършвам дейност.

Затова не ми е много ясно до каква степен реално ще бъдат ангажирани счетоводно всеки месец. Знам, че по принцип ще трябва да се подаде годишна данъчна декларация, но въпросът ми е – има ли нещо повече от това? Реално необходимо ли е пълно месечно счетоводно обслужване в такъв случай?

Ще съм благодарна, ако някой е бил в подобна ситуация или има яснота по темата 🙏

# 1
  • София
Ако имате регистрация по ЗДДС трябва да подавате дневници и справка декларация по ЗДДС всеки месец.
Също така всеки месец се подава и декларация обр.1 за осигуровките, на тази база НОИ виждат, че сте болнични/майчинство и че дължите само здравни вноски.
Това са задължителните декларации. Като може да има и други, но вече счетоводителите ви най-добре знаят.
P.S. болничните също се падават в НОИ. Когато родите отново се подават допълнителни декларации.

# 2
Стотина счетоводители харесват това.

# 3
Ами не, ме го харесват счетоводителите. Защото им е писнало от такива ангажименти с финална оценка "какво пък толкова ще правят, нали съм майчинство и няма фактури".
Уважаема та питаща потребителска - разделете се със счетоводителите си и опитайте сама.обапе да знаете будните важни дати във вашия живот - 14ти, 25ти, 30 юни, 30 септември. Най-използваната вещ - компютъра, най-милото - софтуера на НАП и НСИ за различните декларации, най-важното в живота - стабилната работа на електронния подпис.
Не са счетоводителите виновни, че правилата са такива.

# 4
  • София
Точно! Аз също като счетоводител не искам подобни клиенти, защото работата с тях е много повече, отколкото ще платят и си мислят, че е свършено.
Да не забравяме и болничните в НОИ.
След 135-дневния болничен куп декларации за майчиството.
Най-вероятно ще се попълват и удостоверения за детски към общината.
и т.н. и т.н.

# 5
"Пълно" месечно обслужване не е необходимо, но и съвсем непълно не става.
Представете си, че някой Ви пусне кредитно известие към фактура, издадена преди да излезете в майчинство. Някой трябва да се сети да я въведе и да я впише в дневниците по ДДС, които ще подавате.

# 6
По принцип не знам дали е от значение, но аз имам само един клиент, който ми се води работодател. Просто не мога да съм на трудов договор. Та в тази връзка, всеки месец винаги съм фактурирала моя “клиент” една и съща сума.

Не се заяждах и не умаловажавам чуждия труд, но вие ме изядохте с парцалите. А и се опитвам да разбера наистина ангажимента им какъв ще е, понеже не ми казаха.

# 7
  • София
Стандартните неща, които трябва да се вършат всеки месец са описани в темата, вече ако излезе нещо допълнително ще знаят счетоводителите Ви.
И да, невъзможно е да Ви се обясни в детайли какво ще правят, защото се учи 5 години и после непрекъснато се четат закони.
Все едно да питате как да си ремонтирате пералнята и някой да започне да Ви обяснява кой болт първо да отвъртите, коя част да свалите и т.н.
Според мен реакцията беше към "Стотина счетоводители харесват това." - защото не, счетоводителите НЕ харесват това. И за приетите закони и цялата бумащине не са виновни счетоводителите!

# 8
Харесват и още как.
Друго си е да видят какво мислят клиентите за труда им.

# 9
Харесват и още как.
Друго си е да видят какво мислят клиентите за труда им.
Ние го четем в погледа на клиентите, чуваме го в многозначителното мълчание. Добре знаем какво мислят когато не мислят.

Общи условия

Активация на акаунт