ChatGPT като приятел

• 4 293
  • 177
  •   2
Отговори
# 165
Пристрастяването към общуването с ИИ не е ли страшно? Според мен тепърва ще се бие тревога за това ново социално явление, а може би и болест.
Японците, като по-напред с материала, вече имат термин за подобно поведение – хикикомори.
По принцип съм съгласна. За да бъдем коректни, хикикомори обаче мисля, че се отнася за друго. Действително отдавна го има това понятие и доколкото знам, няма много общо с изкуствения интелект. По-скоро определя хора с агорафобия и други подобни състояния.

# 166
Чатът има дългосрочна памет, която се запълва бързо - за нея писах в началото, когато засегнахме темата за паметта. След като се запълни, тя си стои и не мърда, освен ако не изтриете някои неща от настройките - там се вижда какво е запомнил.

Краткосрочната му памет е в рамките на самия разговор и тя не е добра.
Зависи какви разговори сте водили - на мен ми се е случвало повече от веднъж да забрави за какво говори и затова сега всичките ми въпроси стават малко тромави (освен въпроса припомням предмета на разговора).

Пример - разговаряме за книга, то изведнъж започва да говори за сериал, който сме обсъждали преди 4-5 месеца и който няма абсолютно нищо общо като сюжет с книгата, просто последният въпрос е бил прекалено неясен за него (въпросът може да е от този род - "Тази част от сюжета нарочно ли е конструирана по този начин, за да се постигне определено въздействие, или е незначителен детайл и си внушавам, че има допълнителен смисъл?" - обаче не споменавате кой е авторът и кое е произведението, защото до сега, буквално преди минути сте говорили само за това, произведението и авторът ги пише в предния въпрос и отговор, става дума за нов текущ чат, а не за продължение на стар).

Друг пример - отговаря ми за етеричните масла и пише на края на отговора "Искаш ли да ти направя таблица с обобщена информация за всички етерични масла, които обсъдихме?"
- аз отговарям "Добре, направи го."
При което то не знае какво искам да кажа (освен ако не напиша "Добре, направи ми таблица с обобщена информация за всички етерични масла, които обсъдихме"), започва да мисли по-дълго от обичайното и повтаря част от предходния отговор.

# 167
Аз затова написах „подобно“. Тепърва социалната изолация ще се увеличава с пристрастяването към общуване не с живи хора, а с удобно поддакващ и галещ козинката ИИ.

# 168
Откачалки е имало винаги (те не могат да бъдат спасени), а за пристрастряване към всякакви устройства се говори от ранното ми детство.
Скрит текст:
Примерно, като бях малка, се говореше за пристрастряване към телевизионните игри - знам, че сегашното поколение си мисли, че хора, като мен, които са в началото на 40-те, по цял ден са тичали по поляните, седяли са на седенки и са пеели народни песни, докато предат вълна на пейката пред блока, но аз играех електронни игри от 8-9 годишна, когато станаха модерни (впрочем, първата си я купих от истински пазар със сергии - не е била оригинална, но си имаше достатъчно много игри, включително някои от най-известните, както и джойстик пистолет, да стрелям по патици).
Братовчедките ми на село имаха, прителките ми от училище имаха, деца от приятелски семейства имаха и като отидехме на гости, аз висях с тях да играем. По принцип една игрова сесия (ако мога да я нарека така) е между 3 и 5 часа - това е нормалното време, за по-малко не си струва да се включва.

След това си купих компютър и играех друг тип игри на него - като Цар и подобни.
Нито съм геймър, нито съм била пристрастена, нито ми е повлияло на ученето или работата. Да, знам, че има хора, които са силно екстровертни и предпочитат да висят навън през цялото време - не виждам как това е някакво предимство за тях и по какъв начин подобрява живота им.

А преди да станат на мода игрите, се говореше за пристрастяване към телевизията - това са глупости.

# 169
Цитат
социалната изолация
не е заради ии .

# 170

Японците, като по-напред с материала, вече имат термин за подобно поведение – хикикомори.

Значи, ако досега не съм била кикимора, вече съм станала Laughing

# 171
Цитат
социалната изолация
не е заради ии .
ИИ е един от факторите, които задълбочават социалната изолация. Не е единствен, разбира се, но определно задълбочава проблема.

# 172
Това е за хора, които си стоят само в стаята и излизат евентуално до тоалетна и да се изкъпят. Обикновено родителите им оставят храна пред вратата.
В нашата среда няма да им се получи, защото няма кой да се съгласи да им оставя храна, без да се опита да ги изкара от там.

# 173
За мен няма нищо общо с изолацията ИИ. Даже повече ми се среща с хора, след като съм обсъдила с него нещата, с които не искам да товаря приятелите си и като се видя с приятелите, си говорим за приятни неща.

# 174
Не сте виждали май пристрастени към игри. Веднага се сещам за двама на възраст над 50. Единият е зет ми, когато не е на работа играе игри, на компютъра или на телефона. Играеше и на погребението на баща ми!! По цяла нощ може да играе.
Другият ми е съсед, мъж на 60+. Дебел, разплут, с вечния фас димящ от устата и втренчен в телефона. Всички съседи знаят, че като звъниш у тях не отваря, защото е на компютъра и играе игри със слушалки на ушите.
Така че съвсем скоро ще имаме и пристрастени към ИИ. Които нямат търпение да се върнат от работа и цяла нощ да си говорят с виртуалния другар. Най-тежките случаи ще спрат да излизат от вкъщи.

# 175
За мен няма нищо общо с изолацията ИИ. Даже повече ми се среща с хора, след като съм обсъдила с него нещата, с които не искам да товаря приятелите си и като се видя с приятелите, си говорим за приятни неща.
Всеки има своята гледна точка. Аз например съм интроверт, но когато ще общувам, предпочитам да го правя с истински хора. От изкуствен интелект нямам нужда.

# 176
Това може и да не е майтап. Rolling Eyes

Дал на чатбота да му прави пари,чатбота му взел $3000 от сметката. Satisfied

# 177
За мен няма нищо общо с изолацията ИИ. 

И аз мисля, че първо идва изолацията. Бях на един трейнинг в който показваха в графики увеличението на проблемите на хората с психиката . Ами от 12% преди короната имаше 42% след ... За ии нито дума.

Общи условия

Активация на акаунт