Майски бебета 2024г. - Тема 8

• 10 027
  • 326
  •   1
Отговори
# 315
Green Arrow, това ми се вижда много нечестно. Чудя се дали им е честа практика, родителите да избират да отпишат децата, защото децата не се чувстват добре там, но да си получат таксите, съответно не си дават много зор. Ще дойде друго дете, криза за яслите има. Разбирате ме какво искам да кажа...

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 16:56 от Magrat

# 316
Има ли деца, които не спят в яслата?
Вкъщи спи поне 1,5 часа, а понякога и 3ч. Там макс 30мин. Днес е спала 10мин. Занесох играчка за гушкане макар че не ползва такива вкъщи.
Днес е първи ден след вирус и 3 дни вкъщи и плака сутринта.

От колко време бяхте на ясла? Имахте някаква почивка? Звучи ми като адаптация наново. Само първите дни имаше проблем след това не е имал. Обаче бих препоръчала същия режим вкъщи. Това един пък 1.5, друг път 3ч е объркяащо за децата . Те обичат рутината. Аз на моят само ако е много болен дава да спи 2.5ч. Иначе 2 часа макс или до 15ч, което дойде първо.

marianna, а какво казва, ако успява, защо не иска?. Направете й леглото като вашата спалня. Покривало, възглавници. Или сложи матракъв върху вашето легло докато заспи и я носете долу и обяснявайте че "голямото" легло не иска малкото.

# 317
Magrat, съгласна съм, че е нечестно. Два месеца, предизвестие, като единия си го плащаш без значение ходи ли детето или не. Аз от къде да извадя едни излишни 700 евро??? Ама както и да е, прежалих ги и поздрави цялата женска рода на директора. Жалко, че не съм адвокат, та още в началото щях да оспорвам тази клауза.

Ох, и моето дете не спи в своето легло, а вече близо 4 месеца спи с мен на спалнята. Не иска и да чуе за своята кошарка, която вече сигурно й е малка. Какво да я правя? Ново голямо легло ли да й вземем? Вечер си правим рутината за сън и тя директно се намесва на спалнята и заспива. Преди я местихме, но вече не.

# 318
Реално си била запозната с тази клауза. Няма как да я оспориш, защото ще ти кажат, че няма тогава да ти вземат детето. Никой не те кара на сила да се съгласяваш. Иначе съм съгласна, че не е честно, но пък си го знаела. То по-покъртителното им беше отношението към детето.

При нас пък има клауза, че последната седмица на юли или първата на август яслата е във ваканция, както и дните между Коледа и НГ. Таксите се заплащат в пълен размер. Много ме издразни това, но нямах друг избор. В района има 4 ясли - две от тях можеха да я приемат септември (а аз исках март), третата не ми хареса по ред причини и остана само тази. Поне отношението е добро и нямам забележки, та преглътнах тази такса.

Сигурно ще се сблъскваме с още нередности през цялото й образование, но поне се надявам да расте спокойна и в сигурна среда, че се плаша като слушам новините.

# 319
Доколкото знам това със спането е както със всичко останало - поставяне на граници. Както няма да му дадеш 3 чаша да зяпа филчета, така не може и в леглото. Но вече веднъж като се е научило не знам как се отучава. Ако има как да лягате с детото на неговото легло. Моят никога не е идвал при нас, но сега го е страх от тъмного и иска да заспива вечер като някой е легнал до него.
Не мога да дам повече съвет. Зле съм с поставянето на граници. Все отстъпвам и малко ще трябва да се стягам, защото иначе ти се качват на главата.

# 320
И аз съм ЗА, да се продължава с режима от детската и вкъщи. Всеки ден става в един и същ час, стараем се и дрямката да е като в ДГ. Иначе моето дете нямаше проблеми след ваканцията, даже и в сборните групи  й харесва. Даже понеже планираме смяна на жилището (и съответно квартала), мисля да опитам да я оставя в тази детска.

# 321
sedi, да, имаме прекъсване. Върна се след 1м почивка на ДГ. Преди да излязат ваканция ходи общо 3 седмици, от които има само 2 дни, в които е оставала да спи. Сега тръгна отново на 03.08, изкара цяла седмица и после ринит и стомашно-чревен вирус едновременно  Sad четвъртък и петък беше пак на ДГ. Мисля, че, ако се задържи 2 седмици плътно ще свикне и ще се успокои. Госпожите мърморят, преместили са я сама в спалня, защото иначе буди другите деца. Петък е спала 1 час, но се е будила със стряскане 3 пъти за този един час. Вечерта заспа по-рано и след половин час се събудила и пристигна при нас в другата стая, гушнах я и заспа веднага.
В петък бяха само 5 деца, други 2 са вдигнали Т и повръщали и са ги върнали. В другите групи също има много болни. Надявам се да не я повтори вируса.
Днес бяхме на къщата ни в планината, тръгнах с 1 чанта лекарства, ако нещо се наложи. Grin

# 322
Ваня, аз имах предвид, че бих оспорила още при подписването на договора. Безумно е да искаш 2 месеца предизвестие само и само за да си вземеш парите. Всичко се случва в този живот, как някаква си тъпа ясла ще те задължава за нещо. Но така е като нямам държава и регулация. Правят каквото си искат.

И аз с поставянето на границите съм малко мека Мария. Тая моята непрекъснато преговаря или се тръшка, ако не мине номерът. Малък адвокат си имам вкъщи 😁

# 323
Ако оспориш, ще ти кажат да търсиш друго място. Извиват ръце. Да, държава няма за много неща. За това на такива не трябва да им се дават пари и да фалират. То поне отношението им да беше добро…

# 324
Нашата ясла е държавна,няма плащане,няма нищо.За предизвестие незнам да има,просто казвам ,че искам да отпиша детето и толкова.
Режима и аз гледам да го поддържам, пък и на него му се приспива около времето,в което ги слагат да спят.След ваканцията потръгна добре.Мислех,че ще е като в началото,адаптации и прочие, но за щастие нямаше драми. Сам си влиза,даже не ми казва чао,не ме поглежда, нищо.С 200 тича при децата.Даже ми казаха,че бил най-малкшя в групата понеже сега са сборна

# 325
Привет и от мен.
От средата на септември и моя господин започва да ходи на ясла. Говорим отдавна, че ще ходи, ще си има приятели там и едни лелички ще се грижат за тях. Положително е настроен засега, надявам се да свикне бързо и да няма много драми. Тази година вече не съм така притеснена като миналия септември. Говори и всичко си казва. От няколко месеца насам по време на вечерната рутина мъжа ми го кара да му разказва какво е правил през деня с мама и бебето, за да се научи да споделя. После сравняваме версиите с мъжа ми. 😄

Иначе ми е малко чувствителен и отстъпчив когато има някаква "конфликтна" ситуация с други деца, но се надявам с времето да се научи да се отстоява и защитава когато има нужда.

Относно махането на памперса, доста дълго време се канех да действам смело. Преди четири дни му го махнах от раз и днес е първи ден без никакви инциденти. 🤞 Няколко пъти даже вече сам си казва, че има пиш. Навън също си нося едно сгъваемо гърне, защото нещо не е фен на поливането на дървета и храсти. Даже веднъж ака навън, което доста ме притесняваше ама беше супер удобно, защото му бях сложила торбичка вътре и като свърши работата я вързах и в коша като при кученцата. 😆

# 326
  • Варна
И ние имахме един период - от март до сега, в който не искаше да спи в кошарата. Започна ясла през януари. Будеше се често нощем и плачеше "мама гуши" - демек да го гушна. Опитвах се няколко пъти през вечерта и няколко поредни дни да го върна, но усещаше и се будеше. Не помагаше нито погалване, нито вода и реших да го оставя.Директно след баня сочеше леглото и казваше "там, там". Сигурно беше заради яслата, защото не му харесваше особено. Водех го с плач, но после не искаше да тръгва. В България спа на самостоятелно легло, дори в отделна стая. Лягах до него и като заспеше ставах. Сега пак си спи в кошарата. Явно по различни причини искат да усещат сигурност, затова е и отхвърлянето на кошарата.

Общи условия

Активация на акаунт