Майски бебета 2024г. - Тема 8

• 10 477
  • 339
  •   1
Отговори
# 330
И при нас Вълшебната гора и Защо?Какво?Как? са на почит. Аз имам две много любими книжки - Охлювът и китът и Азбука с животни професионалисти (тази е българска). Трудно ми е да намирам красиви илюстрации, без да са твърде абстрактни или реалистични книжки без говорещи животни например.

# 331
Мерси, Седи, ще пробвам Лиле-Пиле. На сайта на КлевърБук сега, ако поръчаш 3 книжки, получаваш пиле по избор подарък, хаха.

Иначе за Пип и Поузи аз не му ги чета,а ги разказваме диалогично (аз говоря и задавам въпроси и той допълва или отговаря) и добавям неща по картинките. Но да, трябва си разнообразие.

Взех да пробвам друга поредица на Фют Погледни под капачето. Има за трактор, самолет, ракета, т.н. момчешки работи, но бих предпочела Какво, защо, как. Капачетата и картинките са по-хубави.

# 332
Момичета, има ли дечица, които не говорят все още? Че като чета, че отговарят на въпроси леко започвам да се притеснявам. Моето е на ъъъ, мама, бау, мяу. Не ходи на ясла все още, септември тръгва.

# 333
По принцип всяко дете е различно. Със сигурност средата с деца много влияе, за да проговори. До колкото съм чела, на 2-годишна възраст трябва да може да направи изречение от две думи. Не знам, колко обаче трябва думите да са правилни. Аз си я разбирам, де. Казва например: икам да (вода), не икам това. Прави и други изречения, но са елементарни: мойта мама, икам даду (дядо), иж кан (виж, кран, много се заглежда по крановете на строежите около нас). Обаче е и голямо тръшкане, когато иска нещо и явно не може да се изрази и съответно да я разбера. Надявам се като започне да говори да се успокоят нещата, защото е някакъв ужас.

# 334
Precious girl, бих ви посъветвала да направите консултация с логопед. Ще направи оценка на общата и фината моторика (свързани са с говоренето), на храненето, до каква степен детето разбира речта. Ще ви даде препоръки как да стимулирате говора - например четене на римички, пеене на песнички, игри с пръсти, игри с пластилин, дребни предмети, различни текстури. Също вие как да му говорите вкъщи и т.н. Например да назовавете своите действия. Да опростите малко речта си, ако говорите с дълги и сложни изречения, за да се наблегне на дадена дума. Също да провеждате прост диалог с детето. Ако казва да и не, например, да го питате често искаш ли еди какво си, дори и да знаете отговора. Примерно люляло се е 1 минута, ще слизаш ли - не. Люляло се е 2 минути, ще слизаш ли - не.

Не е задължително детето да ходи после на логопед - ако няма нищо специфично. Вие ще можете да се справите, но поне ще сте спокойна и по-спокойно ще инициирате четенето, игрите и т.н. А логопедът ще проследи след няколко месеца напредъка.

# 335
Момичета, има ли дечица, които не говорят все още? Че като чета, че отговарят на въпроси леко започвам да се притеснявам. Моето е на ъъъ, мама, бау, мяу. Не ходи на ясла все още, септември тръгва.

Препоръчвам консултация с логопед. Има много неща, които могат да окажат влияние върху говора - късна юздичка, проблем със сливиците, проблеми с финна/груба моторика, хранене. Въобще един специалист може да ви ориентира, а по понякога може да се наложи и други специалисти.

Бих добавила и че когато говорите на детето слизайте на неговото ниво за да вижда какво му изговаряте. Използвайте прости изречение.

# 336
Благодаря ви!

# 337
Моето също не говори.Казва някои думи,но цяло изречение не.Всъщност много говори но на неговото си,бебешки език

# 338
Моята мома е родена началото на април. Буквално до преди две седмици имаше десетина думи в речника без да прави прости изречения. От тогава всеки ден е с по няколко нови думи. Вече ги и свързва. Не ми отговаря на въпроси, не се заслушва като й чета. Разбира всичко.

# 339
Не мога да помогна много за говоренето, моята говори наистина много. Истории разказва, като я питам какво е правила при баба си примерно ми казва. 😀 Започна да заеква преди около месец и половина. Бяхме при логопед, вероятно е от промяната в обстановката, защото се преместихме в нов апартамент. Вече отмина почти изцяло, но ми казаха да очаквам да се повтори при тръгването на ясла.
За книжките - Ягодка Петрова (по-известна при нас като Кака Принцеса 🤷😀), поредицата за Марти, четем ги целите, разказваме. Сега харесва едни с винилови стикери за многократна употреба. Имаме за фермата, за превозни средства и за детската градина. Също много харесва тези, в които трябва да се открива нещо, например поредицата "Пролет", "Лято", "Есен" и "Зима" на изд. Колибри. Петминутните истории на Егмонт, но трудно се намират. Купихме и една от поредицата "Чародейства", но е малка за тях. В общи линии библиотеката ѝ до 2-3 години ще е по-голяма от моята, хаха.

Общи условия

Активация на акаунт