Черно-бели шедьоври

• 215
  • 6
  •   1
Отговори
Темата, както заглавието подсказва, е за старите черно-бели филми, които си струва да бъдат гледани и днес. Не защото впечатляват с визуални ефекти и кристална резолюция, както повечето съвременни филми, а защото силата им е в сюжета, фабулата, вътрешната динамика, актьорската игра и гениалността на режисьора. Филми, които спокойно могат да бъдат наречени „класики“, „вечни“, „неподвластни на времето“. Такива, които биха заинтригували дори и днешното преситено поколение, защото грабват, увличат, вълнуват, така че в крайна сметка спираме да се забелязваме несъвършенствата и дефицитите на тогавашните технологии и започваме да виждаме самата есенция на филмовото изкуство зад архаичните черно-бели образи.

Когато търся интересни филми за свободното си време, обикновено прескачам по-старите филми – само защото са стари. Наясно съм, че по този начин може би се лишавам от възможността да се насладя на добро кино, и пропускам шедьоври, които са остарели технологично, но не и морално.

Ще се радвам да споделите препоръки за стари филми (поне на 50 години), които си струва да се изгледат и днес.

Някои филми, които аз съм гледала и бих препоръчала, са:

Дванадесет разгневени мъже / 12 Angry Men (1957)

Изпреварването / Il sorpasso (1962)

Уроди / Freaks (1932)

Да убиеш присмехулник / To Kill a Mockingbird (1962)

Казабланка / Casablanca (1942)

Отнесени от вихъра / Gone with the Wind (1939)

Това обаче са много известни филми, които вероятно всеки е чувал. Със сигурност има и много, много други, които съвременните любители на филмовото изкуство биха оценили.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 11:03 от mondchen

# 1
Очертава се да бъде хубава и интересна тема. Освен филми, аз лично много харесвам и черно-бели снимки и музикални клипове.
По отношение на филмите, според мен си заслужава да се види всичко на Чаплин. Също така съм голям фен на Young Frankenstein на Мел Брукс. Препоръчвам всеки, който разбира английски, да го гледа без субтитри. Играта на думи е велика!

# 2
Харесвам някои от филмите на Чарли Чаплин. От нямото кино, до озвучаването.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 12:39 от Borqna Sto 771419

# 3
  • София
"На брега" от 1959 г.
"Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба" от 1964 г.

# 4
С Луи дьо Фюнес,но не си спомням заглавието. В ролята на бракониер в малко френско градче.

# 5
Благодаря за прекрасната тема! La Note / Нощта - реж Микеландело Антониони, с участиeто на Жана Моро, Моника Вити, Марчело Мастрояни. Фен съм на Антониони, и освен този бих препоръчала Затъмнението и Червената пустиня. Подгответе се за бавно кино, много недоизказаност, атмосфeра на финни душевни трептения...

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 14:19 от Tilda.M.

# 6
Филмът от снимката най-горе ми е особено любим. Тринтинян и Гасман по текст на Еторе Скола. А финалната сцена от "Нощта" я снимах като курсова работа. Много хубава тема. Браво. Добавям "Gun crazy" към предложенията.

Общи условия

Активация на акаунт