ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 2

• 4 571
  • 167
  •   5
Отговори
# 165
  • София
Марти, спокойно се работи докато се следва право. Аз съм го правила от втори курс, дъщеря ми от трети. Не страда ученето, а ако работиш в кантора, даже му помага.

Е, това е като да караш платен стаж. В смисъл - работиш каквото учиш, учиш каквото работиш и виждаш как се прилага на практика каквото учиш.

Маги, в този случай важи принципът "страх лозе пази". Не, никой не е изпратен до момента в Украйна. То и за Афганистан май все пак ги питаха. Но не е в това въпросът.... въпросът е в това, че предварително се съгласяваш, че могат, имат право да те изпратят където и когато преценят. И като виждаш как действа бусификацията, какви ги плещят определени европейци и знаеш, че, ако нещо, ти си най-отпред, и, ами... предпочиташ да не рискуваш.

Дъждец, парите за частно образование - независимо дали става дума за училище, курсове или частни уроци - не ги даваш на държавата, няма как да ти ги връща тя... а нещо не си представям как точно ретроспективно ще си поискаш парите обратно от съответните фирми.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 19:58 от katiABV

# 166
  • София
Марти, спокойно се работи докато се следва право. Аз съм го правила от втори курс, дъщеря ми от трети. Не страда ученето, а ако работиш в кантора, даже му помага.
Точно в кантора работи на 20 часа първата седмица от първия семестър, но програмата му от понеделник до четвъртък беше запълнена с лекции и упражнения от сутринта до 19, 20, че дори и един от дните до 21 часа. Имаше някакви "дупки" от по 2 - 3 часа и въпреки тичането от Ректора до кантората успяваше да събере не повече от 14 - 16 часа работа на седмица. След първата седмица си стиснаха ръцете с нотариуса и се разбрали догодина ако програмата му позволява тогава да се върне.

Марти, да бъдем честни, в каквато и да било "сериозна" специалност, ако студентът намира време паралелно да работи, значи ученето му е "а фиф". Физически не е възможно да учиш средно по 10-12 часа, да си достатъчно свеж и отпочинал, за да учиш ефикасно, и да работиш по колкото и да било часа. Може би единствено е възможно, ако даваш частни уроци от дома си по един-два часа дневно по нещо и по начин, който скоро сам си минавал - т.е. да не се налага да подготвяш уроци и материали.
[/color]
Абсолютно съм съгласна с това. За мен е важно студента да е отдаден на следването си на 100 %, независимо какво учи. Ако обстоятелствата налагат да работи, тогава нека да работи. И не виждам нищо лошо и срамно, че родителите го издържат докато следва.

# 167
Не съм съгласна с последния коментар, тъй като психичното здраве е изключително важно. И да, важно е децата да имат среда и приятели. Да се чувстват щастливи. Какво като отиват да учат? Стресът се натрупва и резултатът са антидепресанти и сънотворни. И не, не им липсват никакви буркани и баби, а приятелите, социалният контакт.
Точно това е и моето мнение по този въпрос - след годините прекарани в чужбина и прекъснатите контакти с приятели, трудното установяване на нови приятелства и липсата на усещане за принадлежност и своя среда, и двете деца не искат и да чуят да учат в чужбина. Много говорихме на набора, но той е непреклонен, а сме на мнение, че това, което иска да учи има по-добър вариант извън БГ, но...остава тук. Това няма как да не ме радва от една страна, но от друга смятам, че ще пропилее няколко години, докато сам го осъзнае.

И, най-после се записвам в темата..на 12 стр.! Явно страстите започват да ни обземат... Satisfied
Благодаря, Kally May! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт