ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 2

• 5 369
  • 181
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Марти, спокойно се работи докато се следва право. Аз съм го правила от втори курс, дъщеря ми от трети. Не страда ученето, а ако работиш в кантора, даже му помага.

Е, това е като да караш платен стаж. В смисъл - работиш каквото учиш, учиш каквото работиш и виждаш как се прилага на практика каквото учиш.

Маги, в този случай важи принципът "страх лозе пази". Не, никой не е изпратен до момента в Украйна. То и за Афганистан май все пак ги питаха. Но не е в това въпросът.... въпросът е в това, че предварително се съгласяваш, че могат, имат право да те изпратят където и когато преценят. И като виждаш как действа бусификацията, какви ги плещят определени европейци и знаеш, че, ако нещо, ти си най-отпред, и, ами... предпочиташ да не рискуваш.

Дъждец, парите за частно образование - независимо дали става дума за училище, курсове или частни уроци - не ги даваш на държавата, няма как да ти ги връща тя... а нещо не си представям как точно ретроспективно ще си поискаш парите обратно от съответните фирми.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 19:58 от katiABV

# 166
  • София
Марти, спокойно се работи докато се следва право. Аз съм го правила от втори курс, дъщеря ми от трети. Не страда ученето, а ако работиш в кантора, даже му помага.
Точно в кантора работи на 20 часа първата седмица от първия семестър, но програмата му от понеделник до четвъртък беше запълнена с лекции и упражнения от сутринта до 19, 20, че дори и един от дните до 21 часа. Имаше някакви "дупки" от по 2 - 3 часа и въпреки тичането от Ректора до кантората успяваше да събере не повече от 14 - 16 часа работа на седмица. След първата седмица си стиснаха ръцете с нотариуса и се разбрали догодина ако програмата му позволява тогава да се върне.

Марти, да бъдем честни, в каквато и да било "сериозна" специалност, ако студентът намира време паралелно да работи, значи ученето му е "а фиф". Физически не е възможно да учиш средно по 10-12 часа, да си достатъчно свеж и отпочинал, за да учиш ефикасно, и да работиш по колкото и да било часа. Може би единствено е възможно, ако даваш частни уроци от дома си по един-два часа дневно по нещо и по начин, който скоро сам си минавал - т.е. да не се налага да подготвяш уроци и материали.
[/color]
Абсолютно съм съгласна с това. За мен е важно студента да е отдаден на следването си на 100 %, независимо какво учи. Ако обстоятелствата налагат да работи, тогава нека да работи. И не виждам нищо лошо и срамно, че родителите го издържат докато следва.

# 167
Не съм съгласна с последния коментар, тъй като психичното здраве е изключително важно. И да, важно е децата да имат среда и приятели. Да се чувстват щастливи. Какво като отиват да учат? Стресът се натрупва и резултатът са антидепресанти и сънотворни. И не, не им липсват никакви буркани и баби, а приятелите, социалният контакт.
Точно това е и моето мнение по този въпрос - след годините прекарани в чужбина и прекъснатите контакти с приятели, трудното установяване на нови приятелства и липсата на усещане за принадлежност и своя среда, и двете деца не искат и да чуят да учат в чужбина. Много говорихме на набора, но той е непреклонен, а сме на мнение, че това, което иска да учи има по-добър вариант извън БГ, но...остава тук. Това няма как да не ме радва от една страна, но от друга смятам, че ще пропилее няколко години, докато сам го осъзнае.

И, най-после се записвам в темата..на 12 стр.! Явно страстите започват да ни обземат... Satisfied
Благодаря, Kally May! Flowers Hibiscus

# 168
  • София
Наборът се отказа от кандидатстване в чужбина. Миналата седмица са подавали заявления за ДЗИ и той написал и за трети изпит по профилна математика. Според него бил единствен в класа и класната му се опитала да го разубеждава. Тази година във ФМИ са изравнили коефициентите на изпита от ДЗИ и кандидат-студентския изпит. Лута се между няколко специалности, засега не иска резервен вариант да е ТУ. Надявам се до предварителните изпити да има повече яснота какво се случва.

