Правилно обръщане на дограма

• 131
  • 6
  •   1
Отговори
Наскоро си сложих нова дограма, но забелязах, че прозорците се потят. Имам други два прозореца, които бяха сменени преди половин година.Този прозорец го обръщах с приятел а останалите два прозореца ги обърна 'майстор'. На тези два не съм забелязал такова потене.
След изрязване на пяната отвътре замазахме пяната с лепило за изолации(паропропускливо). След това около прозореца отвътре залепихме фибран. Отвън изрязахме пяната, но все още не сме обръщали. Мисля просто да запълня фугите, които не са големи със силикон(водоустойчив).

Другите два прозореца не съм гледал как са обръщани, но мисля, че след изрязване на пяната отвътре 'майстора' без да замазва пяната залепи фибран.

Доколкото разбрах отвътре трябва да се замаже пяната, но не с гипс а с паропропускливо лепило а отвън с нещо, което е хидроизолиращо. Видях, че има и някакви лепенки, които се лепят върху изрязаната пяна, но ми се сториха доста скъпи, но с тях изглежда става най чисто и добре.

Сбъркал ли съм нещо с обръщането!

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 10:16 от Христо Т. Христов 782647

# 1
Прозорци не се потят (не образуват конденз) от обръщането. Кондензът зависи от влагата в помещението, температурата в него и повърхностната температура на самото стъкло (вътрешното). Ако навсякъде си с еднакви стъклопакети значи просто в някои помещения температурата и влагата са различни.

# 2
Прозорци не се потят (не образуват конденз) от обръщането. Кондензът зависи от влагата в помещението, температурата в него и повърхностната температура на самото стъкло (вътрешното). Ако навсякъде си с еднакви стъклопакети значи просто в някои помещения температурата и влагата са различни.
Ами прочетох някъде, че пяната отвътре трябва да се подмаже с паропропускливо лепило а не с обикновен гипс за да може да има обмен някакъв и да не избива на прозореца. Някои дограми имат вградени вентилации, но повечето на пазара нямат.

# 3
Вентилацията е отделен проблем, но не бива да става през обръщането. Аз поне не мога да приема да ми се проветрява стаята през обръщането, най-малкото защото това е неизвестна величина. За мен всичко около дограмата трябва да е плътно, а после вече живеещите си преценяват дали, кога и колко да проветряват. Но е редно да имат избор, а не искат или не искат да им духа през обърнатото.
Аз у нас конденз нямам. И не искам да ми духа през мазилката.
Иначе май всички дограми с функция за клепване имат една опция при наклон на дръжката под 45 градуса нагоре само лека да разхлабват притискането и да се образува около милиметър пролука за вентилация. Обаче това води до много големи загуби на енергия и трябва да е въпрос на лично решение, а не да е императив, наложен от мазилката наоколо. Дограмата ТРЯБВА да дава възможност за пълна изолация.

# 4
  • София
Вкъщи аз обръщах всички дограми. Баща ми беше налепил газобетонни блокчета върху пяната на големите фуги. Сложих ръбохранители с мрежа върху тях и измазах с гипсова шпакловка навсякъде. Отгоре е латекс или тапет. Никъде няма конденз. Настроила съм всички крила да се затварят максимално плътно. И аз не мисля, че обръщането има отношение към конденза. По-вероятно е причината да е в стъклопакета.   Парата кондензира, когато температурата на  стъклото е ниска, т.е. компрометирана е изолационната способност на стъклопакета.

# 5
Вкъщи аз обръщах всички дограми. Баща ми беше налепил газобетонни блокчета върху пяната на големите фуги. Сложих ръбохранители с мрежа върху тях и измазах с гипсова шпакловка навсякъде. Отгоре е латекс или тапет. Никъде няма конденз. Настроила съм всички крила да се затварят максимално плътно. И аз не мисля, че обръщането има отношение към конденза. По-вероятно е причината да е в стъклопакета.   Парата кондензира, когато температурата на  стъклото е ниска, т.е. компрометирана е изолационната способност на стъклопакета.
Стъклопакета е к стъкло с някакъв газ вътре, не помня как се казваше. На Ролпласт прозорците(Трокал). Източно изложение е и затова не избрах четири сезона стъкло. В другата стая съм сложил същия прозорец, но това не го виждам там  А как се настройват крилата! На едното крило на прозорец в друга стая духа от страната на пантите. Като гледам прозореца отвън(на първи етаж съм) виждам, че уплътняващата гумичка не е прилепнала плътно към рамката.

# 6
  • София
За настройването има много клипчета. Търсете нещо от сорта "лятна/зимна позиция на крилата". Облите палчета, които влизат зад насрещниците могата да се въртят ексцентрично. Някои имат отвор за шестограм, някои се хващат с клещи. На пантите също трябва да има начин за корекция на позицията. Тях не съм ги пипала. Не ми се е налагало.

Общи условия

Активация на акаунт