Тропеа (Калабрия) - перлата на Тиренско море

• 117
  • 9
  •   2
Отговори
  • София
Струва ми се, че и тази област на Италия заслужава да има отделна тема, особено при наличието на директни полети от София до Ламеция Терме и от двата най-популярни нискотарифни превозвача, стартиращи в края на март. Признавам, че аз самата имам голям интерес и се надявам да я видя на живо тази година. Засега из форума се намират само отделни мнения из другите италиански теми, но не би било лошо информацията да се подреди, а се надявам, че ще има и нови отзиви.

Тропѐа е пристанищно и морско курортно градче и община в Южна Италия, провинция Вибо Валентия, регион Калабрия. Разположено е на брега на Тиренско море. Тропеа е известна преди всичко с красивите си плажове, с морското си дъно, идеално за любителите на подводните изследвания, както и с гастрономията си. Всъщност, лукът от Тропеа е известен по целия свят със своята сладост, благоприятствана от климата и близостта на морето. В исторически план морето е било и източник на опасност - за да го защитят, арабите построили Торе Лунга на най-високата част на скалата, византийците - стените, а арагонците - Торе Маестра.

Точно срещу Тропеа се намира вулканичният остров Стромболи с един от най-активните вулкани, който съм имала удоволствието на посетя лично. Гледката от Тропеа при залез е неповторима. От пристанището на Вибо Валентия - Вибо Марина има директна морска връзка до Стромболи и пътуването е само 1,5 часа. За съжаление не е всеки ден.

Засега ще се огранича с тази оскъдна информация, защото не съм посещавала Калабрия и тепърва събирам информация. Ще се радвам да се включат хора с лични впечатления и такива с планирани пътувания.

# 1
Ще бъда там на 24 май.. С полет до Ламеция Терме, после влак.

# 2
  • София
diziler, никак не се изненадвам, че вече имаш билети Simple Smile Колко нощувки ще останеш и какво планираш да видиш? Наистина влаковата линия по крайбрежието изглежда много удобна и доста места могат да се разгледат и без кола.

# 3
Тази дестинация и аз я заглеждах, но нали обявиха извънредно положение заради урагана Хари, и то за 1 година. Трите области - Сицилия, Сардиния и Калабрия, където е Тропеа.

# 4
  • София
За Тропеа не съм попадала на информация за сериозни щети от урагана. Сицилия е най-пострадала, но хората са борбени и ще се възстановят бързо. Все пак ги е заливал вулкан и земетресения са ги тресли стабилно в миналото и са справяли. А и четох от очевидци, че пораженията не са повлияли на пътуването им.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 19:12 от миленка_д

# 5
Записвам се в темата, дано има кой да пише Simple Smile.
И на мен регионът и полетът са ми обект на интерес, само че трудно преглъщам тълпите по италианските плажове дори в началото и в края на сезона. Може би бих опитала да видя Тропеа и Стромболи не през лятото. Датите на diziler изглеждат чудесна идея.

# 6
  • София
И аз с резервация през май. Доколкото знам, Калабрия е предпочитана предимно от италианци и се надявам да е спокойно.

# 7
  • София
Ох, аз не бих издържала през май да не мога да се топна в това Тиренско море. По традиция правя планове за началото на септември, тогава имам и рожден ден и се очертава да го посрещна на Стромболи, живот и здраве. Съпругът ми е очарован от това конусовидно островче-вулкан и иска пак да ходи, а аз нямам нищо против, щом ще видим и Тропеа. Плажовете на Стромболи са вулканични с черни обли камъчета и навалици няма, тъй като повечето хора не ги харесват, а и главната атракция е друга. Реално е доста спокойно за почивка, защото няма и коли.

# 8
Ще имаш италианско лято Stuck Out Tongue
Аз пък се чудех какво си замислила освен Сардиния, за която каза още от м.г.

# 9
  • София
Честно казано до Тропеа отдавна ми се ходи. Но последните дни се избистри комбинацията със Стромболи, за да мога да навия мъжа ми. Едва вчера намерих фериботното разписание от Вибо Валентия. Но още нямаме крайно решение. Като се наситим на италианските навалици, догодина ще караме с двеста към гръцкото спокойствие. Ако не отпраша към Испания да гледам слънчево затъмнение Wink

Общи условия

Активация на акаунт