# 169
  • у дома с любимите си хора
Момичета, помагайте със съвет. Нещо се изгубих в ситуацията. На наборката ѝ отказват да ѝ издадат академична справка за 12 клас. Значи издават ѝ академична справка, но тя включва хорариума за 12 клас и САМО оценките от задължителните предмети за първи срок. Отказват да впишат в справката оценките по ПП, защото те били само годишни. Тя се разправя вчера цял ден, днес аз ходих да говоря с тях. Обяснявам, че никой не търси годишни оценки, а срочни такива( точно както са написани срочните по задължителната подготовка в графата " оценка за I срок за 12 клас") и след като има такива в дневника следва да ѝ издадат справка. Не можело и точка. Един час откарах , имам чувството, че са невменяеми и не владеят "слушане с разбиране". Понеже за 10 и 11 клас са написани годишните средноаритметичните оценки по ПП и ми твърдят , че тук не могат да напишат средноаритметични срочни за 12 клас. Помолих да  ги напишат по модули както са, да не ги осредняват като не могат. Не и не.
Отделно не можело на една справка да бъдат 10, 11 и 12 клас, защото не била завършила 12 и не можело. Обяснявам, че никоя уважаваща себе си образователна институция няма да приеме само академична справка, а ще ѝ трябва диплома и това ще стане в края на годината, но за да заяви участие за даден университет към днешна дата ѝ трябва академична справка за хорариум и оценки към момента на издаване на удостоверенито. Не и не. Казах, че не ми пречи аз да се обадя в РУО и да питам, но да ме насочат към кого да се обърна. Не можело. Направо ми идва да се гръмна.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 11:02 от Вилиан

# 170
Мога да помогна само с какво ни издадоха на нас. Но с уговорката че  не влизаше нищо от 12 клас, защото справката беше издадена октомври. Не знам какво щяха да ми издадат сега. От канцеларията ми казаха че можели да издадат само във вид на две справки - за 8 и 9 първата и за 10 и 11 втората.
Прегледах дневника ни в момента и издадената справка, ние всяка година имаме предмети с бележки първия срок и годишна оценка. Предполагам че може точно тези предмети  отказват да включат в справката. На нас помня че също нещо са казали на сина ми  че не са в вписали в справката защото не можело, но от унито не са ни направили проблем, нито са върнали за до уточнение. Само дето нашия вариант може да не е вашия вариант и на вас този предмет да ви е важен за вписване. Дори да е с текущите оценки.

Сега си прегледах кореспонденцията защото една много мила майка ме консултира тогава по справката за предмети и оценки. Тя ми е писала че на тях за друг университет са им издали справка освен за другите години и  за 12 клас, но само срочните оценки за първи срок, каквито е имало. Само те са влезли като информация.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 11:58 от _re_ge

# 171
  • Варна
Вилиан, ако сте със Школо, там има опция да се генерира справка. После може да говориш с управата на училището да се експортне в пдф и да помолиш да ти я заверят с подпис и печат, предполагам. Току-що изгенерирах за дъщеря ми и в пдф-а изглежда доста официално, с място за изходящ номер, подписи на класен и директор и печат.

# 172
  • София
Тъкмо щях да предложа същото като Dive. Оказа се, че в някои училища тези академични справки са много недолюбвани за изготвяне. Успех!

# 173
re_ge, преди две години издадоха такава справка за 12 клас с хорариум и срочни оценки за първия срок на сина ми без никакви проблеми вкл. ПП, РП, час на класа и прочие. Но аз по принцип винаги съм се възхищавала от администрацията на НПМГ като започнем от това колко бързо се подготвят с програмите и учебниците, по които се учи, минем през това, че всякакви документи за справки могат да се намерят на страницата на училището, начина, по който ти дават резолюция на заявленията в рамките на деня и приключим с отговорите на всякакви въпроси по мейла.
Тук обаче ситуацията е "не,не може" без никакви мотиви, без аргументи  и защото " шефът така каза". За отказ трябва поне основание, член от закон, правилник, а не кой какво мисли по въпроса.

