Проверка за свръх високи лихви по бързи кредити

• 145
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, преди време ми се наложи, да изтегля 2 бързи кредита, тъй като спешно потрябваха пари, и сумата трябваше да бъде получена в рамките на 2, 3 часа. Тъй като спрях работа понеже имах сериозен здравословен проблем, предварително знаех, че щом ги получа кредитите, изобщо няма в началото да ги изплащам, тъй като не обичам, когато нямам достатъчно приходи, разходите да ги надвишават, и най лесният начин за икономисване на разходната част от бюджета е мораториум върху изплащането на кредитите, въпреки че се начисляват някакви наказателни такси, и си създавам лошо досие в ЦКР, но тъй като ситуацията е такава че не планирам нови тегления на кредити в близките 5, 10 години, няма да ми е проблем лошото досие. Питането ми е следното. Тъй като вече имам достатъчно приходи, за да изплатя наведнъж двата кредита. Има ли вариант да се отърва от високата лихва на единият.

И двата са с висока лихва, но при единият има много благоприятни условия, при предсрочно изплащане на кредита наведнъж и сериозно спадане на лихвата при този вариант ако наведнъж изплатя целият кредит. При другият обаче не. Тъй като ми трябваха спешно пари, а нямам добра доказуемост на доходи. Имам недоказуеми такива, не бях в позиция да се пазаря за по добри условия, нито да кандидатствам в банка, тъй като трябваха и спешно, за часове. За това и избрах и 2 по малки наведнъж, не по голям който да не бъде отпуснат, от фирмата с по изгодни условия.

Гледах по новините в началото на годината, че вече нямат право фирмите по закон за бързи кредити, да налагат лихви над 30% процента, но не знам никакви подробности. Предполагам със задна дата не може да действа този закон. Но не съм убеден, че и по старите закони е законен единият кредит. Лихвата му мисля че е над 60%, а кредита е само за 5 месеца. Не си спомням кой от двата беше за 4 месеца, а другият за 5, но кратки кредити. Загубих документацията за съжаление, тъй като в този период се преместих и ги загубих документите. То всъщност този кредит с високата лихва няма и документи, само някакъв имейл, който се води като подписан договор. Търсих го имейла, не мога да го открия. Сякаш някой ми е хакнал имейла, влязъл е, и го е изтрил. Направих си нов имейл, по този повод. На другият загубих документите, но той е с добри условия при изплащане наведнъж.

Ако кредита е незаконен, би трябвало да мога дори да ги притисна, на тази база и да им кажа, ако искате да ви го изплатя наведнъж, се разбираме за лихва 20%. И 1% повече не бих платил, тъй като наведнъж връщам парите. А са минали 2 месеца от как съм ги взел. Ситуацията е такава, че съм в позиция и изобщо да не го платя кредита. Тъй като доходите ми не могат да бъдат запорирани, не са официални. Не притежавам нищо официално, и на хартия съм беден като църковна мишка. Ако е незаконен мога да заведа дело, и да изплатя само главницата с 0% лихва. Но ако се навият на 20% ще го изплатя, защото не ми се занимава, да завеждам дело, да ходя при адвокат, и т.н. за да спестя 20% лихва, тъй като времето ми също има стойност. А и тогава първоначално аз трябва да платя разход за завеждане на дело, който ще бъде възстановен, някога в бъдещето, като го спечеля. Само че ако не се навият, ще си заслужава да го направя, и да си отделя от времето.

Как да постъпя. Предполагам трябва да поискам договора, но такъв няма, те ще ми изпратят някакъв имейл. С тоя имейл при кого да ида за консултация, за да прегледа параметрите по лихви, наказателни такси, и всякакво оскъпяване на кредита, тъй като той може и над 60% да е оскъпен вече по някакви техни правила. Тъй като не съм специалист нито във финансовата нито в правната сфера, моля за съвет, за типа консултация която трябва да извърша. При финансов консултант ли трябва да ида, да види по закон и по документи (имейл), кое е законно или не, в начислявания на такси и лихви и тяхното им изчисление, и ако сте минали при такъв финансов консулт или юрист, и сте доволни от услугите му, направо ми го препоръчайте.

# 1
Няма ограничение от 30%. Максималният ГПР е 5 пъти законната лихва, което отива към 50-60%. Като тези фирми имат допълнителни такси, които не влизат в тези изчисления и затова се получава голямо оскъпяване. Би трябвало всичко да е описано в договора и общите им условия.
Ако кредитите са от редовни фирми, най-вероятно всичко е законно и едва ли има смисъл да се стига до съд.
Договор при тях трябва да има и би трябвало да могат да предоставят копие. С него - при адвокат за консултация.

# 2
Предвид, че сигурно поне 90% от бързите кредити се взимат от хора без доказуеми доходи и фирмите за бързи кредити процъфтяват, сигурно има как да те принудят да плащаш.

# 3
Съмнявам се. Но трябва да говоря с адвокат. Легален начин, да ме накарат да платя, ако не пожелая, на този етап няма, си мисля, дори и да ме осъдят да го платя, ако е законен. При липса на заплата за запориране и каквито и да е активи на мое име. След решението почва да тече давността просто. И като изтече остават с пръст в уста, ако дотогава още ги има, и не са закрили дейността, защото ще минат години. Могат да ме накарат с бухалки, ама за щастие не сме в 90-те. Но аз нямам желание и умишлено да не го платя, ако се договоря за нормална лихва. Защото не е и много голям, че да има особен смисъл, вечно да се водя некоректен платец, и да може да ми запорират банкова сметка, ако вкарам пари там, но не е и никак малък, че да няма значение каква лихва ще платя.

Не мисля да ги съдя ако се окаже че е незаконен, за да ги прецакам, и никаква лихва да не платя, защото ми помогнаха, макар и на солена цена, защото мога и себе си да прецакам. Доде ги осъдя, може да закрият дейността, да фалират, всичко може да стане. Ако получа нормална лихва, ще им я дам, дори и да е незаконен.

# 4
  • София
Не се притеснявай, не си само ти така - над 120 000 човека са като теб Wink

# 5
Аз познавам между другото такъв човек. Само че той наистина няма доходи. Социално слаб. Взе преди няколко години кредит от тия фирми с огромна лихва, и така и не го върна. Подозирам че и днес не го е върнал, защото все още е социално слаб, но не знам дали са го осъдили. Сетих се че още му имам тел. Но подозирам че не са, защото като са видели че нищо не притежава, в държавните институции и няма доходи, може и да не са завели дело, заради риска още повече да се набутат. И да са го чакали да му се появят някакви доходи, за да заведат дело, ако не плати.

Общи условия

Активация на акаунт