P.S. Редактирам се - обадиха ми се, ще изготвят с оценки по модули за 12 клас. Значи има надежда. Само не разбирам защо не може с човещинка, а все трябва да с разправии и да си губим взаимно времето за нещо толкова простичко.

Dive, при мен в моята си генерирана справка излизат и ПП с годишен хорариум и с оценките за първи срок. Но тяхната справка не е генерирана с Школо, защото ПП излизат с общ хорариум без да са разбити по модули.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 13:06 от Вилиан

# 174
  • Варна
Обаче... наистина не са включени профилиращите предмети. Те могат да се видят в отделна справка, но само за миналите години...

# 175
Излиза, че в България много малко университети предлагат задочна форма на обучение в ИТ специалностите. Много жалко.
Техническият университет няма, СУ също няма, остава Унибит и част от техническите университети в страната.
И сега с очаквана диплома пълно 6.00 и подготовка по математика на доста добро ниво, няма да има достъп до ТУ, защото е решил да работи и няма как да е по цял ден в университета.
Неговите приятели, които вече учат в ТУ казват, че са по цял ден в университета и не могат изобщо да отсъстват.

# 176
Браво добро развитие.
На мен ми дойде наум да се пидаде молба да се изготви отделна справка- удостоверение генерирана (дори от школо да е)  за изучаван предмет в 12 клас и текущи оценки с подпис и печат на училището. Хубаво че не са се наложили гимнастики.

# 177
Ами аз отидох въоръжена с целия арсенал, който можах да си набавя. Моята генерирана справка от Школо, преснимана тяхната справка и справката на сина ми с изходящ номер от 9 февруари 2024 година. То цялата сага е още по- безумна, защото на отделната справка с хорариума за 12 клас пише профил английски и немски език, а в справката са записани часове по френски и английски.
Честно казано не съм много оптимист какво ще донесе дъщеря ми като краен резултат. Тя беше онемяла вчера с този " френски" и като се връщала  да говори с тях се опитвали да я убедят, че тя е в грешка Joy . Сутринта ми каза, че ми пожелава късмет и много, много спокойствие, защото тя вчера била на прага на лудостта.

# 178
Сетих се какво отказаха да впишат в справката. Предмет "Чужд език в професията" (който е английски за сина ми), отказаха да уточнят като специфика. Трябвало да се издаде отделна справка, удостоверяваща че този предмет  за сина ми е английски.... И един пъдпъдък на клона... Оправданието беше, че там,  откъдето я генерирали излизала с това име като предмет За нас не беше такава пречка, защото така или иначе му искат сертификат но ми се стори абсурдно че някой трябва се съобразява с програмата която генерира справката, а не  с нас.

стискам палци днес всичко да е както трябва!

# 179
  • София

Добре де, Вилиан, защо не опиташ да попиташ в темата за 2006-а в кои университети не се иска такава справка предварително? Те нали вече са го минали това...

FireflyS, на този етап по-важно е да учи... Задочното учене не е учене. И много университети / факултети / специалности не го предлагат. Именно понеже не е физически възможно да сериозно учиш нещо сериозно и да работиш с работно място и фиксиран работен ден (е, освен в случаите, в които става дума за нещо касателно към изучаваното и с график, разработен специално, така щото да не съвпада с присъственото време...) Общо взето неща като медицина и инженерни дисциплини по принцип не би следвало да предлагат задочно образование, поне според мен. Изобщо нищо, което да предполага някакви лабораторни упражнения, не е подходящо за такъв вид обучение.
Имай предвид, че е твърде вероятно в университетите, които имат такава опция, просто ученето да е "а фиф"... Но при вас май ставаше дума за намиране на наистина много хубава работа, свързана с бъдещата специалност - или нещо неправилно си спомням?

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 14:10 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт